樂古Nakuz

標題: <金庸小說>討論區 [打印本頁]

作者: 冰燒月"    時間: 11-8-2006 14:29
常有人問誰是最強,誰是什麼什麼等,倒不如在同一個topic內討論吧,
板主,對不起,我找不沒有書本的封面喔,這可以的嗎-    -?

金庸介紹:
金庸(1924年2月6日─)本名查良鏞。生於中國浙江省海寧縣袁花鎮。1929年5月入讀家鄉海寧縣袁花鎮小學,先就讀於浙江省嘉興市第一中學(嘉興一中),為寫諷刺訓導主任的文章被開除,轉學去了衢州。1942年自浙江省衢州中學畢業,1944年考入中央政治大學外交系,1946年赴上海東吳法學院修習國際法課程。

金庸是新武俠小說的代表作家之一,被普遍譽為武俠小說作家的「武林泰斗」,更有「金迷」們尊稱其為「金大俠」或「查大俠」。

自1955年的《書劍恩仇錄》開始至1972年的《鹿鼎記》正式封筆,他共創作了十五部長、中、短篇小說。其作品內容豐富,情節跌宕起伏,有豪俠氣概,有兒女柔腸,有奇招異法,凡此種種,引人入勝。曾被多次拍攝、製作成影視作品、電腦遊戲,對當代青年的影響極其廣泛。他也曾以林歡作筆名,為長城電影公司編寫劇本,更曾合作導演過兩部電影,也曾以姚馥蘭為筆名撰寫電影評論。

他是香港《明報》、《明報月刊》及新加坡《新明日報》的創辦人,被譽為文人致富的例子。

筆名名由:
當年金庸與梁羽生訂下武俠小說之約時,曾想過筆名的問題。後來決定把自己名字的「鏞」字一分為二,成為「金庸」。這就成為了他的筆名。

小說:
金庸曾把所創作的小說名稱的首字聯成一副對聯:飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛。(見《鹿鼎記·後記》)現在已經廣
作者: ~星雲~    時間: 11-8-2006 15:05
我覺得射鵰英雄傳係最好睇的......
因為多人物&人物的性格係最突出和最大分別的.....
你地話係唔係??
作者: 1992wtk    時間: 11-8-2006 15:43
~.~我只睇過神雕,笑傲,鹿鼎....一直想看其他
作者: 月影X無    時間: 11-8-2006 16:08
呢個區好呀~樓主支持
一起討論~
作者: ||地下街    時間: 11-8-2006 16:56
Originally posted by 1992wtk at 2006-8-11 15:43:
~.~我只睇過神雕,笑傲,鹿鼎....一直想看其他

上網大把有得睇呀
我都係上網睇
作者: alfredtwy    時間: 11-8-2006 17:28
我角得最好睇..天龍8部同笑傲啦

我最中意既係仁義之士胡菲
作者: ShadowSlave    時間: 11-8-2006 18:00
淨係睇過射鵰,神鵰,書劍,and 一半天龍and stopped...
作者: vincent92    時間: 11-8-2006 19:42
作者: jerrytam    時間: 11-8-2006 21:07
倚天,鹿鼎,射鵰,笑傲
呢幾個最好睇
作者: 月影X無    時間: 11-8-2006 21:08
樓主有冇logo..方便我入索引
作者: kenny1994    時間: 11-8-2006 21:28
個人黎講,,,最鐘意射雕,,印象最深PP
作者: 暴力    時間: 11-8-2006 21:57
我覺得神雕最正.
最初好鐘意小龍女,之後越來越覺得楊過型.

永遠支持神雕!
作者: vincent92    時間: 11-8-2006 22:03
作者: alfredtwy    時間: 11-8-2006 23:06
【論最強】
我個人角得係天龍8部段譽既六脈神劍

分析:
回想一下蕭風(段譽既義兄)
佢係小說中有對白講過自己及唔上義弟段譽
而再回想下蕭風係全套小逆中最多不過係使出十8掌,打9棒都冇過
洪7公係華山論劍用盡了十8 掌同打9棒法..也不及王重陽
王重陽的確係華山論劍既勝利者
(P.S. 王重陽當時帶令既全真教係同少林並位武林首屈一指既地位)
,但佢勝得過可以用太祖長拳打低少林高手既蕭風咩?
所以..証明段譽係最強 ( 可惜的是收放不自如 )

