收起左側

[版務公告] [八卦樂園 ● 震]八周年校園系列集中討論帖

關閉 [複製鏈接]
盡量嘛...大家填滿科目就滿分?!
刺客先生 發表於 25-7-2013 08:56 PM

盡量既意思 係指盡量滿足資料條件   並唔係話要以揀選最佳/最適合答案為大前提 因此只要滿足資料,,其他以常識判斷的"最佳答案"並唔應該係考慮之中

另外你所講填滿科目攞滿分同我所講既以其他合理答案拎滿分差距甚遠...我既意思一直都係---在完全滿足資料條件之下..絕對應該接受多於一個alternative ans.
同時你地設計題目果陣,,根本唔係限死只得一種答案  就好似我果種 即使兩個科目調轉 都完全唔會觸犯資料提及既限制我覺得呢d答案都應該要納入考慮之中囉
回復 支持 反對

盡量既意思 係指盡量滿足資料條件   並唔係話要以揀選最佳/最適合答案為大前提 因此只要滿足資料,,其他以 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 21:13
5N班的中文成績不佳,尤其是卷五,全班沒有人合格,我想讓他們多作訓練
以盡量滿足資料為大前題編寫一份時間表

而家係講緊時間表內既時間滿足資料(多作訓練),而唔係consider放學後/返學前老師要班學生點點點(除非題目要求)
回復 支持 反對

而家係講緊時間表內既時間滿足資料(多作訓練),而唔係consider放學後/返學前老師要班學生點點點(除非題 ...
刺客先生 發表於 25-7-2013 09:30 PM

無錯 要多做練習嘛  所以放係最後一堂 即使超時都唔怕會影響接下來的課堂時間  完全無違背資料中所講既野
回復 支持 反對

無錯 要多做練習嘛  所以放係最後一堂 即使超時都唔怕會影響接下來的課堂時間  完全無違背資料中所講既野 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 21:54

我指是要時間表內的課堂多作練習...
其實5N1 5N2 5N4 5N6也可以中文堂(以你的想法)
沒人說過中文課要連著中文補課(你創作出來的:L)
回復 支持 反對

而家係講緊時間表內既時間滿足資料(多作訓練),而唔係consider放學後/返學前老師要班學生點點點(除非題 ...
刺客先生 發表於 25-7-2013 09:30 PM

其實而家主要爭議有兩個

1. 答案唔應該包括帶有以常識性同埋慣性思維去判斷答案是否"最佳"
例如我將中文堂放係星期3最後一堂 版主話超時會影響放學  但只要滿足條件(唔影響下一堂開課時間) 學生遲放與否 就屬於係常識性判斷既最佳答案  但題目無寫明 所以唔應該納入考慮因素

2. 其他同樣符合資料限制既答案亦應該判為正確 呢D邏輯遊戲 好難會做到限死一套答案  尤其係今次,明顯有幾科即使調左位 亦唔影響時間表會同資料相違背....其他合理答案應該要被接受
回復 支持 反對

我指是要時間表內的課堂多作練習...
其實5N1 5N2 5N4 5N6也可以中文堂(以你的想法)
沒人說過中文課要連著 ...
刺客先生 發表於 25-7-2013 09:58 PM

點解其餘時間唔得?? 因為接下來會有課堂要上 如果在堂上做練習既話會影響下一堂既上課時間
中文課要連住補課唔係我話的...因為資料話要幫5N班多做練習 如果練習包括中文5卷既話 每一卷既時間都會超過1個鐘 所以一定要放係最後一堂 先唔會影響下一堂上課時間
回復 支持 反對

其實而家主要爭議有兩個

1. 答案唔應該包括帶有以常識性同埋慣性思維去判斷答案是否"最佳"
例如我將中文 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 22:02

5N3係比其他6堂長時間
而家5N就係要中文多作練習
係時間表內唯一做到就係比佢地最長時間(即係3)
至於時間表外不嬲唔係活動要consider既範圍
要你個答案係5都係符合唔到個資料= =
回復 支持 反對

其實而家主要爭議有兩個

例如我將中文 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 22:02

先回應第二點

無錯 logic game可能有好多答案
你聲稱可以有好多合理答案  但我暫時未見得有

除左第一點所講的問題外 我希望你可以提供一些例子補充你的說法
回復 支持 反對

點解其餘時間唔得?? 因為接下來會有課堂要上 如果在堂上做練習既話會影響下一堂既上課時間
中文課要連住補 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 22:05

既然可要求學生遲放 可以要求學生早上課嗎? 小息可以用來上中文課嗎?
回復 支持 反對

5N3係比其他6堂長時間
而家5N就係要中文多作練習
係時間表內唯一做到就係比佢地最長時間(即係3)
至於時間 ...
刺客先生 發表於 25-7-2013 10:07 PM

拿咁又有邏輯問題資料原文係寫"5N班中文水平差,,尤其是卷5,,我想讓他們多做訓練"

呢到其實爭議好大...5N班水平差 係全份中文卷差 特別差既係卷5
按照邏輯而言 卷5最差 所以要做最多既卷5練習  但同時5N班既全科中文水平都差,,難道其他4卷唔需要做練習?!
呢到題目既邏輯出現左問題 咁如果5N班中文差 要5卷都同時做練習  咁作文卷1.5小時  都超出時間表內既上課時間  咁咪即係點都會超時?! 既然呢一堂中文堂點都唔可能係時間表限定既時間內完成..點解5N3得 而5N5唔得
回復 支持 反對