查看: 4263|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] Rb史上最強最兇之歌-HAERETICUS[詳細分析]{字海出沒注意}

關閉 [複製鏈接]

前言:本人已經挑戰左呢首好多次...打了這麼多次的經驗,稍為分享一下(主要集中在HARD)
==============================
專用詞指引
TOP:Rb上面二/三個綠色位置,一個圓形加一個倒三角形的東西,新手剋星
トリル :基本上要兩個或以上的x連objects交互地禁,代表歌有灼傷BEACH SIDE BUNNY
長條/長LO:要禁實一段時間才計你分的objects,
混長LO/TOP:所謂的混即係同押,同押的objects包括長LO或者TOP
說明完畢~~~

==============================

BASIC(LV5):唔似LV5的LV5
參考動畫:

要注意點:
1.最初的長條:相比起HARD,其速度較慢,容易出現判斷的錯誤(片中人也只是拿GREAT)
2.不同長度的2連objects:序盤接觸的較為密,片中0:43後出現的2連objects有一定的間隔,
但0:46會出現序盤的那隻較密的2連objects,如果將兩隻睇成同一隻,就減少JUST率
整體注意:
2連/3連objects的速度,以後末段的短トリル

MEDIUM(LV8):唔似LV8的LV8
參考動畫:

要注意點:
1.最初沒有長LO:BASIC的長LO換成更多的objects
2.快速4連objects:序盤出現密度高的4連objects,容易按得唔夠快而miss
3.2連objects再加一下TOP:0:45初次出現的情況,左TOP和右TOP先後連續出現
4.長條暴發:休憩地帶前出現10多個長LO
5.トリル暴發:終盤會突然增加3連トリル,
6.X連objects連長條:出現左好似灼熱BSB序盤的快速三連objects,更甚有先連objects連住最尾一下長條的難關
禁的次數太多會miss,太少都會,精準度的需求也提高了,這方面要多加注意
整體注意:
objects密度高,還好基本都是一串的2/3/4連objects,還未去到眼花的地步,精準度的需求提高了,另外小心混TOP/長條的X連objects

===============================

HARD(LV10+):超越LV10+的LV10+
參考動畫(直接睇右邊遊戲動畫會眼花,左邊會易d睇):

===============================

各大難處(先引用片中的時間):
1. 0:07~0:23[高密度同押,トリル、長LO、長LO混同押]{取分位}
a)本來LV8集中一個位置的4連objects,拆散之後分開禁,就可能因手慢而MISS
b)禁實3條長LO的中途仲要禁多一條長LO,之後完的一刻再同押三個objects
c)需要禁實一條長LO的同時再禁其他objects(包括那3TOP),需要運用其他手指協助

2. 0:23~0:44[超高速亂打,混TOP,混長LO]{危險}
トリル的間隔相當短,比量子更短,而同時兼顧LO同超高速亂打幾近是沒可能

3. 0:44~0:53[長LO,混トリル連TOP]{取分位}
一堆串燒的トリル相當不難禁,要注意トリル係一串尾接一串頭,中間冇空檔

4. 0:53~1:04[亂打混長LO,高難度TOP]{相對冇咁危險}
無視TOP的話,禁的難度相對下降,計埋TOP就要應用出張的技巧,否則很易MISS長條

5. 1:05~1:11[休憩地帶,低密度亂打]{取分位}
因為這裡沒有特別的難處,所以不說明了~~~

6. 1:11~1:19[超高密度亂打,混長LO]{危險}
這裡的objects其實不夠2.的快,不過密度更加提高,因為冇左TOP去隔開,加上要兼顧長LO的情況
禁的難度就大大增加了

