打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]Wifi USB手指的設置及網路遊玩教學

1. TP-LINK到底是router(類似一個盒)還是wifi-usb(手指型)
:tp-link係router(一個盒咁o既)
2. 你在使用那一隻手指上網,,那一隻手指xgame?(2者有分別)
:我用跟tp-link的usb手指(都係叫tp-link)上網的
3. 解釋一下「用tp link連xgame果陣就會彈(可能不能正常運作)」這一句(例如在那裡彈出..什麼時候彈出)
:就是你第一頁所說的情況
4. "gigabyte"無線網絡是你還是別人的? 用作上網?
:就是不知道是說的
5. 「無啦啦變返tp link」是指由"gigabyte"這個ssid轉為連接一個名叫"tp link"的接點嗎?
:無錯,就是這樣啦..............................
回復 支持 反對

忘記了說,玩xgame的usb手指是用pci GW-US54GXS ,上網則用tp-link,希望你幫倒我...
回復 支持 反對

原帖由 kh可愛87 於 3-6-2008 16:42 發表
忘記了說,玩xgame的usb手指是用pci GW-US54GXS ,上網則用tp-link,希望你幫倒我...

「請善用編輯功能」
首先把你要用作上網的手指連接到router的所屬ssid
並設定做一般連線的目標(意思大慨就是習慣連線到router所屬的ssid)
pci手指作玩xgame用(一個是發送訊號,,另一個是接收訊號,,所以應該沒抵觸)
然後把router和手指都set好了以後
再按照FAQ的指示把選項勾選和新增TCP/ UDP連接埠
防火牆亦建議先關掉
以免阻礙到XGAME運作
回復 支持 反對

嘩...好詳細呀
不過會唔會好易斷線?
回復 支持 反對

原帖由 °◆涼粉ξ 於 19-6-2008 01:00 PM 發表
嘩...好詳細呀
不過會唔會好易斷線?

會不會很易斷線都是看網路供應商和wifi手指的品貨 例如和記用戶會常常斷線,wifi發射/接收訊號差

如果你要買的話,就先問問有經驗的人某某牌子買不買得過

本人會推介wifi link
回復 支持 反對

但係我買左啦~~但係唔知係味psp上唔到~~玩唔到
你有沒網址可以俾我自己c呢
回復 支持 反對

回復 46# 的帖子

要測試上網的話,,用PSP內置的瀏覽器
通常IP找到了以後..就自然能上的了
網址的話就www.google.com吧,,簡簡單單

但要測試網上對戰的話
就非上xlink kai/ xgamezone不可
回復 支持 反對

1.我用wifi link洗唔洗set  lnternet Protocol同psp xlink mode Enable?

2.我用 xlink kai玩mhp2g要係psp到set auto 定ch1?係mhp2g到set auto定manual?
3.而家我打mhp2g見唔到人,但係xlink kai 都顯示係successfully,係wifi link 到信號品質同連線品質都係100%,點解都重係見唔到人[[bao_29]]
  (係唔係我set錯野)

回復 支持 反對

1. 要
2. AUTO
3. 這個問題很少遇上,,我有時出入集會所才掉線
  最大可能是網絡質素..可能開了防毒防火之類吧..
回復 支持 反對

回復 49# 的帖子

2.兩樣都要轉auto?

3.關唔關我用左router上網事?點解決?

回復 支持 反對