樂古Nakuz

標題: 唔使逼你地回,驚既話就回下啦!~~~~~~~~~~續集已加於第5頁~~~~~~~~ [打印本頁]

作者: 路飛    時間: 19-6-2008 19:36
標題: 唔使逼你地回,驚既話就回下啦!~~~~~~~~~~續集已加於第5頁~~~~~~~~
太多字要打,打錯唔好怪我!
多謝收睇!驚既就回下啦
"""""""""""驚既話就咪睇,嚇親唔關我事"""""""""""""""""""""""

係xx學校相傳係一間課室裡面4個學生係度講鬼故,
但係其中一個學生個個都唔識佢,
個個都以為係其他人帶佢黎一齊講鬼故,
之後身份不明既學生再冇出現過係學校啦!

係一個暴雨天氣之下,有4個同學因為無帶傘而留係課室波!
為左媛和氣氛,有人就提議講鬼故啦!win左果個有500蚊!
其中一個同學拎出4枝雪茄黎比大家分享,一共4枝!
大家一個輪一個既講自己個故事,一個同學就講xx學校相傳既事!
佢話:就係我地e間課室,相傳e間課室裡面4個學生係度講鬼故,
同樣我地一樣係4個人,
但係其中一個學生個個都唔識佢,
個個都以為係其他人帶佢黎一齊講鬼故,
之後身份不明既學生再冇出現過係學校啦!

就係e個時候,課室d燈全部熄晒,之後個角落頭位閃一幾對白眼出黎
雖然只係一秒既時間,但係大家都清楚甘睇度,大家為左快d離開個課室,
於是判左個講xx學校鬼故果位同學,大家立即拎齊野離開課室,
係樓梯度,win左果位同學忍唔住講野
佢話:其實間課室d燈熄晒,係我同另一個同學既所為黎,為左嚇度你地驚而判我win!
就係e個時候,win左果個同學既手機sd左一條短信黎!
信話""""xx同學,sorry,我要照顧我個細佬,所以個計劃要取消,xx同學上""""

係e個時候,win左果個同學知道岩岩間課室d燈並唔係佢同學既傑作,而係真架!
於是佢叫d同學快d離開間學校,而比大家雪茄個肥仔就跑係最後度!
到左學校門口時,大家都睇到學校門口停放左幾架警車,d警察向廁所度行埋去!
大家係好奇心之下,都跟左過去波!
原來係有位同學係幾小時之前,比人地打劫,係爭奪之間,個同學死左,而且比人地左4切左隻手指落黎
當大家見到個死者個樣時,大家都囧囧囧囧囧囧晒波,因為死者正是走係最後既肥仔黎,
係幾小時前,個肥仔仲同緊佢地講緊鬼故,但係宜加...........

於是大家跑去樓梯度聽下有冇腳步聲,但水靜如飛,證實左岩岩同佢地講鬼故,請佢地雪茄既肥仔係.........
大家係恐慌之際,有位同學拎出一個盒出黎,
裡面本來放左一隻雪茄,但係e加變左隻血淋淋既手指,
宜大家係課室食既果d雪茄,正是死者肥仔既手指黎!
大家面上都高度恐慌............

就係e個時候,win左果個同學手機又有短信sd過黎!
信話:""""個鬼故遊戲係我win左,我隋時會黎拎返果500蚊,哈哈哈"""""!!
係e個時候,樓梯傳黎陣陣既慘叫聲...........................

多謝收睇!驚既就回下啦

作者: 我係new手    時間: 19-6-2008 19:48
你自己作嫁 ?
同埋咩叫  ゲ晙蛚グJ
作者: 路飛    時間: 19-6-2008 22:23
標題: 回復 2# 的帖子
算原創既 不過係拎一本書個""""題目""""黎作甘lo

同埋咩叫  ゲ晙蛚グJ<---------唔係好明=.=??係邊段度=.=??

仲有你驚唔驚,睇黎都係唔驚架啦-.-!