仲有個KEA里FEA掃地怪僧都係好強..死而復生
作者: 池少~    時間: 11-8-2006 23:16
我夠得係連城 同 射鵰好好睇~
作者: 一政    時間: 12-8-2006 12:02
本人覺得書劍還不錯的說
鹿鼎記太多粗口了= =
作者: 冰燒月"    時間: 12-8-2006 14:51
Originally posted by 月影X無 at 2006-8-11 21:08:
樓主有冇logo..方便我入索引

冇=0=我都想有@@ 等我上網搵下先

由射鵰三部曲開始,多左人睇佢既小說,攪到金庸做左武俠小說一代宗師

[ Last edited by 冰燒月" on 2006-8-12 at 03:01 PM ]
作者: 乂冰心淚乂    時間: 12-8-2006 20:34
作者: jerrytam    時間: 12-8-2006 20:52
Originally posted by vincent92 at 2006-8-11 19:42:
我用年半睇曬全套,真係好好睇,我最鐘意連城訣,你地呢?

連城訣我都覺得好好睇
但係得一本
美中不足
作者: [H]雪山臭狐    時間: 12-8-2006 22:40
「射鵰三部曲」,天龍八部都幾好
唔知有冇人有射鵰前傅...好想睇=3=
作者: rkelvin    時間: 13-8-2006 08:36
天龍八部我好鐘意~

不過 "q夆" 自隊就真係好可惜
作者: 小小的我    時間: 13-8-2006 20:36
我覺得倚天好好睇
倚天劍,屠龍刀
型爆>.<''
作者: [H]細tim    時間: 13-8-2006 21:18
係甘多套作品中,我最喜歡是{天龍ハ部}
我認為最強的門派有可能是{逍遙派}
唔知大家點睇??
同埋大家幫下手找返,金庸小說中,武功頭十個果榜..
post返係到ar...
唔該..(^{}^)
作者: cheungddd1    時間: 14-8-2006 10:49
書劍最差我認為,可能係沒有介紹主角習武過程,開始到結局武功也差不多,不夠特出!主角性格老成!!而情節跨張!看這本書太難受了-.-
最好看是連城訣.......................................
作者: oscar1986    時間: 14-8-2006 18:57
我剩係未睇過連城缺同俠客行
作者: ||地下街    時間: 14-8-2006 21:38
我反而最唔中意睇
天龍八部,段譽下下比人sm-,-
可能我中意睇d主角武功蓋世啦
所以倚天最岩我
事關無忌兄係入面屈晒機
作者: 劍兒*    時間: 15-8-2006 21:45
我想知呢

有咩人物係射鵰3部曲入面都有出現架? or 係only係神鵰~>倚天屠龍記 度都有出現呢?
作者: 冰燒月"    時間: 15-8-2006 23:18
Originally posted by 劍兒* at 2006-8-15 21:45:
我想知呢

有咩人物係射鵰3部曲入面都有出現架? or 係only係神鵰~>倚天屠龍記 度都有出現呢?

冇人咁長命=3=,武當派張君寶係細個見過楊過,好似比楊過指點過武功,跟住就變左張真人啦
作者: 池少~    時間: 17-8-2006 18:11
俠客行 碧血劍同連城訣都好好睇 點解咁小人講?
作者: simon_faith    時間: 18-8-2006 22:43
作者: 小笨比    時間: 19-8-2006 23:39
Originally posted by alfredtwy at 2006-8-11 15:06:
【論最強】

分析:
而再回想下蕭風係全套小逆中最多不過係使出十8掌,打9棒都冇過
洪7公係華山論劍用 ...

咁天龍八部入面既無名老憎呢, 我記得蕭峰一下打落去佢咩事都冇喎
作者: 池少~    時間: 24-8-2006 11:10
最勁既武功我夠得係神照功囉~
作者: 噹噹喵    時間: 24-8-2006 11:32
Originally posted by 小小的我 at 2006-8-13 20:36:
我覺得倚天好好睇
倚天劍,屠龍刀
型爆>.<''

唔夠你頭像形A_A
倚天..下下都係張無忌挪移挪移- -
唔洗玩
作者: [H]雪山臭狐    時間: 24-8-2006 17:13
Originally posted by 噹噹喵 at 2006-8-24 11:32:

唔夠你頭像形A_A
倚天..下下都係張無忌挪移挪移- -
唔洗玩

同意
個乾坤屈機既=;=
作者: 牙嵐123    時間: 24-8-2006 17:52
我想問下大家  倚天屠龍記入邊 ( 差唔多係本書最後)

周芷若 同 當時一個女仔  都識九陰白骨爪

果果女仔係邊個黎? 佢姓楊    ....  楊過後人?
作者: 不滅之風    時間: 24-8-2006 18:08
Originally posted by 牙嵐123 at 2006-8-24 17:52:
我想問下大家  倚天屠龍記入邊 ( 差唔多係本書最後)

周芷若 同 當時一個女仔  都識九陰白骨爪

果果女仔係邊個黎? 佢姓楊    ....  楊過後人?

