樂古Nakuz

標題: 雙經陪你玩轉聖誕節 [打印本頁]

作者: brainwong1121    時間: 22-12-2012 19:43
標題: 雙經陪你玩轉聖誕節

活動三:雙經陪你玩轉聖誕節
活動日期:12月25日 至 12月26日 20:00 - 23:59
活動內容:末日過後,香港版《SD高達Online》營運基地將與各位高達機師迎接2012年聖誕節,在這個普天同慶的大日子,當然要大玩特玩啦!所以將舉辦兩日的雙經活動,讓各位高達機師們能極速提心愛的機體。

情報來源:http://www.gameone.com/news_detail.php?type=6&id=7420
作者: okmijnuhbyg8    時間: 22-12-2012 19:47
又黎....
好過冇
作者: leon45678    時間: 22-12-2012 19:52
又有雙經,又要打到癡肺了...
作者: 鰐島亞紀人    時間: 22-12-2012 19:57
日掛夜掛 掛到出血
作者: 雷臣    時間: 22-12-2012 19:59

佢個雙經又出現文法問題=.=!!!  大佬

按字面睇的話,係12月25日 至 12月26日 20:00 - 23:59  即係 12月25日 20:00-23:59 + 12月26日 20:00-23:59 ????

定係由12月25日 20:00開始 至 12月26日 23:59完結???

望版主或者中文叻的人或者GM肚入面條蟲解答,謝謝!

PS: 假如係連續幾日的PARTY,如版主請我地去瑪亞玩世界拜拜日派對.時間由12月20日8:00開始至12月21日23:59
甘我就明時間

如果版主同我地講,時間係由12月20日至 12月21日 20:00-23:50    <<<<<<<<即係點????????????

BTW,支持是我按的
作者: brainwong1121    時間: 22-12-2012 20:03

按字面睇的話,係12月25日 至 12月26日 20:00 - 23:59  即係 12月25日 ...
雷臣 發表於 22-12-2012 19:59

就咁睇就係一連兩日
不過G1不嬲D中文都幾差,到時就知
作者: 雷臣    時間: 22-12-2012 20:06
就咁睇就係一連兩日
不過G1不嬲D中文都幾差,到時就知
brainwong1121 發表於 22-12-2012 20:03

按字面意思,應該係25同26號的8點-11點59分

但係佢又話係25號至26號,,字面上又重覆左

不過我都相信係由25號晚開始到26號晚 ,全日雙經

不過佢地GM又搞錯左者....

.......................
作者: 199xabc    時間: 22-12-2012 20:15

尊馬料就齊了
作者: lingzsmo125    時間: 22-12-2012 20:22
等雙經來臨好期待
但雙經時好想瞓教
作者: fire1id    時間: 22-12-2012 20:36
雙經 again!!?
作者: dragoonkwok    時間: 22-12-2012 21:01

按字面睇的話,係12月25日 至 12月26日 20:00 - 23:59  即係 12月25日 ...
雷臣 發表於 22-12-2012 19:59

其實...唔使咁...咁有d過左火啦, 雖然gm篇野打得唔好, 存在語病, 但平心諗下都會明白個時間只係這兩天的8:00pm~9:59pm, 唔使咁抽gm水

如果唔係錯到離晒大譜的話, 唔好咁啦, 咁可能會養成一種精神病, 例如我地一般稱為的 狂橾、港童、怪獸家長 等等都是 意識反應過敏 的一種

咁會令到個人本身對社會產生適應性問題, 唔係話唔鬧得, 但閙之前 停一停、諗一諗, 自己係咪 太過激動 呢?
作者: kenR    時間: 22-12-2012 21:01
升定尊馬料

作者: 菠蘿君    時間: 22-12-2012 21:09
又係時候同人組定隊刷任~_~
作者: brainwong1121    時間: 22-12-2012 22:41
到時做個乖乖仔溫書算~
(橫點返左大陸都打唔到)
作者: btbeb    時間: 22-12-2012 22:54
按字面意思,應該係25同26號的8點-11點59分

但係佢又話係25號至26號,,字面上又重覆左

不過我都相信 ...
雷臣 發表於 22-12-2012 20:06

其實好明顯1225至1226係指活動日期,20:00-23:59係指活動時段, 兩樣野有明顯空格分開,加上沒有任何標點符號,不屬一句句子,嚴格來說G1冇錯的。

至於表達可能不夠清楚有改善空間冇異議,只能說有些方面不用太嚴苛,明白就好了。

特別係對G1, 係咪? :p
作者: 基拉大和81    時間: 22-12-2012 23:01
回復 2# okmijnuhbyg8

多謝分享!
作者: roy624    時間: 22-12-2012 23:12
早知唔開副官L
作者: ngtiki    時間: 22-12-2012 23:21
開左副官L先又雙經
作者: 雷臣    時間: 23-12-2012 00:06
其實好明顯1225至1226係指活動日期,20:00-23:59係指活動時段, 兩樣野有明顯空格分開,加上沒有任何標 ...
btbeb 發表於 22-12-2012 22:54