作者: 戰§神    時間: 19-6-2008 22:50
你型容可以令人讀者帶入故事既情節就可以做到最恐怖既氣氛......
最好就係叫d人係夜晚睇同打字可唔可以生動d
作者: akirawoo    時間: 20-6-2008 17:21
有個"波"字唔係咁夠驚嚇
同埋第一段有d 199唔係好清楚
但后段幾好唔錯 good
作者: lawchunkit    時間: 20-6-2008 18:43
ok 幾好幾好 加油
作者: 死神~月    時間: 20-6-2008 19:05
唔錯...可以GE作多D俾大家睇,,,,,,
作者: 路飛    時間: 20-6-2008 22:45
我都覺得自己最後1/2段作得唔錯-v-!
作者: lovespeed    時間: 21-6-2008 01:35
我係一本小說度睇過呢個故事喎
不過可能咁岩姐~
由於我睇過所以無乜意見
sorry
作者: p366msy5    時間: 21-6-2008 16:15
幾好呀!!!!!!!
作者: 惡魔卍偉    時間: 21-6-2008 18:27
唔錯,不過我唔係驚到回
作者: 傻deep    時間: 22-6-2008 15:21
好驚.........
作者: 睇睇先    時間: 24-6-2008 01:59
標題: 回復 樓主 的帖子
自己作嫁~? 作得好好bo~:lol
作者: 92123284    時間: 24-6-2008 19:14
嘩~好驚 4隻手指=4條雪茄
咁食雪茄時唔係要點火  應該點極都點唔到[[m65]]
作者: 路飛    時間: 24-6-2008 19:49
標題: 回復 14# 的帖子
e位會員甘就要加d想像啦!
佢鬼架嗎,鬼想點就點架嗎,係咪-v-!(打橫講.......)
作者: 帝皇    時間: 24-6-2008 22:43
唔錯
估唔到雪加係=finger= =
作者: 92123284    時間: 25-6-2008 09:21
原帖由 路飛 於 24-6-2008 19:49 發表
e位會員甘就要加d想像啦!
佢鬼架嗎,鬼想點就點架嗎,係咪-v-!(打橫講.......)

鬼又點  點唔到就點唔到  最多燒焦左  [[m96]]
作者: KITJAI=]    時間: 25-6-2008 12:29
幾好呀∼ [[bao_36]]
作者: s01100943    時間: 27-6-2008 03:19
ok的..
作得幾好..有前途有前途
作者: 路飛    時間: 27-6-2008 11:26
標題: 回復 19# 的帖子
多謝各位支持,等我睇下可唔可以作到續集先!!

我一粒膠都唔會比你,<------囧-.-!!
作者: chrisman88    時間: 27-6-2008 12:24
幾恐怖,,,但唔驚@@
作者: kkoo@    時間: 27-6-2008 12:42
幾好睇呀
不過太多口語同書面語混合左
睇到眼都花
作者: 火仔仔    時間: 27-6-2008 16:36
都怕怕@@.................................[[bao_29]]
作者: 西蘭    時間: 28-6-2008 18:18
幾好....不過唔係好夠驚嚇xdd
個肥仔俾人搶左錢要靠講鬼故搵番d錢xdd?
作者: 路飛    時間: 28-6-2008 19:01
標題: 回復 24# 的帖子
唔係,係個肥仔比人打劫死左,
而xx學校相傳既果位人人都唔識既同學(鬼)又出返黎搞事!!
而係隻鬼令佢地最驚,所以最後係隻鬼win左!
作者: 獨聽    時間: 1-7-2008 17:03
有d比你客到tim,,回左佢,,[[bao_36]]
作者: 嘩..流星呀~    時間: 1-7-2008 18:42
唔驚//
不過支持下~
作者: a61887698    時間: 2-7-2008 02:27
根本唔係原創= =
唔好諗住自己刪走幾廿句文字內容就可以話自己作
呢個野好耐之前都有人發過-3-
內容更加精細  唔似你 講到成個旁白咁
作者: kenkk55    時間: 2-7-2008 10:12
這個故事都5錯
作者: 路飛    時間: 2-7-2008 12:27
標題: 回復 28# 的帖子
係咩0.0?我有興趣睇睇波,搵個原貼黎睇睇0.0!
作者: 小戈戈    時間: 4-7-2008 17:49
幾好,支持你.加油..
作者: 路飛    時間: 4-7-2008 23:13
標題: 回復 31# 的帖子
多謝晒,聽日出續集,記得捧場-v-!
作者: 路飛    時間: 5-7-2008 14:18
續集~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大家都比條短信嚇度傻左,雞飛狗走甘離開學校,
而拎住隻血淋淋手指既同學就隨地甘扔走左,
但係岩岩發生既事只不過係前菜黎,
奇怪既事陸續有黎!