應該就係
佢講過一句
「終南山後,活死人墓,神雕俠侶,絕跡江湖」
大約係咁啦句野
作者: 泳~~豬仔式    時間: 24-8-2006 19:26
我還差雪山飛狐、鹿鼎記和四個短篇小說。
真的很好看~~和哈利波特不相伯仲~~可能好些
我都係因為神鵰俠侶先開始睇,點知越睇越好睇,停都停唔到。

[ Last edited by 泳~~豬仔式 on 2006-8-24 at 07:30 PM ]
作者: 牙嵐123    時間: 24-8-2006 19:34
Originally posted by 不滅之風 at 2006-8-24 18:08:

應該就係
佢講過一句
「終南山後,活死人墓,神雕俠侶,絕跡江湖」
大約係咁啦句野

哈 金庸有冇講過佢叫楊咩野? @@

小龍女後人我唸都幾令女下 .___.
作者: 乂地獄之雲乂    時間: 24-8-2006 19:42
我個人認為天龍八部比較多情事~

段譽多次知道對方是自己的妹兒~

可見他父親是多麼的花心的呢阿~

Originally posted by rkelvin at 2006-8-13 00:36:
天龍八部我好鐘意~

不過 "q夆" 自隊就真係好可惜

非也非也~~

蕭氏峰也~

認為自己是一個背叛自己效力的君主

而自吻也~

[ Last edited by 乂地獄之雲乂 on 2006-8-24 at 11:44 AM ]
作者: 天涯    時間: 24-8-2006 21:27
仲未睇完哂金庸d 小說…
據我所知金庸最滿意既應該係鹿鼎記…(從「新既比舊既好…長既比短既好」呢句佢講既野推段出黎)
不過仲未得閒睇…應該係寫得比較合理同自然既一本小說…由呢個極端既民族主義(外族就通常係衰人-.-….....去到天龍八部開始逆轉…蕭峰都係外族…不過反而漢族又好…契丹人…咩都好…大家都有好有壞…去到鹿鼎就將康熙呢個人物寫到好好…...反璞歸真=.=)

我自己睇過既書…
連城訣的確係唔錯…....不過結局比較無奈小小…....
主角練得一身好武功…但係冇爭名逐利既追求…所以學完神照經同血刀刀法最終end 左都冇真正同人認認真真打番場=.=
PS: 連城訣大半都好慘=.=.....都幾吸引
天龍八部比較鍾意睇蕭峰果段…
不過可惜天龍八部要分開講三個人物(虛竹,段譽同蕭峰)
令到蕭峰既本來同氣連枝既劇情分拆左幾個部份咁去
本身好慘好慘既感覺亦都慢慢因為比其他兩位主角拆開左……我相信如果連埋哂一齊會比你一種更加強烈過連城訣既慘痛感覺=.=
蕭峰的而且確係金庸筆下既一個悲劇英雄= ="

射鵰睇左一半…略嫌開頭較悶…不過之後都幾引人入勝

神鵰….....係就係好睇…不過實際上過多既巧合=.=.....
作者: clark_ma    時間: 24-8-2006 22:09
神diu合女最好睇
作者: kkcct    時間: 25-8-2006 12:56
基本上金庸武俠都看完....除天龍第二冊,笑傲第一冊-.-(圖書館借不到)
我最喜歡的男角是令狐沖,逍遙自在,笑傲江湖
而女角則是程靈素......為了她我連看了兩次飛狐外傳(新版和舊版各一次)
可惜......老查太狠心了......不改結局
看完金庸後,我竟然有一種空虛感-.-
唉....兩年都沒有看老金的書了
作者: yipkamingf    時間: 28-8-2006 20:09
Originally posted by 牙嵐123 at 2006-8-24 19:34:

哈 金庸有冇講過佢叫楊咩野? @@

小龍女後人我唸都幾令女下 .___.

