收起左側

[綜合討論] [請發問前先看#1]BAFS & Econ求助區

Fisher equation
     nominal interest rate=real interest rate+anticipated inflation rate
     ...
宗-__- 發表於 23-5-2013 22:48

D&S diagram refers to a specific period of time (Dpresent & Spresent & rpresent).
Instantaneous change: movement along Md.
Future change (other factor): shift of Md.

But now is rfuture

Distinguish between rpresent & rfuture
回復 支持 反對

回復 91# Kamma
以我既理解
你意思係唔係話因為呢個change in nominal interest rate係未來既事
所以money demand條curve先會shift
而唔係move along curve?
回復 支持 反對

回復  Kamma
以我既理解
你意思係唔係話因為呢個change in nominal interest rate係未來既事
所以money de ...
小雪冰 發表於 24-5-2013 18:26

IS-LM 唔記得九成,不過個啲線點郁都係睇 X-axis & Y-axis
回復 支持 反對

Proposed Dividend 屬於Reserves定Current Liablities?
回復 支持 反對

回復 94# 刺客先生
reserves
之前曾經有段時間係放落liabilities度 (唔記得係唔係current)
不過後尾已經改為放落reserves處理

reserves通常都有呢4個items出現:
- shares premium
- proposed dividend
- retained profit
- general reserves
未必每次齊4個
不過多數最多都係同時出現呢4個items
至少DSE係咁

講多少少 雖然唔關reserves事
有時公司issue shares既時候
會有excess subscription
但係又要到下個financial yr先還舊錢比applicants
咁呢舊多出黎、但係又入左落bank既subscription money
就會入落current liabilities
你寫番excess subscription之類既名就得
IS就唔使做野
因為個過程做既entries都唔牽涉到IS
淨係牽涉BS姐
回復 支持 反對

回復 95# 小雪冰

2012年版既LCCI書寫係Liablilties度…
但平時學就寫係Reserves
但考LCCI應該放邊Orz…

Share Discount同Debenture Discount又放係邊?
回復 支持 反對

回復 96# 刺客先生
我唔知LCCI個marking係唔係淨係得1個做法既ans比你啦
正常黎講
其實用咩做法都好
只要用得岩 又的確係有呢個方法
佢唔會唔比分你
除非LCCI指明你一定要跟佢個方法
個道理同一個a/c term有幾個名 但係全部都表達緊同一個意思既情況差唔多
條條大路通羅馬架姐

不過穩陣起見 都係問下你BA老師意見比較好
大概佢對LCCI既玩法會清楚過我

至於share discount
老實講 我都唔肯定佢會放係邊
雖然書有講過share discount呢樣野
但係就冇講會放係邊度
我學既時候老師又冇再講
所以就答你唔到 唔好意思

不過debenture disccount我就知
佢唔會係BS入面自己show一個叫debenture discount既item出黎
而係會包含左係n% debentures果度
係有discount既情況下 計n% debentures既value條式係咁:
Par value - Unamortised debenture discount
= Par value - (total value of Discount - Amortised debenture discount)
所以都要睇番攤分discount既細節係點
先決定到n% debenture既value

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
刺客先生 + 1 內容精彩 Thanks!

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 97# 小雪冰

Check返自己做既classwork
Share Discount寫係Reserves
不過計負數

Debenture Discount我自己都寫埋係Reserves
但個時冇check岩唔岩…
回復 支持 反對

回復 98# 刺客先生
了解
我諗係因為shares premium同埋shares discount係相反既items
一正一負就岩數

seventies discount係咩黎
未聽過
回復 支持 反對

回復 99# 小雪冰

我部手機太智能當左我打錯字...
回復 支持 反對