樂古Nakuz

標題: [收費SER~老玩家討論]仙境...不再是傳說? [打印本頁]

作者: ~亞榮~    時間: 25-7-2008 13:43
標題: [收費SER~老玩家討論]仙境...不再是傳說?
謝謝大家提醒 我係由黑色派對開始玩嫁

個人 玩RO已經超過左4年..我都唔記得玩左幾耐
大概係4.5年左右..我係由黑色派對嗎.玩
果陣 全SER7000人..我係SAKARY既..
最勁果陣..RO係30M人上線..
冇記錯係台灣線上遊戲上線人數最多既遊戲(而家好似仲未有人破)
其實..RO真係一隻 SETTING好好既GAME
首先每個職業 都有佢既專長 唔會有咩職係一定打咩都輸(槍手 超初 玩野職例外)
而且 PVP GVG 都係好講技術 同亂戰中好講定力 判斷力
以前日日打王 好開心~
自從出左創造者 變左掛王 所有冇U波既體職 基本上就唔洗諗PVP
再出埋靈魂音投 整個就是囧~
以前既PK場 真係團戰打到大家冇補品先有勝負分
而家 基本上係速戰速決

以前既10000人1個SER 20幾個SER 30M人既情景 已經不在
可能永永遠遠咁.. 變成一個傳說
見到而家得返1000幾人一個SER 真係 有D心痛
始終 我都係一個對RO一見鍾情既..

最重要係 RO搵到一D其他ONLINEGAME搵唔到既野
就係人情味

希望大家 所有對RO有感情既玩家
可以把呢份情 寄託去RO2 始終
我認為好多人對RO都係放唔低既..

好多謝大家入黎睇我呢一篇自發性既感想

作者: lulusau    時間: 25-7-2008 14:37
我玩洛基server呢~~開左server冇耐就玩
都係老player...一齊團練,chat,死,幾好玩
服士傳送又就..一次1800,偷渡果d真係好懷念
作者: lulusau    時間: 25-7-2008 14:46
原帖由 ~亞榮~ 於 25-7-2008 13:43 發表
大概係4.5年左右..我係由你今天微笑了嗎.玩
冇記錯係台灣線上遊戲上線人數最多既遊戲(而家好似仲未有 ...

仲有啊~我記得係迷森十幾個騎士等大巴出黎反擊,一個反錯就死一堆人,跟住第二個人又走上去反...
以前係定位出...所以個個係哂中間等,等緊果時可以分享自己既心得...好開心=]
作者: SO_WHAT!!    時間: 27-7-2008 02:25
原帖由 ~亞榮~ 於 25-7-2008 13:43 發表
大概係4.5年左右..我係由你今天微笑了嗎.玩
冇記錯係台灣線上遊戲上線人數最多既遊戲(而家好似仲未有 ...

你講笑嗎??
你今天微笑了嗎
係2005年1月27日出的....
何來4年??

我係係封測玩的...

而公測我記得我係買碟玩的
封面係有一男一女企係到
背景係主城

我玩到你微笑了嗎就沒玩...

在人工生命體時,,又再玩了

其後還出聖域又走了...

1個月之後再玩多一個月
就完全放棄正服了

之後都沒再玩正服....
一直都玩私服到玩在..

我最最最記得係...
打蝗蟲叫一個人拖住
百幾個人係後面打
當時轉職難到嘔..

我記得第一隻2轉係57等的騎士
後悔賣左出去...(賣給朋友)
AC還在..
PW沒改的

第2隻係獵人

朋友有:京,,安德路斐爾,,阿利維斯,,虫仔,,~!!十字武道家!!~
由莉,,燒味,,終於飛上樹枝的小雞,,以諾(及火柴人公會的一班)
還有25,,KK,,樂賢(Fairy的公會成員)
神加月偉(星際派對的會長,,這一個特別深刻,,佢唔用外掛及其他機械人,,升到未轉生的98
佢叫我影公會照
當時只有3個人去左
佢因被人爆AC無玩)
及唔多出聲的西野司

亦都要多謝~搗蛋小子~及熱點給了我不開心的回憶
一個爆我ac,,一個昆我天夾(不可以是昆的,,是我笨掛)

深刻的是1個月內放枯枝
打到2隻天夾

以前到pvp場不是pvp的..
只是聊天的

最愛看人屠城A_A
現在是不可能的...

