查看: 8684|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他情報] HF2月19日大更新訪談(轉自漫貓)

轉貼出黎等大家知道之餘,都希望大家支持漫貓呢次用心翻繹…

http://www.sdgundam.cn/post/12677

三位韓國朋友,係SDOL開發組成員…

「本次更新中沒有武裝數量變化的機體」,對自由、天意玩家黎講,最重要其實唔係3種比5種更強力,而係希望盡可能完整咁用盡愛機武器吧……刪除屬性傷害/防禦加乘,即係將來唔可以打屬性,要靠機體固有技能、六圍值、以及呢次新增嘅追加技能提升實力…

呢兩段可以話係大更新嘅重點,重點分別有﹕

-現時OC升級,級數越高成功率越低,將來就會保證100%成功升級。同時由現時最高11級(特裝4級、OC7級),提升為12級,而且不限Rank。
-機體升級後會獲得技能欄、以及可以裝備嘅強化部件。級數越高、可裝備嘅技能、以及技能匣數量都會相應增加。
-強化方式由以點數升級六圍,變成以強化部件,針對性提升性能。
-終極強化成功至獲得嘅技能,將來會成為60-70種強化部件其中一種。除咗強化六圍,亦有針對機體武器,例如加闊揮刀判定範圍、加快SP累積之類。

照字面理解,可以推測更新之後嘅改變﹕

-以往OC點升六圍值嘅機制可能會被廢除,由強化部件取代。好處係可以提升六圍值以外嘅性能,例如出刀、閃鎗之類,增加強化範疇,缺點就係針對六圍嘅強化部件,少不免會有提升上限,變相會限制部份機體嘅擴展效果。假設「防禦」部件最高提升5點,裝備比10點防值嘅C機,你最多只可以升到15點,唔似而家可以將所有點側哂咁強化變成鐵皮…

-雖然話有成60-70種技能,其實正如開發小組所講,係類似RPG嘅強化方式,即係話升滿級亦無可能學哂所有技能。相信出於平衡性考慮,更合理嘅安排,應該係每部機只會學到當中15-20種技能,然後裝備其中幾種。例如有「鐵壁防禦」,就裝唔到提升防禦嘅強化部件。

-機體會有基礎強化部件欄位、升級後可選擇、可裝備嘅欄位亦會相應增加,意味住就算你拎部新兵機,無必殺無技能,你仍可以透過強化部件先行提升性能; 鬥級數鬥Level,將來就變成鬥裝部件多、鬥裝得啱(C機基礎值貧弱,但升級經驗值少、儲欄位、學技能更快,可裝備嘅部件種類比S機更多,HF公告早前提及要縮短C機同S機距離,所指嘅大概就係咁樣。)。

睇完呢次訪談,大家可能都要重新考慮有無必要入手防爆核心、EX強化、強化點擴充等等,將來好大機會被廢除嘅道具…

最後送上一幅全新SDOL嘅測試截圖,最大改動當然係右上角,終於可以切換實景地圖(當然亦可選擇舊嘅雷達圖)

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
再生雀粟 + 1 把所有東東禁哂 浮遊時代偷襲中 ...
Sasori~ + 1 內容精彩

查看全部評分

回復

你媽
強化追加至60-70個項目
唔爭在出埋光束擾亂幕同彈幕當道具用
回復 支持 反對

成6,70個強化
仲爽過改車
回復 支持 反對

thank 謝謝分享
回復 支持 反對

感謝分享。
...大更新,想知道kf會何時跟上。
回復 支持 反對

Thx
回復 支持 反對

你媽
強化追加至60-70個項目
唔爭在出埋光束擾亂幕同彈幕當道具用
乂獵乂 發表於 16-2-2013 04:17 PM

so op
回復 支持 反對

新介幾型,但係個地圖大舊得制- -
回復 支持 反對

M幣與G幣成為了更重要角色