打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 港彩已死

原來你地一早死曬,但系系臺服輪迴?
回復 支持 反對

叫我小朋友- -你老幾啊
你以為個個好似你咁低能 咩都唔知咩- -

評分

參與人數 1樂點 -40 收起 理由
RoyLo -40

查看全部評分

回復 支持 反對

你以為個個好似你咁低能 咩都唔知咩- -
累戀彥 發表於 10-10-2012 20:31

你從邊到得知我咩都吾知?
回復 支持 反對

從你話港服死剩幾個人就知你唔知啦

投訴我多d啦 我d樂點唔志在
回復 支持 反對

港彩已死:
●港彩太少更新LA(GM唔做野) 有更既,只有時裝,成年先針對遊戲內容做一次更新。

●太少新力加入,就算有大多數新手都會玩到一半就因為冇人陪太悶所以唔玩
 要靠有心既玩家帶新手了解隻game,目前港/陸服對比其他服真係修羅級數。
 如果唔係新手只可以自生自滅,除非佢本人適應性高OR港戰。

●得太少分流,容易卡
 agree,港服岩岩開SER果陣有10個channel,而家縮水剩4個,好似係

●GAMEONE明顯喺昆點
 maybe setting跟陸服,不予置評.

●D野太貴,又難放野
 舊版ELY難賺,要賺錢要諗計仔,解任送既ely唔多...

●難UP
 really,台服loop任岩岩好夠你升完整1lv,直至165之前既任都可以靠跑任升。
 除非你本人極憎LOOP任,如果唔係...台服D任務扯你條經& $$...真係一個仙境黎...
 另貝羅斯新手任全解有送新手稀武。
 e.g.小人國海邊+森林+公路任6個,每個任有180萬exp(約6% exp,自己計)+10萬ely+ 紅藍水x10/紫水x20 +野食

仲可以LOOP解成7次先完。
 16x打白色教堂每個任都有2000萬經同幾萬ely,不過唔夠升1lv,170之後只能loop上級羅馬升or等新場。

對比港服果陣,90幾lv接水母任,解完3次都只係升左8%....
 剩低既90%時間差唔多全部都只係打怪磨exp

●多昆狗
 見人見智,唔關隻game事。
●太少活動玩,有都喺得果少少人玩
 點睇都唔似有心辦活動,針對2010定2009年果陣既鬥高消費活動簡直係智障活動之冠。
 台服都係麻麻地。

●好多玩家轉玩萌萌彩虹島
 主觀左D

對比(萌彩):
●多更新
 因為之前愛玩家版本既Season 2彩虹島已經汁左,今次重開有好多老玩家回溯,
 所以頭幾步需要手腳快D跟上個版本,盡快完善遊戲內容。

●多活動
 其實唔算多,叫做多既只係CCB果陣同CB果陣幾個大活動一次過黎,
 過多排就開始少了。

●多人玩
 都係CCB同CB果段時間叫多,而家有D server死死下了,都幾多人用手把巨集掛升。
 最重要係官方「聲稱已盡力」捉拿。

●易UP LV(玩得好一日就1轉了)
 係易升,只限任務極多&報酬豐厚
 而且技能樹有重製,加入了武器教本,轉職需求降低,打怪難度變相都降低,所以變相升快左。
 (50lv可以一轉,唔使任何物品,唔洗打蛇龍,玄武同法老雜物各x10,夠LV入去除衫就轉得,
  另外100lv可二轉,99lv果陣會有相關任務,解完一系列約12-13個任就轉得,最後打冰魔OR深淵副,成set任有1.5e經左右)
 另外一點重要既係無「收費副本」呢支歌仔唱,30/60/90lv入恐怖村莊速升唔係問題,話入就入。

●是彩虹島Season 2的版本(韓國也是這版本)
 如果港服初初唔跟盛大拿代理權,而係跟abio soft(定happyoz?姐係韓方原廠)取得代理權
 今時今日港服就唔使搞成咁,不過仍有人認為港服改到而家咁既款係非常好,220lv多20技點同小小屬性好唔好就見人見智啦~

●有新武器,地圖變更,任務系統改良,介面美化,技能更動(勁D)
 對應轉職需求調降,官方亦加左一D 50-80lv既新一轉稀武(e.g. 幽靈狼雙刀,蝴蝶仙子盾,橙凍凍雙槍之類)
 地圖設計簡單化,後期既城都重新設計,希望玩家唔使跑咁耐,某D NPC加入ICON(包括小地圖)提升辨認效率。
 season2既新介面相信大家睇過,唔使多講
 技能樹唔再分支(e.g. 槍督無再分刺系同旋轉系,全部技都可以連COMBO)
 攻擊技LV上限提高(一轉攻擊技max 7lv,二轉攻擊技max 12lv),
 另外技能點數cost降低,除左奧義同一D特別技之外,幾乎所有技都係1技點
 快捷技能欄上限提高至4排
 屏幕解釋度增加兩個選擇:1024x768 , 1280x800,可視性更高。

●物價平
 真係好低,有跑開任既除左SS5硬幣or神裝之外乜都買得起,D野基本上算係量產。

●唔洗買點都玩到
 見人見智

●有新職業
 副職業下禮拜出,不過soul breaker無副職。

●50級已經可以一轉,100級二轉

●有4個伺服器, 12個分流
 有D server死死地,開得太多都係唔好...

