查看: 18059|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【回憶】聖鬥士星矢討論帖

Saint Seiya

聖鬥士為保護女神雅典娜的戰士,按照其聖衣及小宇宙而有不同的能力及招式。
只要有強大的小宇宙,就連穿著神衣的神亦可以打傷。

主要的聖衣:
青銅聖衣,最低級的聖衣,只有1/3的盔甲保護身體。
白銀聖衣,較青銅高級的聖衣,大概有3/5的盔甲保護身體。
黃金聖衣,較前兩者高級的聖衣,大概有9/10的盔甲保護身體。
神聖衣,僅次於神所穿著的神衣,大概有9/10的盔甲保護身體。
更有其他的神衣、銀河聖衣、魚鱗聖衣等等...

聖鬥士星矢Ω加入寶石屬性,與之前聖衣的招式不同。
一般情況下,只能使用自己聖衣的招式,但亦有例外。
比如:
聖鬥士星矢冥王神話中的獅子座 凱撒,可以使用黃道十二宮之嘆息
聖鬥士星矢Ω中的雙子座 帕拉朵珂絲,可以使用盧山昇龍霸

聖鬥士星矢Ω於2012年4月1日逢星期日,上午6時30分開始,在朝日電視台播放。
聖鬥士星矢冥王神話於2013年1月20日逢星期日,上年10時開始,在翡翠台播放。

聖鬥士星矢的故事內容膾炙人口,自1986連載起計至今已達26年。

時間軸由冥王神話走到聖衣神話,然後到今日的Ω,不少部份亦然沒有改變。
主角依然是天馬座,雙子座擁有雙重性格/兩兄弟,處女座是十二宮之中最強的黃金聖鬥士等等...
26年,我們依然看到聖鬥士星矢的影子......
回復

無敵既聖衣 金光璀璨好美麗
回復 支持 反對

回復 2# leungyl

初代聖衣 新生之後個頭盔好脆
回復 支持 反對

之前睇過同學睇呢套野, 我問佢呢套唔係做完n年咩??

佢話呢套新野,日本宜家播緊, 我心諗呢套d畫風....都仲可以播到宜家....
回復 支持 反對

回復 4# 07101519

有幾輯架..

而家果套係Omega
回復 支持 反對

回復  07101519

有幾輯架..

而家果套係Omega
Hellkite 發表於 28-12-2012 00:23

我知, 我係估唔到套野甘受"歡迎" 出左幾輯...
回復 支持 反對

回復 6# 07101519

的確受歡迎 熱血漫畫好多人都鍾意睇

睇下OP火影就知
回復 支持 反對

回復  07101519

的確受歡迎 熱血漫畫好多人都鍾意睇

睇下OP火影就知
Hellkite 發表於 28-12-2012 00:34

受唔受其他人歡迎我就唔知, 不過我覺得呢套野好似唔係幾受nakuz d人歡迎...?! (討論帖唔計我你, 暫時都係得1個人回覆...)
回復 支持 反對

op火影果種熱血同奧米加完全2個層次黎
回復 支持 反對

Saint Seiya

聖鬥士星矢Ω於2012年4月1日逢星期日,上午6時30分開始,在朝日電視台播放。

聖鬥士 ...
青銅聖衣,最低級的聖衣,只有1/3的盔甲保護身體,拳速及身體的動作都到達到馬赫
白銀聖衣,較青銅高級的聖衣,大概有3/5的盔甲保護身體,拳速及身體的動作都到達到音速

Hellkite 發表於 24-12-2012 11:45

馬赫同音速唔係同一定義ge咩...
回復 支持 反對