打印 上一主題 下一主題
收起左側

新但丁散文集:[ 上司與下屬的存在關係]

我從來相信上司與下屬永遠保持一條界線, 而這條界線從來永遠不可以超越, 但是以下屬的角度看, 上司怎樣對待下屬, 出事的時侯, 永遠是下屬的錯, 上司之間總會官官相衛, 無論上司什麼, 只需說一句是就行, 上司怎樣說笑, 下屬只可以聽, 不可以說笑.

重點是, 老闆是一個, 都是受人錢財, 幫人消災, 只需做好自己本分, 就有你的需要價值, 問題是上司永遠是希望下屬十全皆能, 能做到上司的要求, 而下屬做不到的時候, 就不會體諒下屬的難處, 該如何是好, 下屬有時候因為上司 說的笑, 說的話而衝動駁一句, 這樣就出事, 上司會說你態度不好而諸多留難, 你不想辦法幫自己解圍, 你很難生存, 周不時又要說上司好話, 又要幫上司解圍, 所以上司與下屬是一種寄生關係, 沒有下屬的努力, 就沒有上司的存在.

我十分討厭做上司, 因為就像寄生蟲一樣, 只需指指點點就可以安享高薪, 而下屬只是駁命做, 駁命為上司解決客人需求, 無論上司怎樣痛愛下屬, 都不及上下屬的每天努力, 即使由下屬升做上司, 都是會被人說是非, 說你的不是, 當你人在人上, 你就開始明白上司的難處, 要下屬沒有怨言, 是一件難事, 即使有下屬做不到的事, 而上司需要親自出馬, 都是需要下屬的協調, 沒有下屬的協調, 怎樣可以同步召喚好的局面?

總結一句: 公司沒下屬, 私事有難當.

我想舉一個例子, 上司要包外賣, 需要餐具, 叫下屬拿給他, 但是忽略一件事, 明天沒有餐具用於包其他外賣, 於是打攪一次下屬去貨倉預設明天需要的數量, 但下屬會開始明白上司的想法漏洞, 而有怨言地去預設餐具, 你是下屬會怎樣想?

當上司的心情不佳時, 你會怎樣發洩?

版主提示:
本主題將於2011年12月24日移往「文學小品」版。

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
榤奇 + 5

查看全部評分

回復

我有陣時坐係浴缸會係都到諗今日有無做錯野, 有無得罪上司, 但有時係到諗做一隻fit馬係一件辛苦既事, 又唔想令人覺得我突出, 又唔想比上司話, 又有時係到諗我只不過係凡人一個, 無必要搶左上司既野黎做, 自己又識做既上司野, 下屬又點可以處理, 但人係生, 上司唔係到又要做好佢, 所以有陣時逼我出無雙又係無計.... 有陣時做快餐店就係咁煩, 唔係下下咁順意, 人生有幾多個十年? 所以大家可以諗下, 做下屬定上司好, 上司唔係到就要靠自己, 得你一個人果時就要靠同事合拍同步協調, 唉, 一句講哂...好煩, 唔係唔想做, 而係我自己覺得自己好無能, 學左之後係自己, 為左份工, 換取平平穩穩既人工, 點都要撐落去, 做得幾唔開心都好, 都要攪店個客先係上計, 其他根本唔重要....

好似浮誇所講, 要夠浮誇先有人注意, 但係我有時係到諗, 浮誇只會搶左上司既風頭, 所以最好唔好浮誇, 因為你只係手下, 功係上司, 勞係手下, 手下只需要做好本分, 比上司邀功就係最好....  最後得番你自己一個人....

我係做快餐店, 人工到有8千幾, 我真係唔想轉工, 衣份工係我做得最長既一份工, 係我唔知有咩工可以取代既情況真係唔想轉工, 雖然d同事講野係唔理人感受之外, 其他就無咩野, 我都可以接受到, 忍到, 不過唯一問題就係女人多, 是非多, 衣樣我控制唔到, 我除左日日笑笑口對住佢地, 做好自己本分我就真係唔知可以做咩好, 快餐唔難學, 基本上唔駛用腦咁滯, 駕輕就熟, 如果大家有咩想呻就即管呻, 我唔想大家對前途有咩難諗之處, 我對前途既睇法就係做咩都好, 只係有錢用, 有錢存, 做得開心就唔駛諗搵咩大錢, 因為只會辛苦自己, 兩頭唔到岸, 到時仲閉, 衣個世界需求最大就係飲食所以做飲食係一年好穩陣既一份工. 講完.

評分

參與人數 2樂點 +5 收起 理由
榤奇 + 10 GD
maxycy -5 連帖

查看全部評分

回復 支持 反對