仙境給了我很多
卻帶走了的的時間

作者: Brendonsum    時間: 28-7-2008 13:25
[[bao_28]]
我係岩岩出左二之二轉果陣開始玩既..
從記得果陣 第一隻玩既就係劍士@@.
我好記得我唔知點轉啦- -果陣細個又唔知上網有得搵, 轉劍士果陣 打晒d怪愈打愈唔對路- -

跟住轉左十字軍. 我記得..水都冇錢買- - 加上咩裝都冇- -..
從有果陣- - 我放左張月卡 放左200萬- -"

跟住第一次團練 - - 去左龜島入邊...
狂比人小 同埋死- - 小我咩呀- - 小我頂唔到隻龜龜- - 又成日死@@

跟住快掛出現 團練已經 冇可能再出現! 慢慢 古成既小服區 都唔見左**
就係咁啦@@

從有既係- -.. 比人呃左勁多野!唉~

我上星期開始玩番啦: )
作者: lulusau    時間: 28-7-2008 13:38
原帖由 Brendonsum 於 28-7-2008 13:25 發表
[]
我係岩岩出左二之二轉果陣開始玩既..
從記得果陣 第一隻玩既就係劍士@@.
我好記得我唔知點轉啦- -果陣細個又唔知上網有得搵, 轉劍士果陣 打晒d怪愈打愈唔對路- -

跟住轉左十字軍. 我記得..水都冇錢買- - 加 ...

玩緊咩server??我都想玩返-.-
作者: 無名者    時間: 28-7-2008 16:16
2005年咩= = 我記得我5年前玩過= =
重係重小五個時 依家都就中4= =

同埋依家大家都係玩邊個ser/版
作者: Ky-W    時間: 28-7-2008 18:28
我係由封測開始玩,,果時封測冇得揀男女,,,,點知買碟抽中女角,,勁唔開心....

由小學斷斷續續玩到依家中5,,,,係我第一隻玩的online game同埋玩得最耐的,,,,不過依家都係轉玩私服

作者: lulusau    時間: 30-7-2008 12:57
原帖由 無名者 於 28-7-2008 16:16 發表

我都想知道大家玩緊咩server....好懷念
作者: Brendonsum    時間: 1-8-2008 11:07
[[bao_28]] Aegir
作者: 小斌仔    時間: 4-8-2008 20:02
作者: hokahei34    時間: 4-8-2008 21:44
我是由 公測一直玩-.-  果陣 升lv 真係好辛苦 服士 坐下係到回mp 得閒行理佢補血同+4天 又再打怪-.-     我第一個職是劍士-0- 當然是體劍 什麼裝都沒 體比較好-.-"
果陣  組成隊人 手動打怪 好爽-.- d台灣人又好品 又好傾.......之後玩得高lv
整多幾個人物  入理公會-.-........外掛就開始出現 小左一d人手動升 坐係城招募都小晒..
跟住我地個 公會禁外掛-0- 好勁 真係冇人外掛 果陣出龜島 日日手動升 -.- 回想起真是不錯
但因為會長(佢地一男一女開公會要結分 加上一d事好難理個公會)
不玩  公會很多長老級台灣人要當兵關係  又外掛還行 所以冇玩 /口\

現今的遊戲  點都搵唔番 以前 ro 果種一齊團升  pvp 一齊圍人  gvg簡直勁
仲有d 死商城 破壞公平 加上e家 打機d人勁冇品 細路仔文化 成日爆粗 唉.......

