收起左側

[心得分享] 一個真心愛你既人唔會介意你連累佢.

本人拍過幾次施, 真心鐘意過一個女仔, 可惜我惹上真菌, 傳染左比佢, 搞到佢爛手爛腳, 後來佢同我分手, 話我連累佢, 果時我開始明白咩叫做要威要勁根本就係無用, 如果佢真係愛你既話, 佢早就一早會同你一起醫好個病....我果時個心好內疚, 我比左幾十萬佢, 話你拿去醫病, 醫好左你就好好努力生活, 果時我心諗, 佢如果係鐘意我既話, 佢係唔會要我D錢, 佢果時話唔要, 好, 再試你... 隔左無幾奈, 佢父母走過黎要我賠償比佢個女, 如果唔係我就唱衰你個名, 話你搞我個女...我果時好無奈比左幾十萬佢, 我果時好傷心...諗過要自殺, 跟著父母同我講, 父母得一個, 老婆可以好多個, 你遲早可以搵到一個真心愛你既人, 跟著我一直用幾年時間係咁讀醫書, 係咁打工要為左醫好個病, 等條女可以快D醫好個病, 唔好要我日掛夜掛, 5年之後, 我存夠錢, 我自己本身個真菌病都控制到無咩復發機會, 我搵佢, 佢已經原來同第二個男人結埋婚生埋仔, 條佬走過黎笑我, 死傻仔, 你咁易上當嫁, 無鬼用, 我老婆昆你錢咋, 由頭到尾, 佢都無鐘意過你. 果時我成個人著哂... 對女人好重戒心...我唔敢拍施, 唔敢要威要面, 無咩自信心...覺得幾叻都無用...所以我有一種諗法, 要叻比人睇既人等於係走去送死...就算身邊D朋友父母對我幾好都好, 我都唔敢再提衣件事, 覺得好無面, 做男人做到連條女都保唔住, 就算醫好佢既病都只係搵第二個男人去生仔, 由頭到尾只係為左D錢... 我日日問自己, 點解個天要咁對我, 我前世做過咩事黎, 會有咁既報應...我問心無愧又點? 到最後只係比人利用...所以我果時開始識分咩叫做好人, 咩叫做壞人...成個人開始變到看破紅塵, 對女人不聞不問, 只係打份工, 有飯食就算, 以後日日聽歌等衣個心理傷口好好咁埋口...我果時發誓要好好孝順父母就已經好好... 果時開始明白真愛既神話只係一件好難實現既事...如果條女真係鐘意你既話, 佢死都要為你犧牲, 死都留守你身邊, 果個先係你老婆, 先係你終生伴侶...可惜到目前為止都無衣個女人出現係我身邊...我一直係到等, 所以就算死左, 都無人可憐你, 既然係咁, 點解唔好好平淡咁過日子呢..

現實就係女人能養活自己比比皆是, 送錢比女人洗既根本就係傻仔...所以我一直睇唔起果D唔怕連累身邊人既人, 唔識尊重身邊人感受既人..個人開始崇拜人情世故, 哥前姐後...衣嫁個生活過得好好, 只係有如遊劍江湖既主角, 名聲地位有, 但係條女就消失左...

如果大家有咁既經歷, 就希望大家好好咁做好自己就夠... 愛你就愛你, 唔愛就好好咁享受人生就算, 唔好因為怕連累人而唔敢去博, 要博既同時, 都係平淡似水就係你既生活...
回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

你唔好甘悲觀啦……你只係未遇到一個愛你既人姐……努力啦
回復 支持 反對

個個女仔都貪靚, 比你搞到佢爛手爛腳, 佢唔憎你算偷笑
回復 支持 反對

真愛, 就唔想連累人....
只有自私的人才會想連累 愛上的人...
愛就要給對方幸福, 而不是要對方背負你的重擔
回復 支持 反對

睇完前半段,只能說,真愛係好似結婚誓辭咁:無論生老病死都不離不棄,不過童話般既真愛電視才會有吧

睇完後半段,只能說,其實講到尾都唔關個病事,條女本質係咁既話,就算你or佢有冇病都一樣撇甩你
昵個世間有多一個不食人間煙火既人.....還是二次元的囡較好......三次元的女性總讓人心如刀絞
回復 支持 反對