果3個同學返度屋企就發生左一件怪事,
就係果晚,3位同學同時收到一條短信,
""我都係唔要500蚊啦,我要既係你地條命,今晚我將會黎?""

3位同學係訓教果時,夢見自己唔見左隻手指,而個口不斷x出血黎,
最離奇既事就發生啦,個口慢慢伸左血淋淋既隻手指出黎,之後迅速甘穿插個心臟.(大家幻想下--)
係果晚之後,當佢地呀媽推開個房時,3位同學既屍體到掛係牆壁度,
而且張床上仲有隻血淋淋既手指.

而學校仲離奇,係足球場旁邊多左一棵近似柳樹既樹種,
d柳枝飄下飄下,比人一種死寂既感覺.
(原來柳樹生長既地方正是被扔既血淋淋手指之地黎)

係一個天陰陰既放學時間,一班同學行近球場正想踢波之際,
發覺人數岩岩好,但係冇人看守d野.
係e個時候,一位同學走過黎好人地幫佢地看守d野,
而佢地d野正是放係棵近似柳樹既樹種底下,
係天陰陰既天條底下,棵柳樹就睇上黎更加陰森恐怖.

過左冇耐,個天忽然落起大雨黎,d同學紛紛去拎返自己d野,
但係發覺銀包d錢唔見晒波,於是諗起幫佢地看守住野果位同學
但係果位同學已經不知去向.

一位唔見左大量金錢既同學就講啦,
""一定係佢做架啦,佢一定冇好過""
當最後拎野果位同學淋走之隙,有d野滴左係佢面度,
因為落緊雨既關係,佢冇發覺度果d原來係血黎!

係第二日既蕉早,又有幾架警車停泊係學校度,
而且大班同學圍觀甘棵柳樹.
""""""嘩.嘩.嘩""""""
幾位同學即時暈低,點解?
因為棵柳樹既柳枝穿插住一巨屍體,
心臟.手.腳.額頭都被灌穿左,
衣服上仲印有""還返條命比我""
而且d血一滴一滴甘滴落地下,
地上出現一灘血灘.

果位同學係邊個??
經校方確認後,證實係呂榮同學!
佢係邊個?
佢就係蒙面打劫肥仔果位人兄.

係足球場既右邊課室,學校相傳有鬼故果間,
一位背向足球場既同學正係度冷笑........

係果日校方即時掘走棵柳樹,發現一隻手指纏住d樹根,
同時學校晚上不時傳黎一陣陣慘叫聲....................

完=.="" 都係果句,驚既話就回啦,比d評語我呀-,-,睇下有咩地方改進-v-!
作者: 小小土耳其    時間: 5-7-2008 15:47
續集唔恐怖,都係第一集恐怖d~
作者: 殺戮.淚    時間: 5-7-2008 17:25
有d模糊混亂
加油..作多d
作者: 斬真狼牙    時間: 5-7-2008 17:36
你型容可以令人讀者帶入故事既情節就可以做到最恐怖既氣氛......
作者: 路飛    時間: 5-7-2008 18:11
原帖由 斬真狼牙 於 5-7-2008 17:36 發表

=.=你做乜引用人地地回覆呀=.=
e位會員...................

