查看: 34941|回復: 82
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 淺談機體靈活化的小技巧-收衝(無聲衝)

引用兩年前我拍下的短片

↑應該是"收衝而不是收槍"

注意音效

收衝的用途:機體靈活化 (將單次的衝刺前置時間提升至30敏或以上的情況)

收衝的使用條件:機體有拔刀動作 (8刀機 大型機 一般都無拔刀動作)

如何使用收衝:比如向前收衝,默認2/3/4/5武都可以 點第二次W的同時按1 相當簡單

收衝失敗的情況:點1的同時被擊中 / 著地的動畫進行中(空中著地/地面衝刺>靜止都有著地)

越低敏而有拔刀動作的機體用收衝 效益越高  
在空中/宇宙進行的收衝,因為不會有著地動作 所以可以更高密度地使用
(影片中有兩次收衝失敗 原因正是著地動作正在進行)

同樣的文在兩年前也發過

評分

參與人數 3樂點 +10 Bravo! +2 收起 理由
alpth + 1 內容精彩
深紅血淚 + 1 好耐冇見嘅高等技術之一~
hillson09 + 10 精品文章

查看全部評分

回復

耐無玩mca 9刀全部唔識用...
呢d收衝真係有掛先練得番lol
回復 支持 反對

推Post狗 在~~

A:套戲個結局係點架?_?
B:就$%$^咁完左囉 個結局有好多可能性~比觀眾自己腦補一下~~"

真係完全唔知點解腦補...係不友善+惡意...
你咁講好多詞語都不友善...好多用詞 語氣唔同都會變另一個意思...

網上打字點會知人地用乜語氣...咁就真係要腦補下佢用乜語氣同你講依番說話
回復 支持 反對

當經仔當黑
見鬼
回復 支持 反對

潛啦你 煩
3日前我已經好好心提一提你其實經仔唔係鬧緊你

點知你下個POST又好似間歇性失明咁 ...
舞動神經 發表於 14-11-2013 23:11

今日出完差, 之前拖太耐冇時間覆你唔好意思 (樂古在國內俾封左ip, 但酒店上網再用vpn 狂掉線)

岩先係白雲反來香港, 到家了 (累)

最近辦事順利心情好覆埋你今次~~~~~

我對開既人都係30到40以上既多, 真係好少見到類似你地甘樣既講野方式

打個比方

A: *&^*&^&*^&講緊一堆野

B: 我唔係甘睇WOR, 之後&*%&^$%^%&(*^

A: *)(*)(*^&(&&(,  之後用比較不友善既網絡用語去形容某D行為

B君話反你, 你話呢D 係正常語言 .....ETC.....

可能你/你地群內既人 中意甘講野, 覺得冇問題

但我認為這種語氣會令到其他人感到不快

講件小事
我今日玩COC (CLASH OF CLAN)

有個新會員鬼仔岩岩加入, 問要兵仔, 講D英文冇人睇識, 全部都係古古怪怪網絡用語 我叫佢SPEAK ENGLISH

佢就一句what the mattther with yeu

難溝通阿~~~~
回復 支持 反對

LM睇
回復 支持 反對

仲好睇過CCTVB 呀

okmijnuhbyg8 發表於 15-11-2013 00:10

你D蟲好睇D
回復 支持 反對

仲好睇過CCTVB 呀

okmijnuhbyg8 發表於 15-11-2013 00:10

加D雞汁仲好睇呀!
回復 支持 反對

仲好睇過CCTVB 呀
回復 支持 反對

唔好意思今日下午先有時間上線

其實真心邊個搵野嘈先有眼見啦....

一次過回埋其他人啦, 我只係提 ...
雷臣 發表於 14-11-2013 15:06

潛啦你 煩
3日前我已經好好心提一提你其實經仔唔係鬧緊你

點知你下個POST又好似間歇性失明咁睇唔到我想糾正你既野

你以為你呢D自以為是既人 一句"相信呢個字唔會係好野"就可以解決左你無知而不求知既事實?

唔好用你既無知同我既經驗比較

可能部分玩家因為高密度既收衝會導致手指打結 而索性將這項小技巧腦補弱化吧

你需唔需要我重新解釋一下呢句既意思? 反正你都係D咁既人 我唔介意正確咁幫你解讀埋
回復 支持 反對