打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] PHOTOSHOP整圖教學-V-"

關閉 [複製鏈接]
原帖由 恆久式 於 13-10-2008 21:24 發表
pm..好難阿...分享出黎唔好嗎-.-

版權問題-v-"
公開拎出黎俾人下載好似唔係幾好-.-
回復 支持 反對

回復 21# 的帖子

不過一切自願...

係牙,教學果到更新埋用咩程式整同埋仲有咩效果增加圖片既質數......

另問,識唔識用圖層將gif既野套入張圖到.....
回復 支持 反對

原帖由 danny831 於 13-10-2008 23:26 發表
不過一切自願...

係牙,教學果到更新埋用咩程式整同埋仲有咩效果增加圖片既質數......

另問,識唔識用圖層將gif既野套入張圖到.....

版主唔介意既話,咁我遲D post 上黎喇=D
我E排為左學校既事搞到我好忙=[,所以教學我會留返係星期五更新
GIF動畫放入張圖到? 要用Ulead gif animator 5 ,photoshop唔可以做gif動畫
回復 支持 反對

Gif的交給我可以了嘛 囧'有空的話,,
主要覺得,人物和背景的配合 這方面比較困難,
回復 支持 反對

回復 23# 的帖子

你果張愛行西思大頭相..點得番架黎-.-
回復 支持 反對

原帖由 恆久式 於 14-10-2008 18:54 發表
你果張愛行西思大頭相..點得番架黎-.-

你試下睇下呢個-v- http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3460443&extra=page%3D1

回復 支持 反對

哎..問錯人添-.-...
我應該問hi7rr9dp3mp1先岩...
回復 支持 反對

嘩.正bo..
可以張佢貼係第2d地方= =
回復 支持 反對

=============BANNER================
綜合左上面教學既技術之後,開始可以整一個BANNER出黎
其實整類似既作品唔難 跟住我下面既步驟一定做到=]
特別要準備既野
步驟記錄視窗,圖層視窗 係個板本搵唔到既禁 ALT+W(工具) 去戈到邊返
今次搵左利樂做試範
開始=D
右上角 檔案(ALT+F)→開新檔案

CUT圖..唔多講上面有教 個背景係白色既 可以直接用魔術棒 整走個白色背景
當然 個主角既邊位有白色部份就用返套索

CUT完    幅圖太大個BANNER唔夠位放既話用上面美化教過縮細圖既方法
縮細完直接將佢複製到500X200既視窗到
貼完之後(隨便講埋圖層視窗構造,以我整既功能有幾個):

DELETE左個圖層之後再開返個新圖層將佢拉落底(見圖)

整背景色:

出黎既效果:

載入筆刷:

係咁開新圖層 係咁印出黎
1時用黑色,1時用白色 再用柔光既效果 唔明我講咩既睇圖

用斜紋放係BANNER到

佢既圖層放係主角下面 背景既上面

用BRUSH PHOTOSHOP本身都有

圍住條邊印
加字,最後主角食色相/飽果度同我背景MATCH D 美化戈到有講點用
仲有係主角既位可以用特別既效果等佢突出D 例如係佢身邊加BRUSH
仲有係主角既圖層到 用圖層(ALT+L)→圖層樣式→陰影
完成!=D

=====================icon\highlight texture=====================
非常實用的東西-v-"
好處我就唔知點形容
大概應該話整圖好方便既圖片
一張好普通既brush圖↓↓

加上highlight texture效果↓

用法

highlight texture 放係邊到都得
你想要佢戈種效果既圖層 放係texture下面就得
再用濾色就ok 不過要注意既就係白色背景好似做唔到咁既效果
載點:
http://www.badongo.com/file/11921294

評分

參與人數 1樂點 +2 +2 收起 理由
danny831 + 2 + 2 繼續保持更新-v-"

查看全部評分

回復 支持 反對

岩岩見到呢個區有人post自己整既圖...
入左去睇..d字算很差吧...
有冇咩方法可以令到d字果d邊邊冇咁差
回復 支持 反對