樂古Nakuz

標題: [調查]星錢唔值錢o既原因? [打印本頁]

作者: 殘酷的現實    時間: 9-6-2008 16:36
標題: [調查]星錢唔值錢o既原因?
玩左咁耐...見住星錢由1千萬=300hkd跌到只值200hkd,甚至依家有150hkd就買到
-_-究竟點解?少人玩o左?星夢慢慢被玩家覺得悶?

-_-我無聊想做個調查,順便睇下星夢值唔值得繼續玩~

多謝大家支持-"-
作者: 恨戀志    時間: 9-6-2008 16:39
太多人放星錢,,,
為左人地買,,,緊係要平過人地啦~~~
之後就愈賣愈平,,,,,
可能係咁
作者: °影〃    時間: 9-6-2008 16:44
點會因溫豬[[tk_26]]
作者: blazeowlss    時間: 9-6-2008 16:45
因為星錢本身系個game多左..
例如d人放殺水比npc , 花任 ,日日都有幾百m 投入遊戲...

另外就系越梨越多人放星錢

另外我我想講你d價有小小錯...以家150hkd = 1000m系普通價炸... 以家 100hkd  = 1000m 都好容易收 , 雖然依然無咩人收
作者: 魔之叮叮〈    時間: 9-6-2008 16:52
正常黎計係因為 npc 派錢多左, 好似 高lv打核, 1 hr都有36m, 所以攪到d錢眨值. 而且又有人bug錢啦, 睇下果 d人10憶8憶咁放咪知囉.
作者: §Devil§    時間: 9-6-2008 17:37
-.-'''
全部都唔係-.-'''
話你地知~
星夢以前個價差一個0~2個0都有~
都係因為星夢出左一樣野.....
就係仲介人一出星$先開始降價~
以前有20m已經係勁有$嫁la~
一set月set都只係40m~已經係夢寐以求ge裝~
而家呢-.-''!?
總之對我地d老手黎講~
仲介人就好似一個轉折點噤.......
作者: 殘酷的現實    時間: 9-6-2008 18:59
原帖由 blazeowlss 於 9-6-2008 16:45 發表
例如d人放殺水比npc , 花任 ,日日都有幾百m 投入遊戲...

另外我我想講你d價有小小錯...以家150hkd = 1000m系普通價炸... 以家 100hkd  = 1000m 都好容易 ...

咁陰公- -咁你認唔認為星錢會o係暑假升返少少- -?
作者: ↓雪條↓    時間: 10-6-2008 03:13
原帖由 殘酷的現實 於 9-6-2008 18:59 發表

咁陰公- -咁你認唔認為星錢會o係暑假升返少少- -?

升鬼到咩 5降算汁到
作者: ★X先生☆    時間: 10-6-2008 15:59
原帖由 魔之叮叮〈 於 9-6-2008 16:52 發表
正常黎計係因為 npc 派錢多左, 好似 高lv打核, 1 hr都有36m, 所以攪到d錢眨值. 而且又有人bug錢啦, 睇下果 d人10憶8憶咁放咪知囉.

你講邊個人10億8億咁放
其實果d話已放幾億果d係
本身有幾億,不過仲有大把裝
之後再放裝咪又有錢

p.s.我覺得係d裝升價星錢降價,正比黎,
咁例如1000m一件裝,升左做1250m
星錢本身200=1000m,變150=1000m
咁收裝對返HK$咪冇分別囉
作者: like抽筋    時間: 10-6-2008 17:27
可能好多人比人昆過唔玩又可能係比人爆ac,又可能係悶到矛野做唔想玩--"
作者: 柒頭卍康    時間: 10-6-2008 19:44
原帖由 blazeowlss 於 2008-6-9 04:45 PM 發表

另外我我想講你d價有小小錯...以家150hkd = 1000m系普通價炸... 以家 100hkd  = 1000m 都好容易 ...

1000m 100蚊@_@?
咁我就要收返D先@_@
作者: ☆改咩名好★    時間: 10-6-2008 21:16
唔係尼d原因...係點數升價呀
d點數值錢到同買錢一樣..點解唔買點?
所以尼...我地要罷收""貴""點數[[onion_53]]
點數平左5經卡都平,,升lv費都平埋....oh my god""太好啦

作者: 殘酷的現實    時間: 10-6-2008 21:37
原帖由 ★X先生☆ 於 10-6-2008 15:59 發表

你講邊個人10億8億咁放
其實果d話已放幾億果d係
本身有幾億,不過仲有大把裝
之後再放裝咪又有錢

p.s.我覺得係d裝升價星錢降價,正比黎,
咁例如1000m一件裝,升左做1250m
星錢本身200=1000m,變150=1000m
咁收 ...

