打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [八卦樂園 ● 震]八周年校園系列集中討論帖

關閉 [複製鏈接]
1. 5N班的中文  我放係星期2最後一堂都一樣得架.. 唔好同我講 星期2 10:40之後都仲要上堂  
題目無寫話幾 ...
∼香B∼ 發表於 23-7-2013 21:59

1.
張時間表無堂的時間=默認做放學
#1中提到盡量滿足所有資料 你話放星期一準時放定星期三最少遲15分鐘放學那個更能盡量滿足所有資料

2.今次評分不是以邏輯思考方法作準 岩位就當岩 調轉左就二格都錯
回復 支持 反對

1.
張時間表無堂的時間=默認做放學
#1中提到盡量滿足所有資料 你話放星期一準時放定星期三最少遲15分鐘放 ...
14588563 發表於 23-7-2013 10:06 PM

1. 題目話要滿足資料嘛  資料無話唔准遲放學 只要唔影響下一堂上課時間 咁放學DELAY幾多時間都好,,資料都無硬性規定  所以我地唔需要遵守
2. 玩法係要滿足資料為之大前提.. 並唔係要估marker的心思..
我而家既答案已經滿足晒所有資料 只不過位置唔岩 唔應該只係得一種硬性規定的答案
同時你既資料並唔係限死左一個答案  根本仲有其他alternative ans
回復 支持 反對

1. 題目話要滿足資料嘛  資料無話唔准遲放學 只要唔影響下一堂上課時間 咁放學DELAY幾多時間都好,,資料都 ...
∼香B∼ 發表於 23-7-2013 10:13 PM

仲有...題目玩法只得1個: 滿足資料條件
並無規定我地需要用"慣性思維"去思考  我地唔會"理所當然" 認為呢間學校需要準時下課 (正如我地唔會理所當然認為呢間學校既上課時間咁短..老師咁少同埋咁多時間唔得閒)
只要滿足到資料所限定的規則  其他慣性思維諗到既野唔應該被納入題目答案考慮因素之中
回復 支持 反對

答對條件百分比
20%以下
20-39%
40-60%
60-74%
75-84%
85-94%
95-99%
100%

我以為你整左個條件表= =
回復 支持 反對

無人解答我..SOSAD
回復 支持 反對

仲有...題目玩法只得1個: 滿足資料條件
並無規定我地需要用"慣性思維"去思考  我地唔會"理所當然" 認為呢 ...
∼香B∼ 發表於 23-7-2013 22:18

你的角色係編(時間)者 要做的是給予一個最佳的排列方法 而不是理會老師遲放與否
把5N班中文堂放在星期一第三堂顯然比你的方法佳

"令學生遲放"這點明顯是可以避免的,而你的方法沒有考慮此情況,故不是最佳方法。
回復 支持 反對

你的角色係編(時間)者 要做的是給予一個最佳的排列方法 而不是理會老師遲放與否
把5N班中文堂放在星期一 ...
14588563 發表於 25-7-2013 05:40 PM

你唔應該假定左我地要用理所當然既諗法去認定放學一定係準時
正如你玩法之中 無寫到明話要用"符合常理既最佳方法"
玩法之中只係寫明 我地只需要滿足資料 其他用常識去推理去判斷邊一種"較佳" 唔應該被納入答案之中

同時,,我第2個問題未解答...由於資料規定之中並唔係限死一個答案...咁係咪其他同樣符合資料限定既答案都應該被接受?!
回復 支持 反對

你唔應該假定左我地要用理所當然既諗法去認定放學一定係準時
正如你玩法之中 無寫到明話要用"符合常理既最 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 17:54

你係咪想跟http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4435693 #13個種計法?
回復 支持 反對

你係咪想跟 #13個種計法?
14588563 發表於 25-7-2013 06:05 PM

即係以分數來計算答案合適與否?!咁樣既話 都係同題目玩法相違背...因為題目無指明我地要寫出最佳答案
只係要儘量滿足資料提供既限制...所以只要答案無違背資料  我認為都可以得滿分
回復 支持 反對

即係以分數來計算答案合適與否?!咁樣既話 都係同題目玩法相違背...因為題目無指明我地要寫出最佳答案
只係 ...
∼香B∼ 發表於 25-7-2013 19:00

盡量嘛...大家填滿科目就滿分?!
回復 支持 反對