打印 上一主題 下一主題
收起左側

[角色技能] 萌2轉 你咩事!?

nakuz gc版黃昏
e篇應該係我近期最後一篇心得貼
(其中一個原因係佢冇新角)

萌2轉同辛2轉一樣
由1轉輔助角色
變成強化普攻/技能攻擊力角色
唯一唔同
辛點穴+逆麟(新mp3)要到80先點到
而萌mp光環+天懲之雷(新mp2)只要64就點到

我之前有講過
1轉時候萌要強
係有以下條件
1.高mp恢復
2.6張mp吸收
3.一隻回魔量高的寵(最少有亞斯)

事實上
1同3都係amp的通病
mp回得比mp角少
就要係其他地方補償
但萌1時候普攻攻擊力比其他兩都低
(辛有點穴  光琳有符  暗琳有不再逆天的詛咒)
而萌的優勢只有出技mp少同跳攻密度高
所以要用6張mp卡保持mp量不斷出mp3
(基本上6張1425mp卡 已經可以發動到就出一次mp3)
(6卡位可以用妖狐  剛剛活動送的魔珠卷  火車  戰慄等等)

出左2轉之後
普攻同技能都有強化到
表表者一定係"自我攻擊光環"同"天懲之雷"
而強化攻擊的代價
就係失去萌1轉兩ob大技之一的"祝福1"
(每殺死一隻怪就回5%血呀....加上萌又係一隻肉盾......)

首先
我先講我個點法

(圖係練習mode到cut 因為我重未點1轉技)
以上e個方法基本上打任定打pvp都可以

係打任方面
以上方法只限有6卡mp吸收
(如果冇6卡就唔點1轉mp回復lv2 點2轉攻擊光環)
萌輸出技有3招
1.核爆(舊mp3)
2.天懲之雷(新mp2)
3.雷神之槌(新mp3)
係全脫帶夢頭銜下打雷神第1怪
核爆攻擊力係881x4=3524(我係火焰山boss試過都係得4下 所以震起d怪唔影響)
天懲之雷係542x6=3252
雷神之槌就睇下有冇人幫手試下
---巴哈有人試天雷:雷神=14208:28109---(5330x4+地震6909)
而一條mp(4格)的總傷害
木亥火暴:3524x2=7048
天懲之雷:3252x3=9756
---雷神之槌: (3252/14208)x28109x2=12867---
順帶一提
天懲之雷係攻擊屏內範圍目標3個 也就說是可以疊傷
(其實以上都係廢話 萌出天雷就鬧人一句"你咩事" 已經有足夠理由我用佢)

唔點2轉普攻原因
就算是1轉跳攻  有mp吸收卡就沒問題  對吧
而且講緊係一發動就鬧人一次"你咩事"
所以用1轉跳攻比2轉普攻打怪更有效率
(也因為這原因 所以我建議沒有6卡mp吸收就點2轉普攻)
而萌一鬧一句"你咩事"
屏內就最少有2隻怪中招
清怪能力比mp3更高

小提示:唔帶mp3可以更方法儲氣出mp2
(如果冇mp吸收卡 可以帶狂戰士
出寵技扣得超多 不過會出唔到技)

至於pvp方面
我唔否定2轉普攻combo可能可以好屈
但係最起碼我唔識用 亦唔想練
如果有同萌打pvp就知
萌打pvp最強的地方有3個
1.跳攻
2.轉轉
3.mp光環下不斷mp1

雖然跳攻改左變左pvp打人會倒地
但係由於萌跳攻會係到小小時間
牽制能力仍然強大

而轉轉我唔想講
霸體+屈空中......

mp光環下mp1
m.....
岩岩試過
mp1流已經可以取代轉轉的地位
尤其是"能量之槌"
食晒秒殺(mp1黎呀....)

評分

參與人數 1樂點 +20 Bravo! +1 收起 理由
小雪冰 + 20 + 1 「你咩事?」lol

查看全部評分

回復

thank you for your share, but can't see first three pictures,.....
回復 支持 反對

尋晚玩咗一陣練習模式,感覺上玩型態變化好屈
回復 支持 反對

亞辛MP用唔完
回復 支持 反對

新mp1對怪物的傷害比舊mp1 高  
回復 支持 反對

萌2有自我光環一早已經玩晒,先唔理技能,可以無腦用到二段Dash,火箭,好似瑪琳識飛,羅三格擋,魔力盾,普攻強化等等,基本上係有晒GC所有人物固有特色技能咁濟。會否太強.....?
回復 支持 反對