查看: 2783|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 咩叫垃圾,咩叫無腦,自己入黎睇下(針對術士恐懼術)

係好多討論區都有好多人話
術士恐,落dot,暗影箭,再恐,再暗影箭,之後死硬<<<講出呢d話既人都係無腦

俾術士落dot恐到死<<<呢d玩家叫垃圾

話術士無敵,imba(imbalance)<<<呢d叫無腦+垃圾

好多人針對術士恐懼呢招
你地知唔知,術士第一次恐10秒,第2次5秒,第3次3秒,第4次免疫(恐係計埋恐懼術+魅惑,第一次恐懼術10秒,之後魅惑就5秒)
如果你話你俾術士恐到死,只可以用垃圾黎形容你
徵章<<<呢一樣野,無論出街打戰場競技場都好,一定要帶上身(我組戰場at一見到有人冇帶徵章我立即踢,提都唔提)
除左帶上身唔係因為術士恐懼術,而係去解一d致命技能
你唔帶上身,只可以話你無腦
通常你俾術士恐第一次,解左佢之後佢點恐都只會恐得你5秒
重點係,術士恐懼係極易打斷,如果用直接傷害法術通常7成會打斷,dot都會有5成
姐係話,如果你有帶上徵章,冇可能會俾個術士恐到死
如果你係俾術士落dot恐懼暗影箭就死既話,唔係無腦+垃圾係咩野

回復

我只係知道....

呢個世界好多人...聽人講乜就以為係乜
真正的術士係唔用恐懼架..

你地見到果D所謂的無腦術士係咩職強玩咩職的真正垃圾...
術士最辛苦的時期..佢地玩緊咩?
法囉...thief囉...
現在術士強了 ,佢地未玩術囉

呢D人根本就唔係術士
回復 支持 反對

恐懼...對於我戰士來講冇用
我本身夜精靈,
同常我遇到術士,我第一次間開死亡之願
以前打戰歌果陣,我通常就守
我就會係屋企附近隱形,之後等術士黎
一見到就衝鋒,恐佢,再轉狂暴跟住攔截
之後再開死亡之願,佢恐我唔到,跟住致死,由於術士一比人埋身,所以下場只有死
我打戰場通常用長柄武器,因為武戰天賦有爆擊加
不過近排轉左防戰,對術士難打左
回復 支持 反對

多謝樓上2位(#3?)既支持
回冥殘魂:
盜賊的英文名是rogue
回復 支持 反對

原帖由 冥殘魂 於 9-1-2008 16:55 發表
真正的術士係唔用恐懼架..

那個...他對上的應該是腦殘跟裝差的對手吧....
恐懼是一定要用,但不是主攻武器,只是輔助= =
真的有人能不用死纏嬴一個差不多的對手嗎.....
回復 支持 反對

如果一個勁既術士識得風爭,,跟本唔會俾你埋到身= =
(我見過綠裝惡魔術只有自己術士buff可以有700up法傷
法c呢?全藍都係600多少少)
術士俾人話只係本身個職業易用,,唔洗技術都可以好勁
任性一出對個果職業都有好大影響
對術士呢?dot根本唔洗睇爆擊
衣家400任先-得個10%,,,orz
回復 支持 反對

呢個年代術士已經去到盡頭(也不算吧)
好多人打戰埸好 乜都好
總會帶輝記去
第一次10秒 第二次5.......
一個有腦同有技術既人打術士可以話認真HAPPY
因為佢本身既buff(都狗架啦..),唔夠法狗,因為法招buff人地攻擊就慢人地(近戰)
唔算狗嗎?
耐力多? 防又點呢.....
加上.宜家所謂既[任性](我學台人講既.=.=)都可以-低少少啦
注意.係少少=.=
同埋.武戰好似有招頂住術士既恐懼同埋女女既迷惑
ps.打左咁多年術士 我都見好多人因為術士既不平衡退出魔獸

回復 支持 反對

術士都有分惡術同痛術(毀術比較少人用 ==
本人是痛苦術
其實我不覺得術士pvp有何特別強
dot傷害不快.
唱法時間長,而且傷容不多(唱3秒暗箭換來1xxx點傷害+自身3xxx傷害= =給人打
我反而覺得惡術比較強勢
術士強與否不是取決恐懼
是和寵的配合
要好好利用恐的10秒和妹
放好dot就放疲勞詛咒和他磨...
一般術士對戰士都是比較難對付的
而且術士pvp強勢只限solo
因為只是個控場絕佳,爆發力不強的職業(dot不會爆吧= =
回復 支持 反對

我對樓主的看法有一點點不認同

自問對術士沒太深入暸解,

不過希望大家都肯定術士真的是有「一點點」點不平衡的,這說話不是我說的

而是成為了dreamhack冠軍-team pandemic講的

如果你說術士跟其他職業一樣,一樣那麼平凡,那麼我冒味地說你技術沒到家。

身為一個牧師,我也很希望術士很平凡,但事與願違,現在的術士已經不是用技術或裝備能抗衡的對手了。

無論在戰場,gg場,野外我只要看到術士,心中就涼了一半。

特別在gg場中,術士本身可以吸血吃糖等於有短時間恢復生命的能力,帶寵物可以防止別人喝水,dot持續造成傷害,

走位繞柱放dot恐懼死纏,這種打帶跑的方式身為同有寵物的獵人可以造到嗎?同為法系dps的法師可以做到嗎?

作為一個術士,連恐懼時間減半至抵抗也不知道的也真的才是無腦,

一個術士在適當時間恐懼控場是十分有用的,而不是盲目地把恐懼都用了,用到抵抗為止。

被恐到死不是垃圾,特別在戰場,一個徵記cd的人對上人家可以無限恐的你覺得還可以不被恐到死嗎?

如果每次都要等人家徵記cd好才開打,那就不叫戰場了吧。

用不了徽記,dot又滿身,又一路被恐,加上旁邊其他敵人,造不是恐到死叫死什麼?

現在gg場會重置所有cd,但被恐一次,解,又被恐,就算被恐5秒,或什3秒,你知道此消彼長的道理嗎?

野外嘛...不予置評,看到術士我直接用逃的。

所以哦,希望樓主不要一味說術士的缺點,意真看看術士的強處,你不能否認一個帶狗能恐的法師真的很強。

說到這裡覺得自己語無論次了...
我不是妒忌術士的強勢,亦不是什麼人云亦云,
是的確感受到術士的強,在此發表一下.
我很尊敬術士,尊敬他們每次無條件發糖,
尊敬他們對他們自身的不平衡不但沒有自誇,
而且很努力用事實告訴其他人,他們還是有技術的。
別再討論術士是否imba了,在巴x已討論了很久而且有了答案。

術士在客觀來看真的很強,不過沒辦法,這是遊戲設定。

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
dh + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

術士識玩又點止咁
DOT放滿 之後放風爭(天賦發動 瞬發暗影箭)  埋到身就恐走
第1次10秒你解左  之後5秒? 3秒? 夠哂時間拉開距離啦
3次恐放哂 OK
3次恐  DOT都磨到半條血啦  
企定定同你玩綠光 你一邊打我 我一邊吸   

還未計 死纏同埋藍肥保護網   咁還唔夠屈?
回復 支持 反對