查看: 4849|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] [無聊搵野黎講] 玩新代jubeat的注意事項 (完成)

關閉 [複製鏈接]

前言:
其實無聊是但搵d野黎講
不過有一部份係我個人經驗黎

==============================

1. 香港會比日本遲推出
嘛,始終要船運,總需要一些時間的。
當然,假若未來不幸有什麼大颱風出現的話,再遲來一兩天也不意外。
(上代因為颱風 遲左一日)
給一些數據參考,上代日本9月15日推出,30號才抵港。
再上代...我已經忘記了。

2. 哪一間機鋪會較快有saucer呢?
如無意外,每間的到貨和安裝時間大致上都是差不多,
所以不需要介懷要去哪一間機鋪「先睹為快」。

3. 加價
因為代理商的陰謀(?),所以各大機鋪都會於初期加價,
上兩代初期都是全港6蚊鋪。
至於這個「初期」維持多久...你預最少兩個月吧。
另外,因為某個原因,今代7蚊,甚至8蚊鋪也有可能,
原因我打算等到事成才說(有人有興趣想解釋的話也可以的說)。

4. 改名、e-pass
現在可以開始考慮要改什麼名字了,
因為第一次玩新代的時候,也會給你一個免費改名的機會。
另外,假若要找團、離團、轉團之類的,最好在這一兩星期內解決掉了。
當然,日後再改名也是可行的,不過很大機會也是要收錢了。
至於e-pass方面,上代有人在這裡提問「玩之前需不需要買新卡」,
其實各位無需買過張新卡,繼續用之前用開的卡就好。

今代跟上代不一樣,每玩十盤就可以免費改名一次,
所以目前不考慮名字,日後再改也可。

5. 請先重新設定好marker
marker也就是按鍵圖,花、電閘、煙花那些。
因為所有玩家一開始的marker,都會強制更換為今代的預設marker,
所以,玩第一鋪的時候,記緊先換回平常使用的marker。
當然,假若你想試用新marker的話,也可以。

6. 選曲
有些玩家會在新代稼動當天玩舊曲,
你們或許會看到有點兒不順眼(嘛,雖然我也有少少感覺),
不過別人始終有選曲的權利和自由,請尊重。
另外,假若心急想玩隱藏曲,可以嘗試選MATCHING碰運氣(如有)。

7. 請守秩序和保持禮貌
基本上不只是稼動初期,其實任何時候都要這樣做,
不過稼動初期(特別是開始的一兩天),大部份機鋪的人流會異常提升。
荃金VZ每部機有三四個人等候也不意外,
這個情況下,玩家們會很易產生誤會和糾紛之類,
所以請各位好好合作。
本版有些會員(好像潛水了),於上代稼動第三天表示:
「我未試過玩左4個鐘JUBEAT都玩唔夠8鋪-.-」
「我一個鐘一鋪渣 你汁到啦」
預計本星期六、日(10月6日及7日)為最高峰時期。

8. 如何解歌解得更快
答案好簡單,請拿更多AP。
至於如何賺更多AP,除了Leaf大所說的「每月bonus」外,
大概也可以使用大會系統賺AP。
詳細可以參考一下小弟在很久之前寫的教學,
當然這個教學目前只適用於copious,未知能否在下代使用。
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4167854

9. saucer抵港之前還可以做什麼?
除了上面所寫的「諗定下代叫咩名」之外,
還可以先拿jubeat plus練一練新曲,
當然有些人會追求「初見」之類的,不練也可以。
另外各位要清舊曲S阿SS阿SSS甚至EXC的話,就襯著現在3蚊4蚊5蚊的時候清掉吧,
下代加價之後,想清就要花更多錢了。
不過,copious時代的大夏祭LincleLink,目前無需理會了,
因為saucer的解禁方法會更簡單。
再另外...阿...臨稼動前一天,睡好一點吧,
不然就會有人怨「我精神唔夠 今日d新歌好多都死晒」

10. 遊戲結束時的金錢條畫面將會很長,請狂skip
適用於上一代有遊玩過的玩家,
新代第一鋪遊玩過後,基於玩家先前有大量成績紀錄,
因此會顯示該玩家得到了大量稱號,
這個步驟可能要花上一兩分鐘,如果不想阻礙其他玩家,請狂skip。

11. 不要為了打新機而荒廢學業
有些學生應該會為了玩新代而缺席上學,
嘛,我個人不建議這樣做,還是乖乖地上學吧,
你接下來還有一年時間慢慢打jubeat,何必呢?
當然你覺得學業真的比較次要的話我也不會阻止...嗯。
至於上班族們(包括我?),情況許可的話,向公司請假去打也沒差,
不過後果自負,而且作出決定前先自行衡量一下。

[完成,下代再見]
回復

如果真係$7或以上的話,可能真係暫時停賽了
因為對我黎講實在係太貴呢

當然,,假如好似今代咁,每個月都有一次Bonus AP拎既話
又或者係每個月最多搵一兩日去煲下
回復 支持 反對

Leaf大你提醒左我
AP阿
回復 支持 反對

回復 3# Torchic╳小火雞

呢個對開歌黎講好重要呢
我仲記得呢代(copious)一開始我玩完一次之後就即刻上返黎樂古搵下有冇Jubeat教學,,
(因為好耐以前我係經常出現係某online game既版的)
真係好彩個時有呢個意識
因為我打左差唔多兩個月就唔見左張卡
(當時有大概25萬AP,,開晒HM要75萬)

如果唔係係度搵左個個教學
又要再晒錢了拎返AP了
回復 支持 反對

【お知らせ】
「jubeat copious」のe-AMUSEMENTサービスを
2012年10月31日(水)をもって終了させていただきます。

今後ともjubeatシリーズを宜しくお願い申し上げます。

話說copious個網有句咁既
回復 支持 反對

好詳盡既提醒

事實上  佢改完版之後我除左改名 起佢未減到5$之前 我係唔會玩
所以 我去機鋪都只會睇  
睇都可以係一種樂趣 你明的
回復 支持 反對

回復 5# soneyiu.

姐係10月31號之後copious冇得拍卡玩..?
回復 支持 反對

前言:
其實無聊是但搵d野黎講
不過有一部份係我個人經驗黎

==============================

1. 香港會比 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-9-2012 00:07

不要為了打新機而荒廢學業
哈哈我笑左
回復 支持 反對

回復  soneyiu.

姐係10月31號之後copious冇得拍玩..?
Leaf~A 發表於 2012/9/25 11:20

這個錯字很易令人誤會
我幫你改掉好了

================================

至於10月31日,
應該係話個網會冇左,
至於拍唔拍到卡就未知,不過我諗到時應該唔會有機未up上saucer掛

不要為了打新機而荒廢學業
哈哈我笑左
bennyyam0614 發表於 2012/9/25 12:17

我真係無聊搵野黎講
回復 支持 反對

如果真係一黎就7蚊雞
我寧願考完DSE先玩=P
=================
係繼續會有大會、Group、rival set果幾味野

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 2 感謝情報

查看全部評分

回復 支持 反對