查看: 7054|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] 「出前 de saucer」& Bistro Saucer(壇友影之輪舞曲有更詳細版)

今代既「出前 de saucer」取代左上代 「ju-bingo!」

「出前 de saucer」用作賺取Achievement Food(上代的AP)

只係單一計Full Combo (FC)為主的

以下內容的AF是指Achievement Food

上代「ju-bingo!」清算結果既時限係1星期

今代「出前 de saucer」清算結果既時限係1個月

換言之,時間大大增長了

我諗應該係計每個月團隊可以做出有幾多次Power up(圖中所見第1次Power up需要5次FC)

然後對下月份對團員既First Play既AF有所加乘

暫時仲未知會AF既影響多少

下次清算後先有詳細數據參考..

================================

不過剛才小弟的一位朋友加入團隊

就馬上變成這樣了

要達成Power Up既要求增多一倍(由需要5次FC變成10次)

姐係話比較少朋友一齊玩Jubeat既玩家就自己一個人開Group好了

(反正耐唔耐自己會FC到,又有多D AF,不如每個人都可以開個Group賺AF,何樂以不為?)

姐係話比較少朋友一齊玩Jubeat既玩家就自己一個人開Group好了

紅字內容於06-10-2012更新

今日繼續有玩Saucer

好幾次結算拎AF個陣,有個叫團隊報酬的,送多一個AF

即係個次有4個AF去整碟送

後來終於有次我見呢個情況再出現之後就去即刻去官網睇睇

發現係我既Playdata中出現「出前完了」

大概就係講緊Group Bonus既AF

利申:小弟既團隊今日共造出「出前完了」4次,拎左4次Bonus既AF

另外,當FC達成一定次數

會幫助你用既工具升級

級數愈高每次走既距離會走得遠D(距離多少亦應受選曲LV,RATING同FC與否有關,工具最高級係火箭,由#3六神大上傳既圖片得知)

橙字內容於07-10-2012更新

附上兩張圖片,更有效解釋點樣先得到Group Bonus

我想講既係當各玩家發現自己PLAYDATA出現「出前完了」後
必須再玩多次先拎到Group Bonus的

其他詳細數據有待小弟及其他玩家日後補充=]
資料可能有誤,如有發現歡迎提出~

有關Bistro Saucer可以瀏覽#4

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 15 原創內容

查看全部評分

回復

咁睇黎
我都要考慮自己一個玩group好過
回復 支持 反對

未知可否解釋一下幅圖帶出左咩訊息...拎的AF的質素提高左?
回復 支持 反對

小小簡介:

呢個帖係為方便各玩家係更快解禁新歌(以開歌為目標專用,推分的可以忽略此帖)盡量以最小Tunes數去解歌的~
圖文並茂供各位參考
現階段大量資料&圖片有待更新

小弟重申,資料可能有誤,
歡迎各Jubeat玩家往後提出相關資料
另外此帖原意只係想幫大家快D開歌,

希望若果各位以後係本帖發現出錯而感到不滿,回覆都不要惡言相向就好了=]

首先將某D重要既相關字眼作命名,以下內容既
「玩家」,代表在投幣既各位
「食物」,代表經過Bistro Saucer後既料理
「食家」,代表拎住本代需要Bistro Saucer解禁既歌 & 前4代既隱藏歌
「新歌」,代表所有食家拎住既歌

如果大家有留意
每個玩家係進入Bistro Saucer既時候
新歌當然都係各位需要解禁既歌
但係拎住
新歌食家並唔一定跟其他玩家一樣
換句話說,更快解禁
新歌重點係視乎拎住新歌食家
而每位
食家都有佢地各自最喜愛同最不喜愛既食物
當佢地食到最喜愛既,會出現「音符」
當佢地食到最不喜愛既,會出「黑汗」

不過由於小弟在Copious更時候
係將Saucer以前既全曲解禁
所以提供唔到某D資料(食家係小童和狗..)

金毛仔
最喜愛:洋蔥型既食物
最不喜愛:未確認

六角頭
最喜愛:

衫上有塊肉既肥仔
最喜愛:黑色大肉塊(已確認),滑蛋牛肉飯(求正名,已確認)
最不喜愛:有骨黑色肉,有骨粉紅肉

原始人(圖後補)
最喜愛:有骨啡色肉
有骨粉紅肉 (已確認)

有頭髮既三角頭(圖後補)
最喜愛:裝蕃茄既透明杯(圖後補)

冇頭髮既三角頭(圖後補)
最喜愛:未確認

魚頭男
最喜愛:三文魚刺身(有待確認)

魚頭女(圖後補)

老人家
最喜愛:壽司拼盆(圖後補)

個袋有條蔥既師奶(圖後補)

怪面E起棚牙男(圖後補)

心型頭粉紅髮女
最喜愛:蛋包飯(有待確認),意粉

學生男(圖後補)

學生女(圖後補)

蘿蔔頭
最喜愛:醃茄子(藍色一大碟的,圖後補,已確認)

拎紫手袋棉花頭女

五角頭有辮女
最喜愛:硯肉意粉(已確認)

以下內容為10月7日更新

不用理會上方食物既形容詞
形容詞大概只係形容食物既大小
只需要看圖配食家就可以了

附上部分食物圖片

A

B

C

D

E

F

G

資料有待更新...

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 8 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

我只記得那個魚頭喜歡吃魚
那個蘿蔔頭喜歡吃蘿蔔
那個讀書人討厭"有骨的肉"和"雞"...其餘都不清楚
回復 支持 反對

似乎食家的固有口味都係要靠我地玩家的記憶同經驗的累積先可以得知(下面的資料我直接找wiki同翻譯吧,但有圖容易d明)

依家解緊NIGHT FLIGHT,客人係六角頭,根據WIKI,六角頭戴帽的容人最喜愛食

カルボナーラ (卡邦尼亞意粉[即係類似芝士火腿/煙肉意粉])仲有呢個

真鯛のポワレ(煎魚塊)[總之食材肯定有魚...好似仲有芝士]

其次係

サーモンマリネ(醃三文魚)(三文魚呢個金毛仔都鍾意食)

仲有一個
にぎり寿司(壽司拼盤,呢個好易認)

(其實bistro saucer見到的呢兩項料理同上面兩張圖都好似....)
===============================

魚頭男最喜愛食

ボンゴレロッソ(即蜆肉意粉[spicy?])

食材起碼一定有貝類

五角頭有辮女都鍾意呢個料理
===============================

蘿蔔頭男喜歡食ナスの浅漬け,即係醃茄子(茄子係紫色的瓜類)

(幅圖係成條茄子被切成一塊塊好細塊,多少可以想像得到,總之記住紫色的料理)

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 4 感...你也未至於用到三次元圖片吧 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

似乎食家的固有口味都係要靠我地玩家的記憶同經驗的累積先可以得知(下面的資料我直接找wiki同翻譯吧,但有圖 ...
六神綱 發表於 6-10-2012 09:28

= =你拎D真既相出黎 搞到我好肚餓..
回復 支持 反對

今代變左食評
呢到要改名做音game飲食版xD
回復 支持 反對

做咩變左真既野食既圖= ="
回復 支持 反對

請問一下最右手邊拎住summer holiday個個男仔係?

回復 支持 反對