查看: 32786|回復: 85
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 『地下殺人密室』∼∼(第1,2話)以更新

2025年6月6日,第4次世界大戰,英國向中國發動攻擊,全中國介入戰爭。
牙明既家人係戰爭裹死了,牙明好傷心自己一個係街到游盪。
走左一個完全冇人冇屋既地方,牙明以為自己有幻覺,不停咁樣亂走,
突然間,佢發覺自己走左入一間大屋入邊,佢入左去,佢之後見到既野,
令佢係傷心之中,得到番快樂,佢見到同佢青梅竹馬既小美,小美係小明
細細個開始暗戀既對像,係一個咁小人既地方見到佢,牙明好開心,往後個幾個星期,
牙明同小美日日都係個間大屋到玩,佢地都開始漸漸發覺到對方愛上左自己,
日子耐左,佢地都慣左係埋一齊,再冇任何既格膜,但係,就係呢個時候,令人
以想唔到既事發生左,個一晚,小美係房入邊睇電視,牙明就自己一個休息,
個晚,牙明自己一個係大廳到訓,小美就係房入邊,兩人都覺得好累,話咁快就
過左一晚....
第2日..  牙明好早就起左身,, 佢打算整早餐比小美,牙明見到小美間房鎖左門,
就以為小美訓得好好,,唔想人煩佢,,所以小明就等小美起身再算,但係,等左1個鐘
,12點鐘,正常係人人都會起身既時候,但係小美仲未醒,牙明覺得好奇怪,就拍房門,
但係拍左幾次,小美都冇醒到,所以牙明就撞開對門,,但係,門入邊,竟然係..
全身祼體,用毛巾掩住頭部,全身是血既小美!
牙明好驚, 佢唔知點算好,佢心諗:就算我報警 呢到冇人知既地方 點會有人幫到我..
牙明拖住小美既屍體,係大屋入邊行 想搵一個地方 安置小美既屍體..
牙明發現左一對門  原來係通去地下室既一對密門,
牙明一心諗住將小美既屍體放入去,
所以,就拖住屍體走左入去個地下室到.....

(待續).....
大家比d意見...

『地下殺人密室』∼∼(第2話)
上回提要:牙明同小美本身係一對幸福既小情侶 但係有一日 牙明發現小美全身是血,十分驚訝,
因為要搵一個地方收埋小美既小屍體,牙明誤入地下密室....)

牙明將小美拖入密室,密室入邊分有4條路,路中間都有一間房,牙明就諗住將小美放係向右個條路既房,
但係牙明發覺所有房既門都係開唔到,當時佢因為接受唔到小美既死亡,無法冷靜咁去思考,牙明坐係地下,
望住小美既屍體,佢發現左一樣野,係小美頭上既傷口,好清楚咁見到用刀刻上既字,
上邊寫住"1984diedmay"   牙明將呢句字記在心中,再去尋找開房間的機關,但係點都係搵唔到任何既線索,
牙明上左小美尋日訓既房間  想了解發生左咩事...
房入邊,除左佈滿血既床單之外,其他傢私都好整齊,冇任何線索,牙明打開房入邊既抽屜,見到一封信,
就打開黎睇,信入邊寫既野令到牙明好奇怪,入邊寫住"we were dead,but i love you forever,ming"
ming係牙明既英文名,但係牙明好奇怪,點解會寫住 we were dead,牙明仲有呢個人世,點解小美要寫d咁既野呢..
信入邊仲有一隻沒有色彩,看上似好多年前既介指,牙明拎住隻介指,走番去密室...
牙明係門既周圍搵線索,比佢發現到,門上邊有4個數字"0000",數字下邊有一個圓形洞,同介指大細一樣,
牙明將介指放入去,數字慢慢轉動,最後轉到1987,門打開左,牙明未睇清楚房入邊既情況,就急住拖小美既屍體
入去房入邊,當佢推開房門個時,又發現到一條屍體,最大既問題係,屍體著住很舊的衣服,樣子,同小美一模一樣,
女屍頭上,又有跟小美頭上相似的文字,但是寫著"2025diemay",牙明開始亂想...

小美本身係咪一個人黎..  我又係一個咩世界入邊.. 點解條屍同小美一樣..  小美寫既信入邊點解有隻舊介指..
所有問題都係牙明心入邊思想...   但係牙明完全唔知發生緊咩事....
呆呆咁坐係房到......

~~~~~~~~~待續~~~~~~~~~~

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
邪風仔 + 10 追加

查看全部評分

回復

我睇完怕發惡夢啊
回復 支持 反對

唔通第3次世界大戰係得幾10年咁小= =?
回復 支持 反對

如果多回覆既話..可能作多幾話~~~~

回復 支持 反對

原帖由 ``$!Ux[R]YL 於 20-6-2008 22:41 發表
我睇完怕發惡夢啊

係咩._.
我睇完怕唔發惡夢._.[[tk_32]]
回復 支持 反對

一開波就第4次大戰
照道理第三次就玩完啦-,-
回復 支持 反對

努力啦~大把空間進步
回復 支持 反對

原帖由 [H]KA-YU 於 21-6-2008 11:38 發表
一開波就第4次大戰
照道理第三次就玩完啦-,-

未必...第3次大戰可能冇咁多人死呢@@
可能最後講掂左呢..
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

大佬 用下腦啦
大戰 你唔明係咩?
世界大戰
你明唔明?
上面果故事佢想點做都ok
但如果想合理,2025一定冇可能第4次大戰
回復 支持 反對

原帖由 冷傲 於 21-6-2008 11:50 發表
大佬 用下腦啦
大戰 你唔明係咩?
世界大戰
你明唔明?
上面果故事佢想點做都ok
但如果想合理,2025一定冇可能第4次大戰

大佬..今日唔知聽日是@@
可能聽人就世界大戰....我都係作姐..
回復 支持 反對