叉開少少..我想講-_-呢個係正比黎,假設裝係x,星錢係y
x=K/y  where k is constant
-_-When x increases ,y decreases

-_-點數貴...我都想問點數點解無端端貴...!?係星錢跌價令點數貴?
如果係咁係咪姐係都係關有d玩家亂咁放野既事!?
作者: ☆改咩名好★    時間: 12-6-2008 18:38
星夢出貴文同c甲先貴姐
貴文果時d人睇到太陽set同聖set升得咁勁係咁買黎抄,,多人收點d點自然貴
c甲咁ge能力...仲可以打魔機<<尼個先係最大問題  唔限量都比人抄到飛起  點緊係升價啦
打魔機又可以拎到鋼翼5經卡仲有""神""武,,咪愈升愈勁lo
作者: 12346512    時間: 12-6-2008 19:48
以前100m=350$hkd...
這遊戲絕對能夠訓練經濟力...
作者: 殘酷的現實    時間: 12-6-2008 19:56
原帖由 ☆改咩名好★ 於 12-6-2008 18:38 發表
星夢出貴文同c甲先貴姐
貴文果時d人睇到太陽set同聖set升得咁勁係咁買黎抄,,多人收點d點自然貴
c甲咁ge能力...仲可以打魔機

- -遺憾既係,星夢d價從來升左之後就好少會跌...
作者: michon    時間: 13-6-2008 01:15
根本d人就係玩的太悶   1日就係爆怪引怪  打boss   太悶無d新意     
先有人走去玩其他game
作者: 殘酷的現實    時間: 13-6-2008 13:56
原帖由 michon 於 13-6-2008 01:15 發表
根本d人就係玩的太悶   1日就係爆怪引怪  打boss   太悶無d新意     
先有人走去玩其他game

咁online game係咁架喇-_-唔通玩玩下曉飛咩...
作者: Bhavacakka    時間: 13-6-2008 18:11
作者: zero150    時間: 13-6-2008 20:48
5.  惡性循環:香港通脹->玩家少左錢->玩家少投入港幣到星夢
錢難搵~仲點會用感多錢用落 game 到 = =
作者: 札卡維    時間: 13-6-2008 21:09
多人放小人收,
d星錢咪貶值,
供求唔平衡姐
作者: ┌流*星┘    時間: 10-3-2012 23:53
星夢e+太少新力軍加入啦,隻Game而家知名度又唔算高,吸引唔到新既人黎玩=[
而且e+好多舊玩家都玩到悶,要放野而唔係收野...多出少入,咁咪唔值錢囉~唉......
作者: longpeter    時間: 2-4-2012 20:15
星夢e+太少新力軍加入啦,隻Game而家知名度又唔算高,吸引唔到新既人黎玩=[
而且e+好多舊玩家都玩到悶,要 ...
┌流*星┘ 發表於 10-3-2012 23:53

認同-.-
作者: 君子殉凶    時間: 10-4-2012 19:24
星夢 根本隻GAME就係悶
作者: 懾靈歌    時間: 17-4-2012 23:23
花任係主因
作者: 小豆丁xD    時間: 30-5-2012 08:45
我覺得系放星錢,,跟住就無人買點,,
搞死左星夢=[
作者: Kamma    時間: 30-5-2012 23:34
quantity theory of money
作者: 殘酷的現實    時間: 31-5-2012 18:19
四年過去了, 我神推鬼擁之下於搜尋器搜索了「星夢」二字.
帳號沒了, 但記起樂古這個討論區.
神奇地我08年問的問題還有人在回覆,
在此感謝!

聽聞星夢因「在現實的考慮下」將於7月關閉, (詳見04.02公告)
「現實」, 一款帶給我們夢幻的遊戲竟也會受此影響, 我不禁冷笑了一聲.

「現實」, 亦正正是我在星夢起的名字, 令我不禁再冷笑多一聲...

現實是殘酷的, 要打破現實也並非易事 (很多人問為甚麼星夢會倒閉或怎樣才能留住星夢, 我說:「大概用錢吧, 不是星錢, 而是現實世界的真金白銀.」)
但願大家能夠接受現實, 好好記住星夢帶給過我們的美好時光.

現實可能是痛苦的, 討厭的, 難以接受的, 但也因為現實我們才會體會到美好的, 難忘的, 有趣的, 歡笑的.

「我唔識你, 或者你都已經唔記得我, 但事實係大家都已經大個啦, 唔應該再扭擰...」
作者: 浪漫絕鯊    時間: 14-6-2013 20:17
轉玩幸福online

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2