唔得閒對佢嚴苛,我以前在香港反工,犯呢D低級錯誤,俾人插到飛起

可能當時的上司做事比較認真吧

到自己而家都慣左要求高D,當然唔會見小小錯就插到人飛起

但好認同一句,唔好對佢嚴苛,因為佢地管理比較傳統式=.=
作者: 雷臣    時間: 23-12-2012 00:19
其實...唔使咁...咁有d過左火啦, 雖然gm篇野打得唔好, 存在語病, 但平心諗下都會明白個時間只係這兩 ...
dragoonkwok 發表於 22-12-2012 21:01

呵呵,冇得閒插佢...

想起件事分享下

有位同事,女的,,,,,做資料,有好多簡單資料,分類分錯,做野打錯字,型號搞錯,係好基本個D錯,

求其幾千蚊請個文員都做得到既野都錯

輕輕講講佢,係度左推右推,又話同事唔合作,又話同事玩佢

講到自己好慘甘,全世界包括我一齊圍插佢甘

我同佢心平氣和講多次要求,同埋提出因為女同事佢平日做野唔認真,又使日亂點人做野,已經有人投訴過佢幾次了,

同部門都好講D,出到去冇人保到你

點知個女同事係度發晒神經,當堂衝左出去搵該同事(阿B)去對質

之後該同事(阿B)又跑過來,當成村人面前再一次投訴該女同事搵野嘈
我叫左阿B出去做野先,

當俾面佢,等佢冷靜下,
之後個女同事仲未死心,過多1小時左右仲要打電話同GM嘈

岩岩好我同GM傾緊年尾D野,順便講埋佢D野,
個GM就好唔俾面甘插左佢一餐

件事就差不多完結了,

聽講該女同事仲覺得全世界屈佢,唔接受到佢犯錯(問題係我一講佢錯,佢即時講第二樣野,唔聽教)

仲係度哭

做錯事好正常,但某人已經將犯錯當成應該
你話佢又唔岩,佢DIU反你就應份

呢類人係某D公司或者機構,或者係自己家人公司都仲搵到食

出到來,等炒啦

PS:已決定將該女同事過埋新年,放晒花紅雙糧就叫佢自己走,,,好聚好散吧,都係搵食者
作者: 雷臣    時間: 23-12-2012 00:24
覆多次dragoonkwok

唔知計唔計連貼呢XD

反而有D野就真係錯左就錯左,狂追都冇用

好似香港梁狼狼單野甘
都嘈左差不多半年,有乜嘈都應該嘈完啦

佢又唔係不停潛建,不停犯錯,有乜好嘈
最多都係觸犯左某D人背後主子既利益者.....

第一任香港大哥罵得佢地好岩

日日只係識得嘈,實際建議一條都冇.......
作者: dragoonkwok    時間: 23-12-2012 00:37
呵呵,冇得閒插佢...

想起件事分享下

有位同事,女的,,,,,做資料,有好多簡單資料,分類分錯,做野打錯 ...
雷臣 發表於 23-12-2012 00:19

好無奈, 世事就係咁, 冇可能咩都完美, 就算好聲好氣咁講, 都仲會有d人比人話極都唔知反省
各人都有各人的本份和原則, 但如果個個都話你錯的話就應該好好反省

而且, 時間真係好難追, 有好多時仲係冇得追添, 無講話補鑊, 就算係可以有方法去補救都未必夠時間, 而且有好多時候就算想去補鑊都不會有機會, 或唔會被接受

不竟我們都要面現實, 對於d九唔搭八、左住收工果d人, 我地只好避左佢, 或直接將佢踢出房

但唔好忘記自己同時都要反省和保持平常心, 不竟呢個世界有好多事唔係乜野都要去插要去投訴就有用, 有好多野除了黑同白之外, 仲可以有好多顏色, 同一件東西放在不同的環境下就有可能會有不同的色彩
睇開d啦, sd玩家應該已經 "習慣" 左 "包容"
作者: 雷臣    時間: 23-12-2012 00:45
好無奈, 世事就係咁, 冇可能咩都完美, 就算好聲好氣咁講, 都仲會有d人比人話極都唔知反省
各人都有各 ...
dragoonkwok 發表於 23-12-2012 00:37