但我相信仙境不是傳說 是實實在在發生過 同一堆好朋友升lv 打王 pvp gvg
作者: terri1101    時間: 7-8-2008 01:25
我由愛情競技場開始玩.. 都叫公測開始掛= =?!
都唔記得個陣玩咩server lu, 停下玩下..
最搞笑係結果發現自己差不多隻隻版本既cd都有.. (10.3之前)
其實我都停玩正服2年了, 不過耐唔耐硬係心郁郁上個官網睇下
我自己比較懶升lv,  升到夠lv同朋友去玩就夠..
我係玩神官為主既, 記得以前出團, 差不多團滅...
死頂, 頂到有機會用捨身.. 一次過救晒成個畫面既人
感覺真係好正....   依家個個朋友都離開晒正服lu
依家個個都各自忙..都幾難再有得玩返..  /_\
作者: 風之不死    時間: 9-8-2008 17:14
我都好懷念,我好似係黑色派對前一個板開始ge

第一個玩就係玩刺客
呢個冇咩事跡,gvg我個公會唔攻人,幫人守
我自己悶,就自己一個攻,超正,滲透後,一個人搞死一個城
好想再試多次

之後就玩服侍
果時,一大班服係古城到,一見怪就治佢
之後有黑間之王就成班死
但係唔悲喎,大家一齊笑住傾,等人來復

..........現在玩緊大6ge新生世代,但好似冇咩人

有free 或多人ge ser叫埋我,我轉去玩都好
作者: SO_WHAT!!    時間: 9-8-2008 22:20
原帖由 無名者 於 28-7-2008 16:16 發表

唔係2005年...
係2005年出你微笑了嗎-.-..
ro係2003年1月1日出版的...
沒什麼可能多過6年...

不過我開心的時候係:
做收買佬
用1億收到
聖斧++5王冠+一堆寶
賺左超多錢A_A
可惜而+岩岩唔洗錢上返RO
一件+7都差唔多1億..
勁過HK通脹-.-
一枝枯枝都65m唔洗玩....

我係ISA的Dicky小子
仲有大量的ac.....

作者: 910reed    時間: 17-8-2008 11:33
睇到樓主既post,真係有幾分身同感受
我都唔記得由邊片資料片開始玩..
大約5年前..
依家無玩嚕..
最開心係識到台灣既朋友
大家到依家..雖然無玩ro
但係都有聯絡
ps 好多時都想番去睇下ro依家係點
=.= d pw 多到唔記得左
作者: 阿樂.Lok    時間: 19-8-2008 21:58
冇記錯應該係03年出既...
我4年級9月1日買隻game碟玩既..我好記得..
我而家升中4...

我第一隻game係玩ro...
第一隻職係玩服侍....

果時另外開左隻劍士...係城到唔識玩..跟住係城到hea左幾日....終於搵到人帶我...
我仲好開心tim...
2個都係騎士黎...應該係一對情侶...
佢地日日都帶我升..真係好感動嫁果時...
而且好多人係打怪區門口組人升lv...一路打怪一路吹水....好好玩..
又識得好多fd..係入面...
果時ro充滿左人情味...

但係而家充滿外掛..小人玩,,有點裝...
而家已經唔再好玩...
應該係話唔夠以前好玩...

我同意...仙境傳說..已經成為左一個"傳說"了...

題外話....亞榮...好耐冇見你lu..
作者: ysmyom    時間: 20-8-2008 10:30
我玩果時係傾城之戰....
雖然我依家沒玩ro..
不過我對ro係念念不忘的..
ro可以說係我第一隻玩的online game...
都係最好玩..玩的最耐的online game...
雖然我玩ro好廢..不過玩ro識左好多人..
日日去古城打黑王...d人日日都接d怪定王去十字架果d...
之後d人本來係到吹水都比佢(客)到到處走....真係好開心...
最近上番ro..去古城走左圓.....在也不能看番呢d圖樣..

作者: ~亞榮~    時間: 20-8-2008 14:45
原帖由 阿樂.Lok 於 19-8-2008 21:58 發表
冇記錯應該係03年出既...
我4年級9月1日買隻game碟玩既..我好記得..
我而家升中4...