楊過= =

女龍女緊令..唔令點會做主角-口-''
作者: rkelvin    時間: 29-8-2006 21:06
天龍個木宛青都講到勁靚= ="
作者: yipkamingf    時間: 29-8-2006 21:18
Originally posted by rkelvin at 2006-8-29 21:06:

郭襄索d""
作者: [H]細佬-杰    時間: 1-9-2006 05:39
Originally posted by yipkamingf at 2006-8-29 21:18:

郭襄索d""

金庸筆下既女角色都好少係樣衰-___-
作者: [H]細佬-杰    時間: 1-9-2006 05:39
Originally posted by yipkamingf at 2006-8-29 21:18:

郭襄索d""

金庸筆下既女角色都好少係樣衰-___-
作者: 冰燒月"    時間: 1-9-2006 21:49
Originally posted by yipkamingf at 2006-8-28 20:09:

楊過= =

射鵰既黃蓉最靚=3=
作者: Hk小霸王    時間: 2-9-2006 17:31
作者: [H]漫遊者lego    時間: 3-9-2006 22:29
Originally posted by 冰燒月" at 2006-9-1 21:49:

射鵰既黃蓉最靚=3=

同意,又靚又叻,郭靖娶到佢簡直就係幾生修到
作者: 牙嵐123    時間: 3-9-2006 22:45
Originally posted by [H]漫遊者lego at 2006-9-3 22:29:

同意,又靚又叻,郭靖娶到佢簡直就係幾生修到

佢搵一燈果度最好睇
佢真係超聰明
作者: 捕風    時間: 5-9-2006 22:08
我覺得射鵰三部曲最好睇...射鵰、神鵰、倚天
唔知大家點睇@@
作者: 佐佐木太原    時間: 6-9-2006 02:25
Originally posted by 捕風 at 2006-9-5 22:08:
我覺得射鵰三部曲最好睇...射鵰、神鵰、倚天
唔知大家點睇@@

這三部的愛情一部比一部混亂xDD
作者: 佚名~    時間: 8-9-2006 23:06
連城誤的的確確係唔錯
主角的遭遇好悲慘 佢既 師叔伯 師叔伯既徒弟們  凌霜華既老豆凌退思
江湖上既有名之士 甚至係由細養到佢大既師父所有人都係奸既 為既全部都係一個寶藏
佢有一個愛既小師妹 不過都因為陰謀嫁左人 最後都係為左救個老公而比個狼心狗肺既老公殺左
丁典既愛情史 狄雲既專一 義氣以及正義感  與水笙既愛 係全書唯一能夠稍為安慰既地方
連城訣係金庸小說之中一部令我流下男兒淚既小說

而鹿鼎記都唔錯
天下武功最強既係智慧同運氣
睇下韋小寶咁多次都可以逢兇化吉就知咩事
而且佢又有七個老婆
七個都唔同style
人生如此
夫復可求?
作者: 1992wtk    時間: 9-9-2006 00:17
而排睇緊天龍,= =段譽好婆媽
作者: [H]人一個thepeo    時間: 9-9-2006 21:44
我睇過射雕,神鵰,倚天屠龍記(合稱射雕三部曲),天龍八部,笑傲江湖(努力中),我覺得倚天屠龍記最好看,雖然劇情比較緊湊,不過岩我style*v*,雖然我覺得笑傲江湖將劇情交代得好詳細,不過我就覺得內容講得太多,有D讀者估到ge都長篇大論講一番,不過我睇過金庸寫過ge書本本都文筆優美,行文流暢
作者: manofman    時間: 15-9-2006 01:00
連城訣最好睇,跟住就係鹿鼎記,第三我揀笑傲江湖

講攪笑鹿鼎記同俠客行最好
不過俠客行,個主角咁慘,我覺得唔應該用一個攪笑既角度去寫lor
作者: 天使b‥◆    時間: 15-9-2006 17:12
me睇過射雕,,神雕,,鹿鼎,,連城訣,,碧血劍同書劍(暫時睇左1半...)
覺得連城訣個主角幾慘...
作者: 風流。殘兵    時間: 15-9-2006 17:31
有冇人知一套《鹿鼎記》要幾多錢呀?
想買黎睇
作者: jerrytam    時間: 15-9-2006 18:41
Originally posted by 風流。殘兵 at 2006-9-15 17:31:
有冇人知一套《鹿鼎記》要幾多錢呀?
想買黎睇

我記得好似係250蚊
唔記得岩唔岩
作者: [S]jasonhk0225    時間: 15-9-2006 20:06
我睇過哂金庸D小說。。。長既如天龍八部。覺得最尾部份最感人。。短既如白馬嘯西風。。連城訣都唔錯。。而且我較喜愛金庸寫一些悲傷的結局呢
作者: 冰燒月"    時間: 20-9-2006 18:25
Originally posted by [S]jasonhk0225 at 2006-9-15 20:06:
我睇過哂金庸D小說。。。長既如天龍八部。覺得最尾部份最感人。。短既如白馬嘯西風。。連城訣都唔錯。。而且我較喜愛金庸寫一些悲傷的結局呢

