打印 上一主題 下一主題
收起左側

過來人細說phy 各補習名師

本人係2011 al 考生..
都經過左ce 同 al 呢2個痛苦ge 考試..
phy 真係一科難搞ga 科..

我由中5 開始補過
ken chan  ,cy chau, 同私人小班補習...
同收左一堆cw ge note...

我真心覺得ken chan 係晒時間...
佢d note 用左幾年...我呀哥大我2年...到我補d note 仲係一樣..d 帶又係一樣...
真係晒錢.....

cy chau 就真係有料..話晒人地都係4a出身...
不過佢d note 又mama 地...多past paper...返到home...好難溫....
同埋佢地係單向式教學.....我地唔係live 班好難問到野......

cw d note 係ok ge...其實only 睇note 都ok...唔使補都得...
不過有問題都唔知問邊個好....

最後私人小班補習....係我中6 開始補...
不過果呀sir 真係幾好...
10人一班全live 小班教學....佢上堂又比大家做小小實驗
d 實驗儀器仲係用平時生常用到ge 野整
做完d concept 好易記....有興趣fb 搵 ks physics
or 有咩想問可以pm 下我

我希望dse ge 同學可以參考下.....話晒都一次定生死...
唔知有冇同學報過以上ge 呀sir 又覺得佢地點呢?
回復

補過cy,覺得note亂,難溫,補緊ken chan,個問題係我冇哥/家姐,我亦都知佢d碟係n年前,依家都ok,咁你覺得咩先最好?
回復 支持 反對

你係334?
回復 支持 反對

ken chan  d碟唔算舊啦. 2年左右
同埋講真,你每年a-level考既野都係差唔多架啦  就算notes無變都唔出奇
再者,ken chan每2~3個月有問書時間,佢親自去哂所有centers解答同學問題,每次2個鐘
再唔係上去佢個website, 好多notes入面既問題都有solution.
再唔係你可以打電話比佢.  通常第2日先會打番比你 好彩既話果晚就會打番比你(我試過)

我由中5 跟住ken chan上到依家中7 , ken chan真係幫我唔少. 最緊要係佢concept勁,夠清

PS.以上個人經驗之談
回復 支持 反對