查看: 2376|回復: 48
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] ZGMF-X13A Providence 天意高達 機評+影片(新增新版本影片)

都好耐冇寫機評啦
最近因為某些事情,少左玩sd
難得有個機會過下sd癮,就寫下我第一架s機:
天意高達
當年第一架s機的得到方法:
想當年,仲成班fd玩緊sd台服,可惜,台服要封香港地區IP,搞到成班過曬黎玩
初初玩港服要重頭玩過,真係有d唔甘心,但係都好既,有個新開始
玩落個幾兩個月左右,推出港服第一架s機:天意
個時仲係個上士,見買完點仲有少少剩,買左10個coin玩下
但係個時又冇乜機好抽,就用10個黎玩玩幸機,點知第10個就中左天意
個時個心真係離左下,就渣住佢出去玩玩
當年有架s機,真係百戰百勝
但係未改版關係,以及s機開始推出
天意慢慢被沒落,但係我得行仲用下佢,因為佢有樣全sd最勁既武器......
先介紹一下架機既歷史先:
本機是於最終戰中登場的ZAFT軍的新銳試作型MS,
由拉烏·魯·克魯澤駕駛,機體名稱裡的“providence”是“天命、神意”的意思。
從技術角度來看,天意高達堪稱是集先前的幾架高達之大成的機體,
無論是機體性能還是火力,在當時的MS中都可以說是數一數二的。
機體圖片:

機體武器及其介紹:
武器一: 覆合兵裝防盾系統

三刀倒地,長度比正義更長,有斬地判斷,第2>3刀速快,高攻,適合防身及主動攻擊,收刀速度較慢
武器二: 光束步槍[審判]

上文提及到天意有樣武器為全sd最勁,就係佢:光束步槍[審判]
係我玩sd咁耐,天意支槍係我玩過入邊最高攻既光束步槍
射程為微超視,高攻,出槍可快,光束較為粗,易中,殘彈多,回彈速度為2秒一發
武器三: 龍騎兵系統

改版後攻擊力/IQ轉數/耐久力/回彈速度都大大提升
5發,比較高攻,追人好快,唔易撞爆,回彈速度為17秒
必殺:全彈型必殺
非常好用,可以一次過打多個人,打擊次數多,就算中左幾個都唔驚扣得少,配合技能一流!
但要注意,使用後技能全無!

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
leungyl + 20 原創內容

查看全部評分

回復

機體技能介紹:
技能一(改版前):必殺技覺醒
s機有全彈型必殺又用呢個技能,神級必殺機,但係35血先開到,證明時日無多,係時侯自爆!
技能二:反中子干擾
身為包機,Boost非常少,仲要成日走佬,有左呢個技能之後,非常安全,剪機追你唔到,拳機斬你唔到(反中子系列另計)
全開技能小玩法:
我諗到個玩法,幾好玩,不過博得過先好用,就係加3必,1,2技開曬之後沖過去用T骨,轉身出必殺
本人親身試過係8成血03D身上,好work,射多一槍就ko><
六圍介紹及其加點建議:
六圍注重攻擊和速度,但HP及防係S機入邊比較低

第一種:攻擊型,全攻,攻擊力可高達28.5,唔洗10秒就ko到一隻a拳

第二種:SP狗型,配合技能1效果更佳!

第三種:防守型,一般S機都會咁加,不過如果係天意我唔建議咁加,因為冇乜用

第四種:戰神型,高速高機動,係一般動畫入邊既戰神先會做到

影片: (新版本)

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
ttimecrisis4 + 20 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

好詳盡@@不過一定會有d人盲目反對,支持你!
回復 支持 反對

好詳盡@@不過一定會有d人盲目反對,支持你!
芝夾心 發表於 2011-3-14 06:09 PM
多謝曬先,不過算啦,d人係咁
回復 支持 反對

支持一下!@@

吾錯!

+油吧!
回復 支持 反對

幾好 我仲估你打咩機評 但對依隻愛不大
回復 支持 反對

機評好詳盡..不過我到現在連勇士都未抽到- -"所以呢部機我諗可能暫時未合到
回復 支持 反對

刀長得恐怖的包機...
開了二技後可追砍拳機
回復 支持 反對

刀長得恐怖的包機...
開了二技後可追砍拳機
leungyl 發表於 2011-3-14 06:29 PM
唔洗刪左佢,真係得架@@

支持一下!@@

吾錯!

+油吧!
ken168188 發表於 2011-3-14 06:18 PM

多謝支持
回復 支持 反對

幾好~幾好,但我已經將佢唔g放左係邊到,好像del左-,-
回復 支持 反對