我第一隻game係玩ro...
第一隻職係玩服侍....

果時另外開左隻劍士...係城到唔識玩..跟住係城到hea左幾日....終於搵到人帶 ...

我記得我果陣個神官帶我 我都好開心呀

估唔到仲有人記得我呀 哈哈
作者: 光明會    時間: 22-8-2008 18:00
耐過你...

愛情競技場之前玩
用騎士屈反擊 時代...
作者: 日常用品    時間: 22-8-2008 23:04
我都係愛情競技場/口袋情人玩,個陣時我記得有第一世界,第二世界,第三世界既ser 入面好多分流

我個陣時玩盜賊,個陣時成日團升,吹水,同d人交換裝備或ac黎玩等等回憶我都好記得,組隊又多人吹水,公會又多人,d人有好人又鍾意吹水,我一上線就成班人同我傾計,真開心

我好似玩到夢想天空,唔知係咪叫夢想天空之後就冇玩~~~~玩到個陣時好多fd都走晒,又多外掛

所以之後已經冇玩,玩其他game什至唔打機

到依家都有搵下d私服玩,不果已經唔記得左點玩,太多新職業,入左個都幾多人既公會,同人地hi,都冇人應,成隻單機game咁,我唸呢一世都搵唔返呢種人情味
作者: 阿樂.Lok    時間: 23-8-2008 15:15
小弟都係經歷過反撃屈王時代...
我第一次mvp係屈獸人英雄...
第一次打贏王既心情真係爆開心.....
7x lv已經好可屈死獸人英雄...

最好玩就係...你係到打..其他人係旁邊同你加油,,又幫你++,補血...
以前實在係太好玩啦..
好懷念....

ps:亞榮....你做緊板主果時我已經係哩個板到..
早排唔見你..以為你唔再上樂古...
而家見番你好開心...
起碼多一個同道中人...
作者: ~亞榮~    時間: 27-8-2008 11:33
原帖由 阿樂.Lok 於 23-8-2008 15:15 發表
小弟都係經歷過反撃屈王時代...
我第一次mvp係屈獸人英雄...
第一次打贏王既心情真係爆開心.....
7x lv已經好可屈死獸人英雄...

最好玩就係...你係到打..其他人係旁邊同你加油,,又幫你++,補血...
以前實 ...

屈王年代果陣 我個fd玩緊 我仲未玩
搵返D RO老手真係好∼
我呢排又重玩 又回到正服玩了 囧
作者: adam991    時間: 27-8-2008 23:16
我玩ro都有3~4年吧
我重記得我一開始玩係朋友叫我玩,個時玩..我好似係玩騎士..日日都的朋友團練
大家都好開心....最重要係e家我無ro,但係ro的網朋都會同我傾msn
一值以來都係有e班網友,我先有心幾玩ro...
e家個個都出來工作了.....可能真的ro以是傳說
作者: 豬頭賢    時間: 1-9-2008 08:20
我好同意你既講法..."

不過我仲早玩= ="

出左冇耐就玩..."

尼加我都成日叫同學/朋友陪我玩..."

中央南門..."

中央飛機場以己好難再出現..."

ro係我玩第一隻online game

亦係我玩到最耐好鐘意既一隻online game

好難有一隻game可以好似佢甘pvp冇無敵..."

出奇地..."

甘多種唔同特性既職業拍埋一齊..."

有出奇既化學反應..."

我覺得ro唯一唔好既..."

真係得外掛..."

我再諗唔到有咩可以踩佢...."
作者: kayeung1019    時間: 14-9-2008 11:41
我係口袋情人果陣玩(姐係岩岩有寵物果陣)
(路人:骨灰級玩家[[bao_50]] )
係aegir(當時最少人ga ser,但都有三千幾人)
又偷渡,又搶怪
基本上壞事做盡XD
最記得亂咁加點[[bao_29]]
同埋就係自己玩枯枝打到天夾[[bao_31]]
打到果陣即刻打電話同我班fd講,超正
又同人一齊玩攻城
勁好玩XD
最後玩到盜帳風波前無耐就走左人
作者: 火夏    時間: 15-9-2008 16:01
樓主講中左我心聲...雖然沒玩ro好內..但我有時都會睇下有關ro的

本人工會名叫...isa   紅花天地會    id   白髮*K*神   
                                            極惡傳說      ~"~   

有沒人識我?