●好多野唔洗用錢
 講得唔清楚

●部分福利問題(因為真係太多唔同,只舉小小例作比較)
 藥水店NPC有賣不屈的精神(復活免-exp),5萬game$=1
 洗技書,10萬game$=1
 拼圖無分級別,只係鑲嵌果陣另收game錢作為手續費用,一塊拼圖100ely.

新手任送好多點水同傳送水晶,都有經水送,但為數不多。
 任務報酬大幅提升,重複解任次數亦大幅提升(對於唔鍾意解任既玩家係一大缺點)
 每個地區都有大量對應果個地區既任務,前中期唔怕無得升。
 惟有D地圖既怪太疏,水族館就係好例子,圖1全場既龜得返10隻內。
 羅馬競技場每級每日限制次數提升為30次

有限時副本(TAID)同埋新副本裝
 稀有裝備掉率明顯地比港服高,平均1-2場一定有副本BOSS既武器出,防具平均一場4-5件。
 (以下略)

補充:玩落都幾順,PING穩定保持在40ms左右

講左咁多,其實鍾意玩邊個地區既彩虹島見人見智,有人鍾意買VPN跳去日/韓/美玩
有人鍾意玩台服(我係其中之一),亦有人希望繼續留係港服,每個人都有佢所留戀既野,
我係度作出補充 / 樓主講咁多當然係希望玩既港服既朋友們看清楚/比個參考,認真諗下港服仲值得玩下去?
當然,無人用槍指住你個頭逼你玩外服,睇完like又好,dislike又好,對你無害,咪繼續玩返自己鍾意既server。

對我黎講,比起商城內容豐富,我情願遊戲本身內容豐富多D.....
以上
回復 支持 反對

港彩已死:
●港彩太少更新LA(GM唔做野)
●太少新力加入,就算有大多數新手都會玩到一半就因為冇人陪太悶所以 ...

●有4個伺服器, 12個分流
thth6604 發表於 8-10-2012 20:57

點解你地有12個分流我個邊得10個架!!!

嗯, 港服神早死左
但貌似
台服會步港服後塵逐步成為掛機島
然後gg
(我表示已加入掛機行列,
當一個人見證過兩次代理唔做野,
外掛橫行時,
就會好易感到無力...哈)

(不要打我)

話說台灣好似細過香港
回復 支持 反對

港彩已死:
●港彩太少更新LA(GM唔做野) 有更既,只有時裝,成年先針對遊戲內容做一次更新。

●太少新力加入 ...
封龍 發表於 13-10-2012 14:44

封龍大師!!!
回復 支持 反對

回復 8# s031187
你呢個根本就係打橫尼講-_-萌彩同港彩比
完全係天同地既分別
gm完全冇心搞隻game
有得啲咩活動?搞一搞尼夫衍下人
港彩上一上拼成億都尼啦
萌彩做任務既ely可以多到去億位,可以做任務上到160左右
港彩得唔得,唔講ely,exp都比人少,的確係難升
是實係咁,打橫尼講都係一樣
回復 支持 反對

回復  s031187
你呢個根本就係打橫尼講-_-萌彩同港彩比
完全係天同地既分別
gm完全冇心搞隻game
有得啲咩 ...
danny960910 發表於 22-10-2012 23:31

隻game唔係GM搞...係GAMEONE搞. 請你搞清楚呢點.
回復 支持 反對

港彩已死:
●港彩太少更新LA(GM唔做野)
●太少新力加入,就算有大多數新手都會玩到一半就因為冇人陪太悶所以 ...
thth6604 發表於 8-10-2012 20:57

姐係咁:O 你地怨小人玩 又 話無更新
其實你可以自己退彩 無需要開帖啦 開黎批柒:O? 博同情?! 定係拉大隊走佬?!
你講完「港彩已死」又點-.-?咪又係聽日上線
講黎晒氣
只係想講港服同台服差別
   想話比玩家應該正確選擇邊個服   正常都吾會選擇個就黎死既服LO 新大陸 ...
chimkwanhoi 發表於 10-10-2012 19:32

玩家玩咩服又到你決定既:O 我可唔可以去廁所丫? 彩島咪就係比你d人咁樣逐d逐d拉走晒囉 笑
回復 支持 反對