有要求就有進步
而部分香港人,
就慣左係米都投訴,好似樓下D飛鳥飛過又投訴

我試過有晚10點幾搬左木椅到房度又嘈

我朋友帶隻狗去探我又投訴

不過SD玩家相反係唔投訴,但又唔識主動表達意見,當然G1都要負責

不過之前倒G1潮時都講過,
人流問題,今時今日少人玩SD,G1負責唔過一半,主要係隻GAME太悶同埋唔平衡

韓服要負上最大責任,其次G1,其次玩家
但管理不善G1一定要負主要責任  

但平常心,講下就算  (我今晚星期6都仲O緊T,先上樂古吹水XD,平日放工時彩佢都傻)
作者: dragoonkwok    時間: 23-12-2012 01:11
覆多次dragoonkwok

唔知計唔計連貼呢XD

反而有D野就真係錯左就錯左,狂追都冇用

好似香港梁狼狼單野甘
都 ...
雷臣 發表於 23-12-2012 00:24

其實, 跟本果時d高官在英國佬走左後就同d商人打籠通, 個風氣由上至下都係咁, 腐敗、亂花錢、官商勾結、私相受受詭津貼, 呢d事自古就係咁
睇清楚d啦, 辦論果時兩條友都係局住上, 其實兩條友在當前呢個風氣下, 兩人都唔會乾淨得去邊囉

梁幾年前就一早被中央安排上晒電視鋪路, 唐就坐到以前煲呔曾果個位局住比有關人仕要佢行煲呔曾果條路

後來兩人相爭, 中央最後撰梁, 除了對現當年的大方向外, 仲有就係中央想甩開商界對香港政治的影嚮, 要香港政府自己做老闆

辦論果時, 唐話梁同地產商勾結, 但梁的政策卻對地產商不利, 這便是貫切中央的大方向路綿

而相反, 唐限了鬧出婚外情呢d中央一向禁止地方幹部的行為, 仲有唐對將保密會議的內容流出, 以及對各種事都大誇海口說一力承等(其實聽佢講果時都唔知佢點一力承擔), 這兩個都是在政治上的"大錯", 都令中央好反感

現在的各種反梁事件大都是利益問題, 都是被視為是"地方勢力"跟中央對抗的行為, 和某些人仕還不死心在搞事

而在梁沒有犯下已在"中央心裡有數"之外的"大錯"的前題之下, 梁便能到中央便能得到中央的力撐, 而梁也採用了一個中央常用的"拖字決"來等事情"淡化"來化解
作者: dragoonkwok    時間: 23-12-2012 01:31
有要求就有進步
而部分香港人,
就慣左係米都投訴,好似樓下D飛鳥飛過又投訴

我試過有晚10點幾搬左木椅到 ...
雷臣 發表於 23-12-2012 00:45

呢d都冇咩辦法啦, 社會結構越複雜, 問題和磨擦就會越多, 現在很多人都很晚才能入睡, 但卻要很早便起床, 生活壓力大便會出現很多問題
工作多、時間長, 但獲得少, 這便是大多數人的情況, 很多人都要承受很大生活壓力, 因此當有一些東西解犯了他們 "唯一" 能 "話事" 的地方, 令他們覺得會有 "利益和權利" 的影嚮, 便會反應很大

在現代社會中平衡已失控了, 利益和權利, 比供獻和義務還被看得重要

食物和資源被政府"官員"賣給了只求利益的商人

而政府"官員"為求"政績"、"埋堆"、"個人未來保障"等, 在做事的時候都得先去問問"商人老闆"的意向

上行下效, 社會方向便因此走向了只求利益的"金錢世界", "供獻和義務"都被視為洩底, 而只要去"投訴"就可以被視為相等於被"法律"去保障了

而大部份 無權、無勢、無識見 的 "所謂平民百姓", 一向都只能怕事地在一邊等, 等有英雄先來做出頭鳥, 呢d都係由古自今都有的羊群心理, 所以見到有人帶頭發貼後 "無論對與錯"都會有人跟貼, 以及 "才會有人去表達他們的不同觀點", 馬後炮及事後諸葛一大把, 這就是 "民心" 了
作者: don007    時間: 23-12-2012 05:16
very good~
但雙經是由25號8點至26號11點59分
還是25號和26號的8點至11點59分???
作者: btbeb    時間: 23-12-2012 23:49
唔得閒對佢嚴苛,我以前在香港反工,犯呢D低級錯誤,俾人插到飛起

可能當時的上司做事比較認真吧

到 ...
雷臣 發表於 23-12-2012 00:06

哈...只能說嚴己寛人就對了。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2