連城訣都幾慘,但去到最後主角都可以搵返個女人同囡囡陪
作者: 滅神    時間: 20-9-2006 19:37
我差不多看完了...
只有一些出書的(白馬嘯西風...等)
沒看- -"",因為太短不太喜歡...到喉唔到肺/_\
作者: Saviour    時間: 25-9-2006 22:48
Originally posted by rkelvin at 2006-8-29 21:06:

好認同你講法~睇書講到超靚-.-"
不過最後段譽都係冇娶佢~真係可憐~
不過新天龍好似改左la 哈哈
作者: 池少~    時間: 29-9-2006 23:33
Originally posted by yipkamingf at 2006-8-28 20:09:

楊過= =

個個都講到小龍女好靚咁 你地又咪係睇左劉亦菲先覺得姐
本本金庸既書既女主角都非常靚女 又唔見你話佢地靚女?
話咩神鵰d女主角最靚女又咪係受左劉亦菲果套神鵰影響
問心話咩神鵰d女主角最靚女果d人有冇睇過金庸既書
我相信只係睇左神鵰既tv囉
e個係金庸小說既討論區
既未睇過 又要亂up一通
真係.....

Originally posted by 冰燒月" at 2006-9-20 18:25:

個女人個名叫 水笙
作者: Saviour    時間: 29-9-2006 23:53
Originally posted by 池少~ at 2006-9-29 23:33:

個個都講到小龍女好靚咁 你地又咪係睇左劉亦菲先覺得姐
本本金庸既書既女主角都非常靚女 又唔見你話佢地靚女?
話咩神鵰d女主角最靚女又咪係受左劉亦菲果套神鵰影響
問心話咩神鵰d女主角最靚女果d人有冇睇過 ...

基本上冇話邊個最靚ge~
加上靚唔靚係主觀ge~佢覺得靚咪靚lo
你又知佢冇睇過書?
可能佢地覺得本書形容得小龍女好正呢!

ps:金庸最鐘意香香公主
作者: 噹噹喵    時間: 1-10-2006 07:27
琴日睇完連城訣...
好感人下=.=
自己最愛ge人唔相信自己...呢種感覺好難受
作者: 惡魔M仔    時間: 1-10-2006 18:03
我覺得段譽好花下,開始時不自覺吻鍾靈對鞋,又不自覺吻木婉青...經常不自覺...
最後又鍾意似神仙姐姐既王語嫣,根本王語嫣當佢係佢表哥既代替品,而段又當佢係神仙姐姐既代替品...可憐的木婉青...因當初的誤會...以為他是親哥哥..
我一向支持木婉青,因王語嫣的改變實在太快喇,開始他是勁愛佢表哥,最後一秒間馬上轉愛段譽....你地支持木婉青定王語嫣?
  至於新版,改到王語嫣仲衰...又會突然覺得自己個樣會老都有...-.-
不過最後改左王語嫣走左,木婉青嫁返比段譽都幾好[鍾靈也嫁了..-.-還有某人送了幾個人給他做老婆...幾牽強的說..木婉青又會受得往-.-]...段譽這傻人有傻福...
書中說王語嫣仲令過木婉青,但木婉青性格好得多,只是比王語嫣差一點點,也是一個美女喇。
作者: [H]人一個thepeo    時間: 2-10-2006 16:39
Originally posted by 冰燒月" at 2006-9-20 18:25:

其實唔可以一口咬定狄雲最後同水笙一齊,佢只係講左句:  「我等了你這麼久!我知道你終於會回來的。」

先前狄雲都好似同佢冇乜野講,未必係埋一齊,最衰唔寫埋佢.不過如果寫埋佢就唔好.因為冇得再寫,佢地班人失心瘋之後其實冇得再寫,再寫就悶嫁喇.........不過狄雲慘係人人認同的!!
作者: 乂呀瑩乂    時間: 2-10-2006 20:20
我覺得狄雲好可憐~~
睇到差唔多最後諗住佢可以同戚芳一齊...
點知佢最後都比萬圭殺左...
作者: naoki_ki    時間: 2-10-2006 21:12
入我相思門
當知相思苦

長相思兮長相憶
短相思兮無窮盡

早知如此拌人心
何如當初不相識
作者: 天皇post    時間: 3-10-2006 00:12
入我相思門
當知相思苦

長相思兮長相憶
短相思兮無窮盡

早知如此拌人心
何如當初不相識

門思相我入
苦思相知當

....................
作者: 威威    時間: 3-10-2006 14:24
我本本都咁like,射雕我最like,武功多-.-
作者: naoki_ki    時間: 3-10-2006 18:48
Originally posted by 惡魔M仔 at 2006-10-1 10:03:
我覺得段譽好花下,開始時不自覺吻鍾靈對鞋,又不自覺吻木婉青...經常不自覺...
最後又鍾意似神仙姐姐既王語嫣,根本王語嫣當佢係佢表哥既代替品,而段又當佢係神仙姐姐既代替品...可憐的木婉青...因當初的誤會...以 ...