作者: 呀緣仔    時間: 6-7-2008 19:11
作者: 呀緣仔    時間: 7-7-2008 12:50
作者: tommy416    時間: 7-7-2008 13:19
樓主
我都睇過似曾相識既書
唔知係咪你睇
跟住就原創
內容好似係個女仔戀失(?)
跟住去酒吧 識左班fd
跟住就約埋講鬼故 -,-
一面飲酒 一面講鬼故
之後唔記得咩事 識果班fd認為個女仔真係鬼
原來係假
跟住其實係班fd係鬼 囧
因為之前佢地走既時候撞車死左

其實我都唔係太記得lu~_~
中間果d都唔係記得咁清楚 GG
作者: siu棋    時間: 7-7-2008 15:28
有d復雜..唔係幾明..''
不過都係+油努力!!!
作者: 路飛    時間: 7-7-2008 17:24
標題: 回復 40# 的帖子
0.0,本書咩野名呀,我都想去圖書館搵下黎睇0.0!
等我睇下有冇d靈感比我作續集0.0!!

=========================================

你地第二集唔係幾明0.0??
唔明邊度呢0.0??睇我下我可唔可以解答0.0!!

=========================================

續集呀=.=??我都唔知架,e排睇緊漫畫/補課,沒咩時間0.0!!
得閒就作啦,請各位多多支持-v-!!
我會盡快出下集架啦!

作者: gary889    時間: 30-7-2008 22:31
樓主..都幾好啦~但係可唔可以交代番點解有隻鬼同個d慘叫點黎~_~..

唔好等待續了..因為講左先好待續..嗯..整睇都作都唔錯..都要十卜下我~_~"!
作者: ★峰仔★    時間: 31-7-2008 16:29
= =唔係好恐怖姐= =不過好睇~回下先@@"
作者: 不留名^^    時間: 31-7-2008 22:17
幾好睇,不過唔多恐怖,如果係都話就係第一個恐怖d,我覺得血腥左小小-- +油在作多d!
作者: 路飛    時間: 1-8-2008 11:33
=.=乜個貼仲有人回架--
我仲以為沉落左大西洋海底tim!
(仲以為唔使作落去==)!

仲有人支持,甘我就作落去lo
e幾日之內出續集(仲未諗=.=)!
作者: *宸&與*你&    時間: 2-8-2008 22:10
嗯嗯~~永遠都係呢類鬼故最恐怖
作者: gary889    時間: 2-8-2008 23:20
原帖由 路飛 於 1-8-2008 03:33 發表
=.=乜個貼仲有人回架--
我仲以為沉落左大西洋海底tim!
(仲以為唔使作落去==)!

仲有人支持,甘我就作落去lo
e幾日之內出續集(仲未諗=.=)!

樓主多謝我吧..我是特意幫你回覆的xd
作者: 路飛    時間: 2-8-2008 23:43
原帖由 gary889 於 2-8-2008 23:20 發表

樓主多謝我吧..我是特意幫你回覆的xd

你..................
又來推貼..........
唔比我沉黎去呀嗎............
甘絕=''=!好!我聽日就做埋第3集佢................
作者: 路飛    時間: 3-8-2008 15:09
相傳講鬼故果間課室,我以下用(X課室)代替!

因為e幾日真係發生太多慘重係校園啦,所以校方決定停課7日.

e個消息傳度x課室度,大家都叫天叫地,高興到極,
有d同學仲講"死左幾個人,就可以放7日假,正呀,一直死落去未可能放好耐"
現場根本冇憂傷既心情.只得興奮而已!

"7日假波,不如我地去學校既後山露營lo"
"好主意,就聽日去啦"
"新黎果位同學,你同唔同我地一齊去呀"
果位同學冇應佢地,不過心就係到諗
"我當然唔會去啦,我要係度睇住你地死呀嗎!"
於是4位同學就行上左歸西路喇!