作者: newplayer12    時間: 18-9-2008 01:29
我係由夢幻之島果時開始玩起
果時新手去青蛇區打
依家番去青蛇區都變左d勁怪區
個ro都kaikai地= =
攪到d新手唔知去邊度練好
作者: kalawala    時間: 19-9-2008 16:37
我都玩左成3年ro!果時應該係03年lu!d同事一齊玩搵埋我去玩果時玩idun。

今日睇返以前係工會寫既野真係好搞笑,好懷念><ro係我第一隻玩既online

game!我一開始玩左隻弓手之後轉左玩服待行左條祭c路!仲記得係古升小服

真係好正,坐係度等騎士拉怪來爆><沖50job!!果時仲已經轉左新2轉紅色3果

隻祭c,但比人盜左a/c之後就無玩了><

就無玩了!!!但真係好多回憶!!!
作者: Tcc00810    時間: 21-9-2008 12:43
太耐了~Ro係我第一隻玩的Online game,亦到係唯一一隻玩過的,大概我唔太喜歡Online game的關係~不過Ro足足縛左我5年有多。
記得我初次玩,係某一個暑假番左大陸玩內測。停左一年之年,第2個暑假又番去玩過,當時已經有外掛了 ~"~個時大概係03年7月左月左右。
返番香港,覺得自已好似上左癮甘,索性係香港開個帳,Lidia伺服器。個陣大概係03年12月左右。狀本好似叫傾城之戰。一玩持續就2年幾。後來因為一些私人原因.就好少上了。06年-08年呢段時間,我大概玩左幾個月而已。斷斷續續,玩兩個月之後又停一排甘。
因為.......Ro實在比唔番以前的感覺我。玩得太多只會更厭惡,所以趁住免費期番去睇下,或者偶然玩一個月就夠了。畢竟唔想成為一個觀眾,每日睇住Ro的玩家越黎越少,景象越黎越蕭條~

而家係08年9月,我上次玩,大概都有5,6個月前了~希望下次番去,景象會好d~(沒可能的期望)
作者: 月祭_+    時間: 3-10-2008 14:01
仙境1出我就有玩
不過之後真係變左好多
無晒以前玩仙境ge感覺

樓主話等ro2 我睇你會失望
ro2同ro係兩個世界黎 而且有人玩過韓版話勁悶
無晒ro feel
作者: s27935627    時間: 7-10-2008 00:14
我覺得RO 最好玩 係可以12個人一隊((而家D GAME 冇一隻做到 ))- -
去d熱門地方 幾團人 係咁搶 正!! ((雖然會同人地嘈,但諗返都好好玩)

鐘有去 一個地方((唔記得咩名))  成堆 服 係度爆怪
一有王  成堆小服 就死哂係度 俾d祭9返 又沖過去 爆   正

雖然有多得驚人既外掛
但係唔知點解 手動玩家 一樣係多得驚人  實在難得

作者: 口香糖    時間: 16-10-2008 07:51
公側第一日開始玩 無記錯係2002年定2003的

Loki 1 Server

個時RO有好多稱號 RO三寶 : LAG 斷線 修不好 (期間好多人仕制造FLASH)

登入地獄真是懷念呀~~XD

我一開始係玩騎士 玩到70級轉玩牧師到99級 然後84獵人 (全手動)

那時侯很開心 打王 吹水 搞事 開心都不知時日過

最有回憶係無限制pk場(競技場) 那時我是出名的敏體智牧師 (叫孤單洛洛 )