--我想知邊到可以見到王語當段係代替品啊?
王同其他女仔一樣..都係有點兒那個段的
但係.佢有表哥..到左知到表哥係壞人..
佢同一個追自己..而自己又feel既人一齊..
==我唔覺有代替之意
我覺得段有似楊過咁.天生有(味力)
都有d花花草草沾上
作者: Saviour    時間: 3-10-2006 21:33
Originally posted by alfredtwy at 2006-8-11 23:06:
【論最強】

分析:
洪7公係華山論劍用 ...

如果講內力~一定以天龍ge虛竹同段譽最勁~
因為虛竹集三個勁人內力於一身~李秋水~童姥~無涯子
而段譽則吸左勁多人ge內力~連蕭?第一次見佢都自愧不如~
最後仲吸埋鳩摩智d內力~  
正常黎講~比一般人一世所練ge仲要多
如以武功黎講~金先生講過~六脈神劍係最強武功
而此劍又只有段譽一人習得~照道理係最強~
不過佢未同無名僧打過~唔知邊個勁

順帶一提~降龍十八掌以蕭峯最勁~金先生自己講~

Originally posted by naoki_ki at 2006-10-3 18:48:

==我唔覺有代替之意
...

王語嫣都是不錯的~
不過我更鐘意木婉清~金庸寫佢個開頭寫得真係幾好
由一個冷血無情ge女人變成一個純情天真ge美女
真係超正~而且佢好有性格~係有能力做主角ge一種
我最初睇天龍都以為佢係女主角~又靚又正
點知寫到佢同段譽係兄妹之後就乜都冇~金庸真係浪費sa木婉清
而木婉清最後仲要一個名份都冇....太可憐la~
佢對段譽ge痴情真係令人感動~(main point係 佢係個美女ma)
所以天龍之中~我最鐘意木婉清~雖然佢唔係主角~可能我鐘意d天真純情

那人是任盈盈~
作者: 噹噹喵    時間: 3-10-2006 22:46
其實大家唔應該討論邊個最勁..反而重點係讀後感..同體會到ge野
因為討論邊個最勁...係冇答案..根本唔可以比較
係本書入面..主角自然係最強
要論邊個最強..真係比唔到..
所以我認為讀後感..同體會到ge野比較重要

個人意見..有錯唔好插=_=
作者: Saviour    時間: 3-10-2006 23:46
Originally posted by 噹噹喵 at 2006-10-3 22:46:
其實大家唔應該討論邊個最勁..反而重點係讀後感..同體會到ge野
因為討論邊個最勁...係冇答案..根本唔可以比較
係本書入面..主角自然係最強
要論邊個最強..真係比唔到..
所以我認為讀後感..同體會到ge野比較重 ...

有錯~基本上好幾本書主角都唔係最勁~
至於讀後感..遲d話你知
作者: 惡魔M仔    時間: 4-10-2006 13:24
Originally posted by naoki_ki at 2006-10-3 18:48:

==我唔覺有代替之意
...

王可說對段沒feel,只是知道表哥係衰人,之後愛個對方愛自己多過自己愛對方既人...而段都係見佢個樣似神姐先會對佢有feel
但木婉清一定痴情於段,金生最尾又唔寫佢- -開頭寫到佢好似女主角咁,性格又正,同上幾樓的感想一樣
如果可以寫多點木婉清就好了...
作者: [H]雪山臭狐    時間: 4-10-2006 19:51
不如大家寫下雪山飛狐既結局牙..
作者: 小棋子    時間: 4-10-2006 21:44
我覺得射鵰係最正的,其次係神鵰,不過書劍恩仇錄都ok架
作者: 乂呀瑩乂    時間: 6-10-2006 01:25

==我唔覺有代替之意
...

