打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 票選巨商最令你憎恨既設定

回復  聖殤

當你睇住D怪, 你禁制都係靠摸,
右手5得閒(用MOUSE), 左手好難準確摸到個9字(而又肯定你 ...
foolruner 發表於 28-6-2015 04:47 PM

用「只有」你唔覺得自己語癌既咩
回復

D怪打唔哂會有剩,新手時期呢樣野令人好困擾,去到後期就無哂呢個問題

我幫你加多項
橘子代理
回復

用「只有」你唔覺得自己語癌既咩
聖殤 發表於 29-6-2015 13:07

唔覺
唔足夠, 就可以用「只有」
回復

回復 12# 不樂的古

代理5算設定
打5哂淨一隻都5錯, 可以用黎玩D掛(天草)
回復

唔覺
唔足夠, 就可以用「只有」
foolruner 發表於 1-7-2015 12:09 PM

:O)
    你都識講唔足夠
你只能夠用到6字
但佢俾到9字你
姐係多左789
咁都係唔足夠而可以用「只有」?
點睇去到呢一刻都係太多而唔係太少唔足夠
回復

希望有技能熱鍵  自由調整功能QQ
回復

:O)
    你都識講唔足夠
你只能夠用到6字
但佢俾到9字你
姐係多左789
咁都係唔足夠而可以用「只有」?
點 ...
聖殤 發表於 1-7-2015 13:52

有關語言學同邏輯學問題, 其實應該響象牙塔度講, 我回你最後一次, 畢竟E度係巨商討論區
當789 冇用, 即是佢不存在, 先說明出黎, 大家就會無視左佢, 講GE 6個制係指可以用GE制
而淨返6個可以用GE制5夠用, 可以用「只有」
例子: "左手癱瘓左, 只有一隻手5夠用" 錦樣5會有人話明明有2隻手, 你話「只有」一隻手又話5夠用, 因為E度已經明白左係"可以用的"手

當然邏輯上你可以攻擊我, 只係因為我地用5到789所以先5夠, 或者6個夠哂數, ED就係建設性討論
因為我GE論點就係"純靠摸5可能準確摸到789三個制, 而只有1-6 E6個(可用的)制5夠用, 於是設定好差", 如果你"789都係可用GE"成立或者"6個夠數", 就變左個邏輯可能錯
回復