查看: 119836|回復: 531
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[SDVX] Sound Voltex情報交流post [2月27日:4首KAC募集曲,Pop'n PB復活]

「創作的靈感可豐盛人生」這是我的想法,
希望各位能夠在娛樂中體驗究極效果的音樂機體...
                   ──DJ YOSHITAKA

關於SOUND VOLTEX:
簡稱SDVX,為BEMANI系列的近期作,
以「remix」作為遊戲的主題,
玩家藉著適當時機,按下4個白按鈕、2個長條按鈕或者扭下2個旋轉鈕令音樂產生變化,以進行遊戲。
而收錄歌曲分為三種,
當中包括來自BEMANI系列的樂曲的remix:

另外一種是版權曲,
包括VOCALOID曲、東方arrange曲與翻唱曲:

最後是SDVX的原創曲,
絕大部份都是透過招募,
或者由V家、東方或者其他同人界上較有名的Producer所提供的樂曲。

回復 支持 反對

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋轉得唔快就唔會甩?
jimmg12 發表於 2013/3/30 23:41

只要有轉就得
轉得快唔快唔會影響到你甩唔甩
簡單黎講 你就算慢慢地轉都唔會甩

至於XJX大都已經講過 貌似有「磁力」既存在
所以唔連貫咁扭 每次停一小段時間是沒有問題的
即係好似扭汽水樽咁扭下鬆開扭下鬆開都得(當然唔好放手太耐)

另外仲有一個好大既重點你漏左講
要轉岩個方向

反而VOL更重要,所以個人覺得IIDX玩家唔會有利太多。
XJX 發表於 2013/3/31 01:08

同意
甩成條長VOL又及時補救唔到既話 d血係跌得好很快
回復 支持 反對

轉的速度/幅度不是問題
只要對準在轉角位轉回來就行了

太遲轉除了會甩一甩combo外 血照道理應該不會扣太多
(因為你不斷轉回來 就總會返回軌道內

不過 太早轉而脫軌 又不能及時補救(返回軌道)的話
血條就會流失很多的了

說就好像說得很複雜 還是要親身試一次才行
我記得我第一首過的lv14是ALBIDA RMX EXH
第一次打 在最後面太早扭而甩掉兩條VOL 自己又不知所措
於是血由合格區跌到failed區 我才體驗到VOL的恐怖
(當然 打第二次的時候 自己有小心點就沒有問題了
回復 支持 反對

驚訝
在抽水壓力 再加上新機落地的情況之下
竟然才6蚊3首

不過還是等人流少一點再去
回復 支持 反對

好奇一問
後面那個號碼有什麼意思?

不過太荷入SDVX還真的是一件好事
因為太荷真的沒有什麼人會去

=================================

VZ還未有嗎?
回復 支持 反對

講起上黎
我見mk88有人試過連機 不過好似唔成功
睇住兩邊個計時器都倒數緊但係都未連到對方

我某日係巴哈目到有個人話...

黑鍵係可以未到果時禁住等黃條黎,唔知有冇火星同埋係真定假.... ...
jimmg12 發表於 2013/4/3 19:45

呢樣真係未聽過
假如係真既話 咁我拎兩個重少少既手提電話又好 銀包之類既重物又好
擲住兩個黑鍵 成首歌由頭到尾玩一次
咁我咪可以集中落白鍵同兩個VOL 唔駛理黑鍵?

不過上面都提及到
SDVX的長條類似RB的長條 長條完結時你繼續按著黑鍵也不會有問題

======================================

回題
世貿都放左兩部 價錢一樣
(嘛 不要跟我計較什麼「一個金幣不代表一蚊」之類的

不過我唔記得左睇機身編號
回復 支持 反對

因為佢想知到底有幾多部
回復 支持 反對

聽個澳門朋友講
國華都好似入左一部
回復 支持 反對

我仲想講元朗係得一部
不過樓上你堅持要去睇我都唔迫你
回復 支持 反對

海外比日本遲幾日唔出奇既

=================================

我發現我打左兩日(雖然credit數只係多左五六鋪左右
我仲去唔返之前個水準
宜家繼續由lv12~lv14遊走中

除左bemaniwiki同SDVX wiki之外
仲有冇其他地方有講下關於詐稱同逆詐稱既樂曲
回復 支持 反對