打印 上一主題 下一主題
收起左側

【雙週辯論】《新團隊死鬥,是否以玩家角度出發》

關閉 [複製鏈接]
絕對唔係向住玩家角度出法!
今次呢個新團隊死鬥系統,係未經過資詢玩家下謬然推出,而在之前既團隊死鬥亦未獲大部分玩家既反對行動,選槍系統同雷達系統的問題嚴重性更大。
1.選槍問題:無須推出1個新選槍系統,而推行左呢個新選槍系統,沒有1個過渡期令2個選槍系統同時存在,亦進入遊戲後無法修改,令只有3樣槍組俾玩家選擇,完全將CS原有自由選槍的理念完全拋諸腦後,而推行前亦未詳細介紹進入遊戲室後的用法,十分容易誤導玩家,由此可見,新團隊死鬥中,新既換槍模式不是以玩家角度出發。
2.雷達問題:新雷達將1個觀戰者既[唔知乜視角]放左入去,取代原有的雷達系統,這點令玩家不能霎時間難以接受,而雖然呢個係1個[新]系統,但係我覺得應該可以好似睇隊友名到禁粒制可以睇到[放炸彈位置][隊友名稱]咁,將2個雷達因應玩家需要而控制,而只係整左呢個模式,其他模式則使用舊有的雷達,混淆不清,絕對唔係以玩家角度出發。
所以我認為佢唔係向住玩家的角度出法。

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
鴻- + 15

查看全部評分

回復

-其實點解要將人數下降呢?玩家想要幾多就調幾多唔係幾好咩?有D玩家鐘意玩大場,E家又冇得玩,連以前的32人團死都冇埋,成場冷冷清清咁,完全冇理玩家們的感受
-一場只得3個組合槍,不能中途轉第4,5...種槍,自由度大降
-新雷達令到很多CS1.6或老手玩家不慣,同時不能看到遠的隊友
回復

第一:
玩左成年CSO,無啦啦改新小地圖,好唔慣。唔好話1.6,就算連我由cso開始玩起都唔慣。
雖然新小地圖的確有助更清楚了解玩家附近地形狀況,但不及以前綠色地圖能照顧著遠方的同伙,例如de_nuke等大型場地。

第二:
本來可以有多過一百種槍任你場上任玩,更新後變得只有6種槍可選擇(主槍X3 手槍X3 小刀 炸彈先另計)
玩開一般的我只有AWP-銀雞 M4A1-銀雞 CV-47-銀雞呢3類選擇
想即場玩下其他槍都無得揀,例如F2000,極道,藍寶睏寶槍等等

第三:
手榴彈一欄問題,團死應該注重o3o4o5及槍的佩合。
萬一揀錯左o3,o5,就會好麻煩。

第四:
場地減少問題
一堆熱門團死地圖被刪減 eg de_dust2
可能會減少玩家玩團死數量,以de_dust2為例,呢個都可以話cs最平衡的地圖,對2方都公平。
唔明白呢個最熱門地圖反而被刪去

總結:
由以上四點睇得出,更新團死係因為防外掛
新場雙經以後考慮唔玩團死,實在太難玩。
而且太少人都唔好玩,以前可以玩到2把槍都無哂彈等死/刀人。
而家完場時間增加,好煩!

評分

參與人數 1樂點 +18 收起 理由
鴻- + 18

查看全部評分

回復

‧將大部分地圖人數上限下降
正方: 如畫廊、卡丁場等小型場以32人為上限的話,太難生存,隨便食兩三個炸彈死得
反方: 一些較受歡迎的中型場給人口下降,反而難有團戰的感覺
回復

新團隊死鬥,不是以玩家角度出發!!!
玩一場團死只可以用3組槍
刪除玩的地圖
what s a fuc_
回復

‧雷達更換至 類CSS型
正方: 可以令新玩家更能熟悉場地地理,亦能更易判斷附近隊友的位置
反方: 圖型複雜化、偵測範圍較小,令較老玩家感到不習慣
opinion: 較為真實,現實一般軍人既雷達都測唔到咁遠- -..(以玩COD得來的感覺)
回復

頭像被屏蔽
回復

‧死亡後,提供擊殺資訊表
正方: 清楚知道自己的殺敵情況
反方: 對大部份人來說,不會看
回復

雷達個度我覺得冇咩所謂
不過有得比玩家選擇就最好

槍組個度我無意見
我用黎用去都係m4配夜鷹
回復