智99 剩下點數各分到敏同體上 加上一身神裝 (另類玩法: 牧師插白幽披XD 去到最後經過裝備協調達成心願能補2238這個數字 滿感動)

命中不夠的職業騎士 打不到我 命中很高的獵人打我卻不太痛~ (試過被4,5個人圍都不死狀態(沒巫師)) 因已出名被取稱號(古怪牧師= =)

個時係PK場識到好多好多好多朋友~一齊稱霸PK場...就係因為我地成日係PK場搞事殺人

所以開始多人"組隊"黎PK場玩即時團戰 ! 令PK場熱鬧起來~好多真摰朋友或網婆都係咁樣識返黎

所謂不打不相識我諗就係咁解XD ....

最後因帳號被盜同外掛充斥決定離開 到以家係我心目中都覺得RO係遊戲界  " No.1一哥"

最後那位人兄你所說很多服爆怪個度係古城 @@

以前好多小小服30-40級就係練了XD !! (小弟那時侯是幫助性質去玩XD)

作者: 耀貓@@    時間: 17-10-2008 00:34
最想ro由頭開始..冇外掛......我一定第1個玩返!!!!!!!!
作者: tk56    時間: 18-10-2008 20:38
我玩過全部職業既人,覺得每一個職都有好玩之處
我覺得最正都係,弓箭手起金字塔3樓,屈對面怪。
小服20級去古城爆怪。
法師組隊放直牆打蜈蚣。
作者: 阿順爺爺    時間: 25-10-2008 05:47
非常同意樓主所說....
我是由"愛情競技場"開始玩...
直到"新世代的誕生"不玩

1.RO已經落入外掛手中
初期RO,平均一個ser都有8000~10000人左右
現在就.....古城修道院也不再熱鬧...

2.又是那句愈改愈不好玩....
怪物一個比一個勁..
裝備一件比一件強..
轉生2轉太屈...

作者: 蒙奇•D•路飛    時間: 28-10-2008 19:58
我玩果陣係夢想天空~
諗返起同一班人打怪升lv真係好過癮~
不過而加呢~.~?
古城本來勁多人組既地方變到一個人都無~
而加諗返起真係灰~~
作者: bennytin    時間: 29-10-2008 09:49
我由公測開始玩..前年開始停...我認我都有用外掛..但仍然好掛住手動既日子..
我玩潘麗兒2架∼
而家轉左去玩免服..雖然好食錢..但我玩得真係開心
作者: 97182367    時間: 2-11-2008 14:52
我自己都玩左都有3年到~因為外掛太多啦,唔多想玩,但真係好唔捨得e隻game,係我覺我最好玩既game~之前係,e家都係~ro我支持你[[tk_28]]
作者: v.t123    時間: 3-11-2008 20:26
我都係因為外掛太多
最後由正服轉戰狂人
最後被盜先沒玩
其實仙境沒人玩
好似係年幾2年前
個一次盜帳潮
一個晚上好多人被盜
人數先急速直下

作者: 愛Jay    時間: 4-11-2008 20:33
唉...ro.
好多野可以講
有無人係玩isa架 我本身係玩sar ser架
點知果時話出isa ser姐係香港ser就轉左去玩
我仲記得ro好多野
點pvp 點攻城
isa 既3大公會戰惡魔卡普拉 紅花天地會 同埋月影冰心
我記得陣果陣仲係用緊icq- -add左好多朋友都搵唔番啦 唉
有無人都記得呢d野
作者: cola123    時間: 4-11-2008 21:35
原帖由 SO_WHAT!! 於 27-7-2008 02:25 發表

你講笑嗎??
你今天微笑了嗎
係2005年1月27日出的....
何來4年??

我係係封測玩的...

而公測我記得我係買碟玩的
封面係有一男一女企係到
背景係主城

我玩到你微笑了嗎就沒玩...

在人工生命 ...

你係isa ser的?
你提果d人名  
有d我成日都係南門到見過...
作者: 愛Jay    時間: 5-11-2008 19:40
西野司
如果係係isa既我記得佢係女服黎架

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2