我都覺得王語嫣係有d鍾意段譽~~
只係唔及佢表哥咁多~~
作者: ☆Patrick☆    時間: 6-10-2006 19:17
我覺得最好睇應該係神雕
入面既愛情戲份好感人
笑傲,射雕都唔錯
我覺得笑傲係將武功寫得最活靈活現既一套
尤其係獨孤九劍既變化最為生動
射雕入面人物既角色性格鮮明
將人物既性格完全特顯出黎
呢樣野我覺得係射雕比其他小說優勝既地方
作者: 噹噹喵    時間: 6-10-2006 20:37
Originally posted by Saviour at 2006-10-3 23:46:

有錯~基本上好幾本書主角都唔係最勁~
至於讀後感..遲d話你知

討論邊個最勁冇咩意思
因為冇得比較
又冇準確答
作者: 【賊王葉繼歡】    時間: 11-10-2006 21:00
作者: kirasky    時間: 12-10-2006 13:41
最近睇左一本書:俠客行

真的石破天叫石中玉,為人貪淫好色
主角狗雜種的母親叫他狗雜種,其實係石中玉的孖生兄弟
原來主角狗雜種(假.長樂幫幫主石破天)
一開始住系兩個大使既俠客島
(兩位大使江湖上人人得而硃之)

養大佢既母親原來不是真的母親!佢既真正身份...
可能就係石清夫婦口中既堅兒
當年石清夫婦仲未結婚!養大假石破天既母親(吾記得名\"/)
因為石清配吾起狗雜種的假母親
所以佢母親就搶了當年石清手上的堅兒(即狗雜種)

講番佢個人先

佢11歲果年出左俠客島做了小乞丐,
吃了吳道通老伯的神秘燒餅(吾道通被人追斬,假死)
忽然咬到一執名叫玄鐵令的制寶劍石..
突然出了一個老伯名叫謝煙客

謝煙客當年發誓誰找到玄鐵令誰令有一個心願(不能傷他一條頭髮)
但可惜狗雜種由小至大都不會求人(他的假母親的sm下,不能求人)
跟住狗雜種就救左一個老人,但個老人都係要死
老人最後留番12個公仔(謝煙客一驚)
原來係上級內功,但老人吾知原來有暗格
(主角心冇雜念,但到左18歲先知原來有暗格)
至於而家,謝煙客搶左12個公仔
當年有令(如果拎到玄鐵令就吾可以一條頭髮都傷)
但係冇話吾比佢教到佢走火入魔
所以佢就照12個公仔既位置教佢內功
首先佢教哂陰(令到主角陰氣勁重)
跟住先教陽...'結果!因為先陰後陽
搞到陰陽交錯,到左一小時後就暈低左
咁岩謝煙客被長樂幫貝海石大夫打到重傷
而主角就因為咁做左教主,佢仲on然不知
但自己身上的身痕與之前石破天(石中玉)
既傷一樣..佢開始發現自己既身世係個迷
而佢之後同叮叮噹噹(真名:丁噹)結婚
跟住叮叮噹噹既爺爺係令人聞風喪膽既丁不三
(外:當年佢殺得太多人 ,所以限定自己殺得多就訂條例,一日殺人不過三個[一年計埋都吾夠1000個
佩然就吾殺=.=]而丁不三有個細佬叫丁不四,丁不四就係賞罰大使既??關係!丁不三有三樣秘寶
1.玄素冰火酒[比主角飲哂]2.佢個孫女丁噹3.佢d武功)
於是石破天心裡尢凝...'選武功就終生不能結婚!
選丁噹就終身不能學他的武功,至於玄素冰火酒佢係要還既(最少都要60年先制造到一支)
跟住同雪山派既白万劍************-.-" 白万劍用劍精細
但石破天的內力才沒有敗得咁難睇
所以丁不三好嬲咁講:你這白痴,連什麼事都不知,點做我女婿
跟住踢左佢上第二首船
咁岩上面有個丁不四,史婆婆同阿透<超重要既三個人)
丁不四同史婆婆係仇敵,阿透就係史婆婆既孫女
史婆婆教主角傳內力(因為果時佢同孫女d穴道被封,要內力解封)
跟住佢d 穴道被解之後就教佢金烏劍法同雪山劍法

講住咁多先= =系學校電腦室中!

[ Last edited by kirasky on 2006-10-13 at 01:43 PM ]
作者: 沉默是金-ˍ-    時間: 12-10-2006 20:01
第一次來呢個版
真是獲益良多
我成日睇金庸既小說
他有許多唔錯的作品~
作者: 【賊王葉繼歡】    時間: 13-10-2006 19:30
作者: 冰燒月"    時間: 13-10-2006 21:35
Originally posted by 【賊王葉繼歡】 at 2006-10-13 19:30:
大家覺得笑傲江湖發生企咩時代@@?
獨古求敗係仲早過神蕉俠女(宋朝)
但係佢又傳左獨古9劍比風清羊=口=
風清羊又傳比令胡沖= =......
咁姐係笑傲江湖同神蕉俠女個時間差唔多
但係...!
惡0山林死之前同林平之傾 ...