7. 1:19~1:25[同押,混長LO,混TOP]{取分位}
3個objects同押,相對冇咁快,較容易禁

8. 1:25~1:35[超高速亂打,同押,混TOP]{危險}
相比起第一次超高速亂打,多了同押,少了長LO,某程度上比第一次易,另外也有高密度トリル

9. 1:35~1:45[亂打,長LO,同押]{取分位}
相對上密度下降了,長LO後後有混TOP/TOP的同押,亂打也稍為鮮明易看

================================

對應法(集中在{危險}的地方)
A)面對4. 在4.的TOP係該處的難點(亂打混長LO唔算快),這種情況2.也有出現,最緊要留意某D位「先禁TOP,下一瞬間禁實長LO
呢種微細的先後次序,好影響你禁唔禁到TOP同埋長LO

B)面對2.
除了上述的A),2.的難處看片中的左面可以俾你一D啟示,有規則「亂打>TOP>亂打>TOP....」的模式
知道類似的模式,都已經可以減少失分,必要時長LO係需要捨棄的,為了3分而失去10多分就更不值了

C)面對6.
更難捉摸的高密度,如果眼同手捕捉唔到,那唯有「禁實長LO,其餘地方手指不停亂打,俗稱北斗MODE
這方法很大可能性在那part做成0 miss,但相對精準度就會下降(禁到好多GREAT/GOOD)

D)面對8.
正如上面所講8.比2.容易,因為2objects同押有助分辦亂打的循環同次序,更有TOP隔一隔,
所以,將視線焦點集中在發光的兩objects同押,隨時可以變成取分位呢

==================================

整體注意:
眼明加手快,禁3objects的トリル的時候,手唔夠快,就白白喪失了取分的位置,
必要時TOP位要靠出張,一定程度的譜面暗記是必要的,這樣AR才能夠提高,由B去到A

玩後感:
玩得多,開始習慣禁那兩個超高速亂打,起碼個兩PART的JUST率提高了,難的地方依然係那超高密度亂打
害我還會用北斗MODE來敢,因為眼同手喺呢D位都跟不上,想拎到AA看來就要練好嗰PART的精準度
希望出左colette,每個人都有機會挑戰一下或者感受一下這最強傳說

最後,附上一張本人接近成為「異端者」的證明(拖

唔知得唔得閒分析一下其他歌呢....例如天空夜明、quaver、FLOWER、I'm so happy等等

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 20 精品文章

查看全部評分

回復

啊哈哈哈哈
終於有人寫攻略了

雖然是我不會接觸到的HAERETICUS
回復 支持 反對

我打左70.5%就唔打..
回復 支持 反對

勁耐冇玩Rb
我好似仲係FAIL緊...
太難了
回復 支持 反對

之前我玩量子都係咁的水平

由於單純係快的關係,我諗呢方面要靠實力呢

仲有天空夜明,多objects有亂打難推分的情況下

都成為3大低分的lv10+

正如某人所講,當你開竅,你就自自然可以打得高分

玩得多就自然捉摸到呢~~~~

btw,如果呢首野入左PLUS....會發生咩事呢
回復 支持 反對

btw,如果呢首野入左PLUS....會發生咩事呢
六神綱 發表於 2012/9/28 10:44

會爆mon(?
回復 支持 反對

最快都係唔好入去plus吧,合格到都認真係偷笑- -
好難想像3代會有比佢更難既歌(除非有隻歌係全首都冇水泡分位)
不然情況就有d似Jubeat咁(2代Air)
對我黎講,唔同既係Air難S,呢首難合格= =
回復 支持 反對

好難想像3代會有比佢更難既歌(除非有隻歌係全首都冇水泡分 ...
Leaf~A 發表於 28-9-2012 13:10

所以喺比較Jubeat同Reflec beat的難度

理論上Reflec beat比Jubeat的難

就不明為什麼我Jubeat老是夾在中間....

可能這裡的Rb風尚未開發呢....趕快整個Rb同Jubeat連動的計劃吧(拖
回復 支持 反對

上次jubeat大量樂曲移植到RB
還不算嗎?
回復 支持 反對

好難想像3代會有比佢更難既歌(除非有隻歌係全首都冇水泡分 ...
Leaf~A 發表於 28-9-2012 13:10

plus會易左.....因為個mon冇咁大轉位會快d....
回復 支持 反對