打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [活動]freestyle之我的心聲

關閉 [複製鏈接]

真係想花小小時間係度做個小總結

7年心得
技術60% 運氣20% 點裝20%

第1:不確定因素

FS最大問題成為唔到WCG/IEM等等大型賽事既參賽遊戲

主原因係極多因素非玩家100%控制 (例如蓋灌藍既火鍋,3分,2分命中)

就係因為太多野玩家控制唔到 完全係靠GAME既設定+運氣 以致FS無法成為主流大型競技遊戲

第2: 台灣既營運方式

無錯,FS已經徹底成為一隻ONLINE GAME 已非競技遊戲

唔好同我講技術>>>>點數

技術固然係重要,但係係台灣既營運FS方式 點數亦係影響相同大

一件飾品可以+10 3個位+頭髮 多能力40 計埋舊有轉點 +17 +13 +13 多人一百能力

中峰多一百3分能力可以3分球100  後衛多100藍板能力可以秒板

我想問點數影響唔大? SORRY 係好大

正正就係呢樣失平衡 令到FS更加成為左一隻同打怪升lv 既online game無分別 因為有錢=嬴在起跑點上

唔同世界各地比較

就參考我地偉大祖國,竟然發現佢地既身上裝備只會係+9/+3 飾品最多亦都只係+1

估唔到大陸都有優勝既一刻 無錯, 台灣代理商更顯得無良

第3: 玩家質素

呢樣我諗係最令我失望..

曾經既一段時期, 當我重係一個半2打6 無人問津既柒頭果陣

我覺得香港玩家係有輝煌過, 果陣百家爭鳴 香港既fs團隊 ( 綠帽, 真一絕對零度, 膠架, 更早期既 超人隊, sex 等等等等, 後期既aig,殘兵)

我覺得果陣香港真係有自己既打法 呢樣係我好深體會 每隻game都會有自己國家打法( 例如大陸到今時今日重focus係200中峰擋170大前既藍底進攻型)

不過隨著時間,我覺得台灣或者係香港玩家已經比人同化,甚至有種比人牽著鼻子走既感覺

ie: ) 有排興2pg 全世界就係1c+2pg 到後期興移卡就全世界都玩移卡

不過呢樣野就真係無得怪 當年既 小伙子長大了...又要引用人地d歌詞

有邊個重會1星期搵5日出黎夾波 傾技術 我有試過開rc..但真係唔work (最大原因 動力小..玩家小... 太多人好易放棄 我已教過無數禁多人)

久而久之, 大家各有各忙 只可以間唔中打下波 心態已經變成 嬴輸都無所謂 呢樣亦都係我今日已經半退出fs既感覺

其實重有好多,我會再作補充

評分

參與人數 2樂點 +120 收起 理由
宇智波鼬 + 80
q123p + 40

查看全部評分

回復 支持 反對

7年心得

FS最大問題成為唔到W ...
毛百萬 發表於 18-12-2012 14:19

最最最重要係個p仔肥左
回復 支持 反對

7年心得

FS最大問題成為唔到W ...
毛百萬 發表於 18-12-2012 14:19

或者大家都會改變,但是我依舊每天晚上坐在電腦前玩FS。

世界性移卡問題,也許有很多很多人能依靠移卡在得分上完爆我,但當我正面持球時,捨我其誰的氣勢自然而發。
吾 何需移卡

是唔是有股世界級選手既氣勢

評分

參與人數 2樂點 +30 收起 理由
q123p + 20
宇智波鼬 + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

你地就好
回復 支持 反對