係明朝,因為武當一派己經百幾年,計計下差唔多
作者: 【賊王葉繼歡】    時間: 14-10-2006 09:17
作者: Saviour    時間: 15-10-2006 13:08
Originally posted by 【賊王葉繼歡】 at 2006-10-14 09:17:

咁獨古求敗傳劍法比風清羊,風清羊又傳到比令胡沖....點解釋= =
仲有金虫企後記到話可以發生企任何朝代=.=.......
咁姐係金虫寫錯左XD

冇講過獨孤求敗傳劍法比風清揚~
總之風先生就係識獨孤九劍~點識就唔知
作者: 冰燒月"    時間: 17-10-2006 22:23
原帖由 kirasky 於 2006-10-12 13:41 發表
最近睇左一本書:俠客行

真的石破天叫石中玉,為人貪淫好色
主角狗雜種的母親叫他狗雜種,其實係石中玉的孖生兄弟
原來主角狗雜種(假.長樂幫幫主石破天)
一開始住系兩個大使既俠客島
(兩位大使江湖上人人得 ...

你應該加分既,打咁多野,
不過石破天係幾好睇,去到最後學識太玄經,成身武功全靠好運-  -
作者: 雞仔飯    時間: 18-10-2006 13:54
大家覺唔覺金庸d武俠小說
成日寫到結尾果陣就好多野都只草草交代
而且結局有時也好像不完整? (有些也不是甚麼happy ending)

btw...我第一次入黎呢度
我除左鹿頂記之外其他果11套都睇過哂
作者: Saviour    時間: 19-10-2006 23:10
原帖由 雞仔飯 於 2006-10-18 13:54 發表
大家覺唔覺金庸d武俠小說
成日寫到結尾果陣就好多野都只草草交代
而且結局有時也好像不完整? (有些也不是甚麼happy ending)

btw...我第一次入黎呢度
我除左鹿頂記之外其他果11套都睇過哂

原全認同la~好多本都係咁~
d人就話比多d想像空間大家喎-.-"
不過我都係鐘意佢寫得完整d
作者: 小呆康._.    時間: 20-10-2006 01:22
原帖由 Saviour 於 2006-10-19 23:10 發表

原全認同la~好多本都係咁~
d人就話比多d想像空間大家喎-.-"
不過我都係鐘意佢寫得完整d

其實睇小說~就係結局講得唔清楚~8馨加你既幻想力去諗~咁樣先有吸引力嗎

例如俠客行
最後都無講過~主腳就係佢個仔播~
等讀書可以幻想下~~
同埋雪山飛胡
胡斐同曲人鳳決鬥誰勝誰敗都無講~

你又諗下無可能不停講~講到主腳死嗎~~~
係唔係~
作者: 雞仔飯    時間: 20-10-2006 07:52
但係好似倚天咁, 我覺得劇情去到最後好似急左小小
天龍八部都係, 到最後個結局我有小小無奈 - -...

(估唔到會係呢度巧遇小呆哥 ._.)
作者: Saviour    時間: 21-10-2006 00:18
原帖由 雞仔飯 於 2006-10-20 07:52 發表
但係好似倚天咁, 我覺得劇情去到最後好似急左小小
天龍八部都係, 到最後個結局我有小小無奈 - -...

(估唔到會係呢度巧遇小呆哥 ._.)

天龍最後冇交代段譽d感情關係~ 係我想知ja
不知怎的~天龍八部怎麼要三個主角?  
虛竹好像很多餘!!
作者: 11504    時間: 21-10-2006 00:40
如果真係講到靚
書劍個香香x主講到仙子咁靚

仲有段譽唔係最勁,佢只係招六脈神劍勁姐
講整體 就要論內功強弱同快慢and武功
只係得武功勁係唔得既
論整體最強 當然係天龍八部既掃地僧(無名老僧)同東方不敗

作者: 雞仔飯    時間: 21-10-2006 04:46
東方不敗我覺得係個"快"字囉

令狐沖果招獨孤九劍, 佢寫到好似咩都破到咁
唔知遇上六脈神劍會點呢 =__="

無名老僧...金庸好似唔多講佢

同埋倚天係唔係出現過1個姓楊既女仔?
作者: 【賊王葉繼歡】    時間: 21-10-2006 11:49
作者: 【賊王葉繼歡】    時間: 21-10-2006 11:51

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2