打印 上一主題 下一主題
收起左側

Death Note 真人版Movie前後編 [[專用討論區]]

Originally posted by 雪落無聲 at 2006-7-28 22:12:

打錯,係anime有11集

death note 出左anime ga喇?
回復 支持 反對

Originally posted by 雪落無聲 at 2006-8-11 00:48:

諗都諗到啦,有睇漫畫都知,L會啜手指,佢地又笑
月只食原味薯片,佢地又笑,唉,諗返都好火(]oo[) (]oo[)

[ Last edited by 雪落無聲 on 2006-8-11 at 12:49 AM ]

我星期6去睇
希望唔會遇到呢個情況la
搞到death note低b化咁
最無奈係有d冇睇漫畫ge睇完套電影之後
以為睇左電影就好了解death note咁....
仲要擺出一副老手咁ge樣=O=
&
果陣death note準備出最後1期
其他論壇超多人討論下結局內容
but nakuz水靜河飛=O=
但係e家動漫區就....囧

[ Last edited by 啪丸的K仔 on 2006-8-11 at 01:33 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 驃騎仔 at 2006-8-11 01:37:

你係指香港出最後1期?

i mean全城人等緊果一排/果個月
回復 支持 反對

Originally posted by 驃騎仔 at 2006-8-11 01:47:

日本最後果期@@...

你知唔知睇 Death Note 漫畫一本等於正常漫畫2~3本呀(d字數)..冇咩人會有咁多時間睇
所以只冇咩人討論

但係death note都算係大作la
我唸住nakuz咁多人應該都有唔少粉絲or追睇ge人
點知係出奇地低..
回復 支持 反對

Originally posted by 雪落無聲 at 2006-8-11 13:30:

最多say到L死呱

應該唔會
佢話第2部係原創內容
即係可能月比L捉
月同L一齊死
or月改邪歸正XD
回復 支持 反對

Originally posted by longkiu at 2006-8-12 00:28:

比月殺死卦- -bao_50

冇記錯係比misa個死神雷姆殺死的......
回復 支持 反對

今日我睇完
我將我ge感想由xanga copy過黎la=O=

選角方面我好多都唔滿意...
首1就緊係果個肥版月la...
我覺得好唔掂
d演技屎到咁(詩識死果陣佢喊得好假)
又唔夠奸
又冇月咁冷靜
好多時都驚到hihi咁ge樣.
L個頭冇左...
不過又唔怪得晒
始終現實好少人係呢d髪型..
but..
連death note&流克都可以出現
點解呢個頭又唔整埋呢T/\T
不過遠睇L個樣都有幾分相似ge...
但係都有幾條友幾似漫畫ge..
最好ge選角i think係FBI果個雷.
無論係個樣or其他動作都好似
跟住就係misa
之前唔覺得佢似
睇完就覺得都幾似
跟住就係騎劫巴士果個罪犯.
佢連上車前ge動作都1樣XD

不過套野改左好多野..
人物設定方面
月由漫畫1開始係高中生變左電影1開始ge大學法律系學生..
呢個設定都可以接受.
但係佢冇講到月d屈機成績.
仲將佢由打網球變左做打籃球賭錢=O=
破壞晒月未攞death note之前ge形象......
&套電影整到L成個M同N ge混合體咁...
M+N合體=chocolate maniac=80%電影版L囧
救命
洗唔洗係咁刻意不斷強調佢食野r.....
可能佢覺得咁樣好笑d la...
&佢d動作太過生硬
顯得唔係好自然..
仲有
月ge第2個death note試驗品涩井丸拓男由普通ge街頭流氓變左做殺人犯..
佢真係慘...
流克唔知點解改到成日喪笑=O=

電影又將好多野cut/改左/加左...
佢居然唸得出連環罪犯死亡同病毒有關呢個idea=O=
好多由L推理出黎ge野變左由警察推理出黎..
可能佢唔想顯得d警察太過無能la..
跟住L check總一郎佢地果part又cut左
顯得L廢左...
而月執到death note ge場面又改得幾好
佢dum左本法律大全就即刻執左本death noteXD
真係改得幾有意思
but月殺雷果part cut得好離譜
月居然冇制造假象陰L
L居然冇唸到咁重要ge線索....
南空直美ge死法改得比較合理(比起漫畫)
而最後一場亦應用得death note好正
真係唔錯ge原創劇情..
而且個詩織真係死得好!
不過佢用呢個原因黎入調查部有d屎橋feel..
&L混入大學仲有同月玩心理戰果part全部冇晒=O="
misa ge出場方式改得好差...
1開始已經show左佢支持Kira&佢係第2本death note ge owner
冇晒漫畫寄錄影帶果part ge神袐感同懸念.....
仲有月收埋death note ge方法果part超精彩..
但電影飛左=O=

其實好多野都唔駛cut
只係1開始ge報導同d人對Kira ge討論dum左太耐波鐘..
講真我覺得可有可無..
不過最屈機係除雷外ge11個FBI
電影居然逐個show佢地死
咁就冇左10幾20秒......OTZ
而且月慢慢解釋how to use都用左好多時間..
不過好多人冇睇漫畫..
咁冇辦法la.

而且套野有bug
對death note ge記憶要同死神講放棄本筆記先會消除
套野變左話隨便將death note交比其他人就可以消除記憶
不過可能只係翻譯組ge問題..
回復 支持 反對

Originally posted by 雪落無聲 at 2006-8-13 00:58:

L混入大學仲有同月玩心理戰果part全部冇晒?, 好似係下集先有
流克可以整到咁好,因為係電腦整,L個發型點用電腦整
收埋本deathnote個到係好正,不過無理由乜都做晒出黎嫁

我ge意思係話
佢可能想真實d所以唔整L果個通常動漫先會出現ge頭
但係連流克呢d冇可能出現ge都出左
點解佢唔索性整埋L個頭呢?
L個頭現實要整係整到的

Originally posted by 乂魚乂 at 2006-8-13 00:21:

雖然成套戲同漫畫係好大分別 又cut走左好多精彩情節  
但請盡量唔好用睇過漫畫版既心態去睇呢套電影......

如果你用一個睇新故事既心態去睇呢套戲就覺得整體上都做得好好........

另外其實演阿月果個唔 ...

咁又係ge..可能我太執著本漫畫..掛住將兩者比較..
如果放低本漫畫當自己未睇過death note咁唸ge話
我覺得佢好多時跳得太快
但佢執death note同第1,2次試驗果度又拖左好耐
搞到唔夠時間好多野會交代得唔清晰
不過都可以當係另1版本ge death note黎睇ge..
我唸佢突登加d笑位都係為左果d未睇漫畫ge唔會覺得個題材好悶

[ Last edited by 啪丸的K仔 on 2006-8-13 at 01:51 AM ]
回復 支持 反對