4位同學去度後山山頂,見度個井波!
行埋去睇睇!
"車,一個楛井黎,冇乜好睇!"
"行喇,去搭帳蓬仲好過啦"
忽然個井陰陰地甘講左一聲"有食物到喇"
"你地聽唔聽度呀,個井好似講野"
"咪自己嚇自己啦,仲唔黎幫手"

到左晚上,大家食完晚餐,坐左係帳蓬度飲啤酒!
其中一位急起尿黎!就行左去井邊小解,
當佢小解完之後,個井又陰陰甘發出聲黎
"到我食晚餐喇"
小解果位同學正想向其他同學講"個井......."
忽然一隻手從個井到黯住小解同學個口!
慢慢甘拖左落個井度.........

飲酒果班同學醉到暈,於是入左個帳蓬度訓!
佢地唔知小解果位已經身亡左!
當佢地訓得好sweet果時,同時發左個夢波!

個帳蓬滴左d野落佢地面度,
當佢地打開隻眼時,唔相信眼前既景物!
佢地竟然身處於一個大口腔裡面,
而且口裡到處都係血液...
牙縫之間隱約可見有支體係牙縫度!
"救命呀,走呀!"
佢地向後面走之際,嚇呆左,
後面黑得見唔到盡頭,
而且放住一個已經腐爛既頭顱,
但各同學很肯定個頭係小解果位同學,
因為個頭面上塊疤痕只有佢先有甘深!
佢地恐懼之際,個口已經開始吞噬緊佢地!

"嘩!各同學驚到醒左!
"好彩你一場夢黎姐"
"唔係夢黎架,睇下我地下半身"
佢地下半身已經血肉蒙湖!
就係e個時候,其中一位同學既手機sd左一條短信黎!
"你地玩得開唔開心呀!死左你地,學校又可以放假喇,多謝晒"
就係甘4位同學們死左係後山度...........

而佢地黎果日個楛井,已經滿到就黎潟........
不過果d唔係水..........而係血............!

學校x課室裡面有位同學坐左係窗口度望住後山!
"e場遊戲愈來愈好玩喇...............!

唔好問果位x課室果位同學係乜水!
追落下睇就知係邊個黎架啦!

我都覺得e次唔係好恐怖!
所以為左增加恐怖性,大家晚上睇啦=.=!(圍

作者: ★WinD☆    時間: 3-8-2008 15:18
a0a我開始追了
雖然未致於話十分嚇人
但我都覺得幾好睇
回個post比樓主XD
期待中∼
作者: 死靈卍峰    時間: 3-8-2008 18:17
快D出 等緊你 個情節唔錯
作者: 單純的白色    時間: 4-8-2008 19:16
店woo~~~~勁'''''''''
作者: ivan6098    時間: 4-8-2008 19:25
店woo~~~~勁,,但好似唔係講鬼-,-
作者: peterwoo915    時間: 5-8-2008 10:58
好撚正 好撚淆呀- -
作者: ajax    時間: 5-8-2008 18:53
2個故事睇落去都無乜感覺,可能睇鬼片同鬼故多 ==
不過第二個有D怪  只手拉小解過個落去果陣點樣慢慢拖落去,應該一拉小解果個就跌落去,點樣慢慢落
作者: 不留名^^    時間: 5-8-2008 19:08
+油呀等你出下一話嫁!!
作者: 加旋•比路    時間: 7-8-2008 13:22
我覺得篇野好似差左D野=_=..
種有字面上好似有D怪怪地= =,,
搞到有種輕鬆感覺..唔似睇恐怖野...
但系我覺得故事系唔錯架=]
只要修改下一定更好-3-"
作者: 愛乂永遠    時間: 7-8-2008 14:12
你續集個篇野有個字打錯左(飯啤酒)- -"[[bao_27]]
作者: Nathaniel    時間: 7-8-2008 14:31
樓主加轉貼啦
我之前係本書到睇過..
唔好呃人話自己作..好冇品
作者: asdfghjjj    時間: 7-8-2008 14:42
小兒科-_-完全冇驚.
下次我貼d正野先-0-
作者: 搞搞野    時間: 7-8-2008 19:25
都幾心寒.........
整體上不錯
小心一點是句子有時不夠通順

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcncontastwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2