樂古Nakuz

標題: 【回憶】聖鬥士星矢討論帖 [打印本頁]

作者: Hellkite    時間: 24-12-2012 11:45
標題: 【回憶】聖鬥士星矢討論帖

Saint Seiya

聖鬥士為保護女神雅典娜的戰士,按照其聖衣及小宇宙而有不同的能力及招式。
只要有強大的小宇宙,就連穿著神衣的神亦可以打傷。

主要的聖衣:
青銅聖衣,最低級的聖衣,只有1/3的盔甲保護身體。
白銀聖衣,較青銅高級的聖衣,大概有3/5的盔甲保護身體。
黃金聖衣,較前兩者高級的聖衣,大概有9/10的盔甲保護身體。
神聖衣,僅次於神所穿著的神衣,大概有9/10的盔甲保護身體。
更有其他的神衣、銀河聖衣、魚鱗聖衣等等...

聖鬥士星矢Ω加入寶石屬性,與之前聖衣的招式不同。
一般情況下,只能使用自己聖衣的招式,但亦有例外。
比如:
聖鬥士星矢冥王神話中的獅子座 凱撒,可以使用黃道十二宮之嘆息
聖鬥士星矢Ω中的雙子座 帕拉朵珂絲,可以使用盧山昇龍霸

聖鬥士星矢Ω於2012年4月1日逢星期日,上午6時30分開始,在朝日電視台播放。
聖鬥士星矢冥王神話於2013年1月20日逢星期日,上年10時開始,在翡翠台播放。

聖鬥士星矢的故事內容膾炙人口,自1986連載起計至今已達26年。

時間軸由冥王神話走到聖衣神話,然後到今日的Ω,不少部份亦然沒有改變。
主角依然是天馬座,雙子座擁有雙重性格/兩兄弟,處女座是十二宮之中最強的黃金聖鬥士等等...
26年,我們依然看到聖鬥士星矢的影子......

作者: leungyl    時間: 25-12-2012 05:46
無敵既聖衣 金光璀璨好美麗
[youtube]6UjKbksy12I[/youtube]
作者: Hellkite    時間: 25-12-2012 10:46
回復 2# leungyl

初代聖衣 新生之後個頭盔好脆
作者: 07101519    時間: 27-12-2012 23:39
之前睇過同學睇呢套野, 我問佢呢套唔係做完n年咩??

佢話呢套新野,日本宜家播緊, 我心諗呢套d畫風....都仲可以播到宜家....
作者: Hellkite    時間: 28-12-2012 00:23
回復 4# 07101519

有幾輯架..

而家果套係Omega
作者: 07101519    時間: 28-12-2012 00:28
回復  07101519

有幾輯架..

而家果套係Omega
Hellkite 發表於 28-12-2012 00:23

我知, 我係估唔到套野甘受"歡迎" 出左幾輯...
作者: Hellkite    時間: 28-12-2012 00:34
回復 6# 07101519

的確受歡迎 熱血漫畫好多人都鍾意睇

睇下OP火影就知
作者: 07101519    時間: 28-12-2012 00:39
回復  07101519

的確受歡迎 熱血漫畫好多人都鍾意睇

睇下OP火影就知
Hellkite 發表於 28-12-2012 00:34

受唔受其他人歡迎我就唔知, 不過我覺得呢套野好似唔係幾受nakuz d人歡迎...?! (討論帖唔計我你, 暫時都係得1個人回覆...)
作者: 腸仔好好味    時間: 28-12-2012 10:35
op火影果種熱血同奧米加完全2個層次黎
作者: 生物    時間: 28-12-2012 10:58
Saint Seiya

聖鬥士星矢Ω於2012年4月1日逢星期日,上午6時30分開始,在朝日電視台播放。

聖鬥士 ...
青銅聖衣,最低級的聖衣,只有1/3的盔甲保護身體,拳速及身體的動作都到達到馬赫
白銀聖衣,較青銅高級的聖衣,大概有3/5的盔甲保護身體,拳速及身體的動作都到達到音速

Hellkite 發表於 24-12-2012 11:45

馬赫同音速唔係同一定義ge咩...
作者: Hellkite    時間: 28-12-2012 11:02
回復 10# 生物

唔係..

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A9%AC%E8%B5%AB
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%9F%B3%E9%80%9F
作者: 生物    時間: 28-12-2012 11:35
回復  生物

唔係..

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A9%AC%E8%B5%AB
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/ ...
Hellkite 發表於 28-12-2012 11:02

啊?
一馬赫即一倍音速

作者: 147augustus    時間: 29-12-2012 20:08
現在唔係出緊冥王?
作者: Hellkite    時間: 30-12-2012 13:14
回復 12# 生物

其實我是物理白痴
作者: Hellkite    時間: 30-12-2012 13:15
回復 13# 147augustus

動畫Omega
作者: 生物    時間: 30-12-2012 17:13
回復  生物

其實我是物理白痴
Hellkite 發表於 30-12-2012 13:14

寫設定ge似乎都係物理白痴
作者: Hellkite    時間: 30-12-2012 17:27
回復 16# 生物

維基
作者: 生物    時間: 31-12-2012 13:43
回復  生物

維基
Hellkite 發表於 30-12-2012 17:27

人人都改得難怪有錯有問題
話說搵唔搵到官方設定?
作者: Hellkite    時間: 31-12-2012 13:46
回復 18# 生物

其實最快係翻睇28集...
作者: 147augustus    時間: 31-12-2012 17:57
講到好深奧!-,-
作者: allec    時間: 1-1-2013 20:25
新個套睇左1X集就已經無睇/_\
星矢無左以前GE感覺
加入埋屬性...星矢以前唔識屬性,好似好雞咁,但係故事又講到佢地5個好鬼勁...有點兒矛盾
作者: Hellkite    時間: 5-1-2013 22:10
回復 21# allec

我覺得相反,5個青銅就係因為過度依賴屬性所以技能變化少左
好似光牙用天馬流星拳同天馬閃光拳,分別有幾大...
前作星矢用天馬流星拳同天馬彗星拳,一個分散一個集中已經有分別

其實加入屬性對某d聖鬥士真係削弱左好多
以黃金聖鬥士為例
白羊座未算出手
金牛座有出手但技能似乎同屬性無關,但整體強化不少
雙子座個完全唔夠前作送人入異次元咁bug,盧山昇龍霸威力邊及得上銀河爆炸拳
巨蟹座係冥界消失之後少左一個直接殺死對手o既方法...
獅子座招獸王咆哮分二段攻擊就知乜事
處女座冇左天舞寶輪!!!! 弱左n倍啦 仲要俾多把明王劍佢打破聖鬥士唔可以用武器呢個戒條orz

都幾值得睇,畢竟仲留有聖鬥士星矢o既影子
作者: Hellkite    時間: 13-1-2013 13:51

天蠍座聖衣可以組合成星座形態orz
排版及資訊大幅度更新
作者: Hellkite    時間: 9-4-2013 09:25
聖鬥士星矢Ω漫畫
http://www.openlife.com.hk/%E5%8 ... %AB%A0/saintseiya01
作者: cloud019    時間: 17-4-2013 14:00
我還是因為這部漫畫..才去開始注意什麼叫星座..
好久好久的一部漫畫了..^^..
作者: Hellkite    時間: 17-4-2013 15:54
回復 25# cloud019

衍生產品不少
作者: srx0123    時間: 21-4-2013 10:07
超懷念的動畫,從小時候看到長大,最近又有不同作者的作品

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2