樂古Nakuz

標題: 梁望峰之小說討論區 [打印本頁]

作者: 呀怒    時間: 18-7-2007 22:32
標題: 梁望峰之小說討論區
梁望峰簡介 :

十七歲出版第一本小說,建立了新一代校園幽默小說風格。

其後以年輕人面對成長過程的種種衝擊為題,
創作了多套青春叛逆的作品,深得中學生共鳴。

明報 的校園刊物 明Teens 中撰寫專欄多年,
作品曾獲列入為香港電台及教協的  中學生十大好書龍虎榜 之一。

個人著作有一百多本。

---------------------------------------------------------------------------------------------
如果大家都有睇梁望峰D書...
應該會有睇 Oh!系列We系列 啦..
大家覺得點..
Oh!第8 出左喇..我都睇左..
好睇..不過D劇情有D悲傷..
同以前有少少唔同..

另外好想佢快D出WE4..
前果三本我都覺得唔錯..
好有想睇o既衝動...

作者: 池少~    時間: 18-7-2007 23:53
睇你講到好好睇咁

書展果陣買本睇下先@"@
作者: 月影X無    時間: 19-7-2007 23:06
這樣的討論區 應該加幾多分=0=
作者: 呀怒    時間: 19-7-2007 23:18
標題: 回復 #3 月影X無 的帖子
分數絕對唔係問題..
最重要有多D人睇梁望峰D書
作者: 池少~    時間: 20-7-2007 22:53
今日去書展見到梁望峰d書

但睇落好似岩女仔多d-____-
作者: 呀怒    時間: 20-7-2007 23:29
標題: 回復 #5 池少~ 的帖子
Ohhhhh..其實係寫緊男仔o既心聲xD
作者: 颯•小雨﹏    時間: 21-7-2007 01:48
我都係睇哂we同oh系列...
寫野算係幾好笑...
論角色我最鍾意oh既阿紀...
最唔喜歡應該係....賞雨- -
作者: 月影X無    時間: 21-7-2007 08:56
高亮 加10分啦就...一般都係咁
作者: 呀怒    時間: 21-7-2007 18:03
標題: 回復 #7 颯•小雨﹏ 的帖子
我鐘意 Juno ...好鬼搞笑- -
賞雨真係好犯賤...
作者: 颯•小雨﹏    時間: 24-7-2007 12:04
原帖由 呀怒 於 2007-7-21 18:03 發表
我鐘意 Juno ...好鬼搞笑- -
賞雨真係好犯賤...

we4出左喇...
你有冇買?
juno...我比較鍾意隻狗- -
好多時隻狗仲可愛過juno
作者: 呀怒    時間: 24-7-2007 23:39
標題: 回復 #10 颯•小雨﹏ 的帖子
YA..買左睇完喇xD..
我覺得WE4係WE系果好睇果本..
睇完我即刻想去表白-0-
作者: 和瀛風...3    時間: 13-1-2008 23:25
梁望峰,d書真係好好睇!!!
真係覺得好有共嗚
我想睇晒佢d書,不過學校圖書館冇....又唔想出去借
同埋我覺得佢d書好咩啦.......唔知點講啦
真係好睇架...值得推介佢d書
作者: 烈女    時間: 23-1-2008 13:45
佢D書...以前我真係好鐘意...
佢本本我都有買
但OH自從出到第5集之後,我就覺得麻麻喇...
WE...第一都OK...但第二我係書局睇左五分二已經唔想睇

已經激唔起我睇佢既書的慾望(?)
總括黎講,佢已經江朗才盡喇。

至少,對我同我D FD黎講
作者: 我係一個廢柴    時間: 26-1-2008 19:35
我覺得佢d書都ok....
因為講中好多中學生戀愛經歷同心聲...

不過情節普普通通...
就好似oh果d睇落有d苦悶...
梁爽關係又亂..

始終都係鍾於韓國...台灣及內地小說
可能文筆比較好-_-"
作者: 寂寞的saturn    時間: 17-7-2008 11:43
我都有看梁望峰峰D書,我最新看是他寫的
(10大最愛排行榜)內容好特別,真想知之後的內容.......
不過我個人比較喜歡他所寫的差1%就愛上你
作者: wing穎    時間: 23-7-2008 23:03
We系列幾好睇...
作者: 84265000    時間: 22-4-2009 22:44
WE系列同demon系列仲有they3.0系列我都買齊@_@
全部都幾好睇
demon 1同2都好感人....
加上題材包括埋靈異加戀愛...
可以話係唔錯....
只於we系列...
我都唔知點形容好...
正係知佢令到我有衝動買晒所有佢出既書...
佢係我鐘意既作家之一~~
作者: 惡魔之火    時間: 29-8-2009 01:26
<<看了WE9之後便愛上藍閱山的人.......XD
作者: linglok0330    時間: 4-12-2009 13:44
以前真係好鐘意睇佢既小說,係我唯一會買的小說作者.
但已經好耐無睇了,因為我覺得都係以前的梁望鋒小說先好睇.
戊班生周記,叛逆青蔥系列,戌班生怪談呢幾個系列係我最愛,真係好正[[onion_10]]
但係之後好似風格好像變了,那段時間開始沒看了.
現在不知道還好不好看呢?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2